MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Η ψευδαίσθηση του ισχυρού δολαρίου

Όλα δείχνουν πως ο πλανήτης κατευθύνεται σε μία νέα κρίση, η οποία θα είναι πολύ πιο μεγάλη από αυτήν του 2008 – ελπίζοντας πως δεν θα καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και δεν θα ξεσπάσουν πόλεμοι

«Τα συναλλαγματικά αποθέματα σε δολάρια μειώθηκαν κατά 1 τρις περίπου, μέσα στους τελευταίους εννιά μήνες – σε παγκόσμια βάση. Όταν τα αποθέματα μειώνονται, αυτό σημαίνει πως οι ξένες κυβερνήσεις ξεπουλούν τα ομόλογα που εκδίδουν οι Η.Π.Α. Επομένως, αποσύρονται μαζικά από το δολάριο, οπότε αναρωτιέται κανείς ποιός αγοράζει τα αμερικανικά ομόλογα. Η απάντηση είναι απλή: το υπουργείο οικονομικών των Η.Π.Α.. Ακριβέστερα, το ταμείο συναλλαγματικής σταθερότητας του συγκεκριμένου υπουργείου (Exchange Stabilization Fund – ESF). 

Phoenix Capital: Το παγκόσμιο οικονομικό κραχ προ των πυλών – Η φούσκα έτοιμη να σκάσει

Επενδυτές προσέξτε η φούσκα της πλασματικής οικονομικής ευφορίας παγκοσμίως είναι έτοιμη να σκάσει....αναφέρει η Phoenix Capital

Για μια ακόμη φορά η Phoenix Capital προειδοποιεί. 

Επενδυτές προσέξτε η φούσκα της πλασματικής οικονομικής ευφορίας παγκοσμίως είναι έτοιμη να σκάσει.

Η διεθνής οικονομία στηρίχθηκε στην συνεχή ρευστότητα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών και όχι στην δημιουργία σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης. 

Σοκ! Έτοιμη να σκάσει η παγκόσμια οικονομική φούσκα

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Άγριος «τζόγος» από τους μεγαλοτραπεζίτες που επιδιώκουν να ξαναζήσει η παγκόσμια οικονομία μέρες Lehman Brothers – Πώς το πάθημα δεν έγινε ποτέ μάθημα στους «φωστήρες» των κεντρικών τραπεζών, που συνεχίζουν αμετανόητοι να «σπρώχνουν» στις αγορές τοξικά κεφάλαια και ομόλογα

Σε βραδυφλεγή βόμβα αναδεικνύεται για το οικονομικό σύστημα σε παγκόσμια κλίμακα η οικονομική φούσκα – μαμούθ ύψους 655 τρισ. δολαρίων που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν συστηματικά οι κεντρικές τράπεζες, μειώνοντας δραστικά τα επιτόκιά τους μέσα σε διάστημα σχεδόν οκτώ ετών και εν συνεχεία τυπώνοντας πάνω από 15 τρισ. δολάρια, χωρίς, ωστόσο, κανένα αποτέλεσμα για την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη.

ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΚΡΑΧ! Διεθνείς τράπεζες συμβουλεύουν τους επενδυτές: Ξεπουλήστε τα πάντα!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΕΣΚΗΣ

Οι προειδοποιήσεις ότι ένα μεγάλο κραχ των χρηματιστηρίων είναι πολύ πιθανό μέσα στο 2016 πολλαπλασιάζονται καθημερινά. 

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε πρώτη η αμερικανική τράπεζα J.P. Morgan, η οποία συμβούλευσε τους πελάτες της να πουλήσουν τις μετοχές τους. Στη συνέχεια, η βρετανική Royal Bank of Scotland (RBS) δημοσίευσε στις 8 Ιανουαρίου συμβουλές προς τους πελάτες της να πουλήσουν σχεδόν όλες τις επενδύσεις τους (επί λέξει, «Sell (mostly) everything»), δηλαδή τα πάντα εκτός από όσα ομόλογα θεωρούνται ασφαλή. 

Έρευνα Bloomberg: Ύφεση -1,8% για την Ελλάδα το 2016.

Ύφεση 1,8% για την ελληνική οικονομία το 2016, είναι η μέση πρόβλεψη οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg σε έρευνα η οποία διεξήχθη από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2015. 

Από αντίστοιχη έρευνα που έγινε σε 93 χώρες του κόσμου, μεγαλύτερη ύφεση προβλέπεται μόνο για τις οικονομίες της Βενεζουέλας (3,3%) και της Βραζιλίας (2,5%).

Ποιoς μας εκπροσωπεί στις διαπραγματεύσεις της TTIP;

Του Κώστα Εφήμερου

Την ίδια ώρα που η αρμόδια αρχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις διαπραγματεύσεις της TTIP υποστηρίζει ότι στην διαδικασία συμμετέχουν εκτός από πολυεθνικές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έρχονται στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν την σοβαρή διαστρέβλωση της διαδικασίας. Μόνο το 3% των συναντήσεων για την TTIP έγιναν με σωματεία και οργανώσεις ενώ στο υπόλοιπο 97% συμπεριλαμβάνονται ισχυρότατα lobby, πολυεθνικές επιχειρήσεις και οργανώσεις εμπορικών συμφερόντων.