MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Το νομισματικό σοκ της Ελβετίας

Όλες οι χώρες έχουν πρόβλημα με την πολιτική της Γερμανίας, είτε ευρίσκονται εντός της Ευρωζώνης, είτε εκτός – οπότε, είτε θα πρέπει να αλλάξει η χώρα, είτε να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την ένωση, με τη βοήθεια των ΗΠΑ

Δεν είναι δυστυχώς πολλοί αυτοί που κατανοούν τα πλεονεκτήματα της υιοθέτησης του συστήματος της άμεσης Δημοκρατίας από μία χώρα, ισχυριζόμενοι συνήθως πως απαιτεί ώριμους Πολίτες – οπότε δεν είναι κατάλληλο για τα περισσότερα κράτη. Πρόκειται όμως για μία εξαιρετικά αυθαίρετη ερμηνεία, αφού ισχύει ακριβώς το αντίθετο – με την έννοια πως η άμεση Δημοκρατία ωριμάζει τους Πολίτες, κάτι που δεν είναι σε θέση να επιτύχει η κοινοβουλευτική Δημοκρατία ή τα άλλα συστήματα. 

Τελεσίγραφο της Ρωσίας στην Τουρκία μέσω Ο.Η.Ε.: Κάτω τα χέρια από την Κύπρο

Η Τουρκία έπρεπε να γνωρίζει ότι η κίνησή της να καταρρίψει το μαχητικό αεροσκάφος των Ρώσων και να σκοτώσει τον έναν πιλότο, θα είχε σοβαρές συνέπειες έως και την διάλυση της πανσπερμικής χώρας, που καταδυναστεύει τόσο καιρό την ευρύτερη γειτονιά μας.

Οι Ρώσοι μάλιστα δεν έχουν μείνει μόνο στις οικονομικές κυρώσεις που ήδη έχουν κοστίσει εκατομμύρια στην Τουρκία. Η αντιπαράθεση περνά σε άλλα φάση. Ήδη τρέμουν τα γόνατα των Τούρκων από την πρόθεση της Ρωσίας να εγκαταστήσει πυραύλους S-400 στην συριακή πόλη της Λαττάκειας, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία με προφανή στόχευση στο τουρκικό έδαφος.

Στα 85 δις τα χρέη ιδιωτών στην Εφορία

Τα 85 δισ. ευρώ άγγιξαν το 2015 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο, έναντι 73,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, σημειώνοντας καθαρή αύξηση 11,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στο 12μηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2015 τα «φέσια» προς την Εφορία ξεπέρασαν συνολικά τα 13,4 δισ. ευρώ. Αθροιζόμενα με τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη (αυτά που έχουν δημιουργηθεί πριν το 2015) ύψους 71,5 δισ. ευρώ, συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο εκτοξεύονται στα 84,9 δισ. ευρώ!