MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ο δεκάλογος του αυτονόητου

Δεν είναι ηλίου φαεινότερο πως μόνο ένας ανισόρροπος θα δεχόταν να πληρώνει συνεχώς υψηλότερους φόρους, για διαρκώς μικρότερες παροχές; Να ξοδεύει τα χρήματα του σε εισφορές για συντάξεις που δεν πρόκειται να πάρει ποτέ;

Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβει κανείς τα αυτονόητα; Πώς μία λύση που δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη, ούτε κοινωνικά αποδεκτή, δεν είναι λύση; Πως μπορεί μεν να κοροϊδεύει κανείς τους πολλούς, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, με χιλιάδες ψέματα και κενές υποσχέσεις, αλλά όχι τους πάντες για πάντα; Επιγραμματικά τα εξής: 

Η αλαζονεία των τραπεζιτών

Θεωρούν πως η κρίση χρέους της Ευρωζώνης, η ανεργία και η ύφεση στην Ε.Ε. θα καταπολεμηθούν, εάν υπάρχουν περισσότεροι ταξιτζήδες, κομμωτές και φαρμακοποιοί που θα εργάζονται πιο πολλές ώρες – για λιγότερα χρήματα!

«Εάν η οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί πράγματι να συγκριθεί με ένα σπορ αυτοκίνητο, τότε γιατί οι επιδόσεις του είναι τόσο χαμηλές; Κάνει διακοπές η μηχανή του; Είναι πολύ χαμηλή η πίεση στα λάστιχα του; Είναι μεγάλη η αντίσταση του αέρα στο αμάξωμα του; 

Ασφαλιστικό: Πανικός στο Μαξίμου μετά την αρνητική παρέμβαση Τόμσεν

ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΤΑ 15% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ 

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η αρνητική εισήγηση του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και οι υπόνοιες που ο ίδιος άφησε για το ενδεχόμενο λήψης νέων σκληρών μέτρων. 

ΓΓΔΕ: Στα 85 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2015.

Τα 85 δισ. ευρώ άγγιξαν το 2015 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο,έναντι 73,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, σημειώνοντας καθαρή αύξηση 11,3 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στο 12μηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2015 τα «φέσια» προς την εφορία ξεπέρασαν συνολικά τα 13,4 δισ. ευρώ.

Ένα νέο κραχ θα είναι κερδοφόρο για την ολιγαρχία


Παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις για ένα νέο κραχ των αγορών, καμία κυβέρνηση, τράπεζα ή διεθνής οργανισμός δεν λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα για να το αντιμετωπίσει. Η δικαιολογία είναι ότι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει γίνει τόσο πολύπλοκο, ώστε κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αποφευχθεί μια νέα κρίση.

Όμως πολλές πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές και οι αντιφατικές συμβουλές και δηλώσεις των ιθυνόντων εξηγούνται μόνο εάν κάποιοι προσπαθούν να επωφεληθούν από μία κατάρρευση των αγορών, και αποβλέπουν σε ένα γιγαντιαίο «σορτάρισμα».