MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Έτοιμος να ξεπουλήσει και τα πετρέλαια ο Αλέξης Τσίπρας

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΞΕΧΝΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΙΝΕΤΑΙ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει τους υδρογονάνθρακες έναντι πινακίου φακής χωρίς να έχει εξηγήσει ούτε πως θα προβεί σε μια τέτοια πράξη, ούτε ποια επιστημονική επιτροπή θα αποφασίσει για την πώληση των υδρογονανθράκων, την στιγμή που στην Ελλάδα το θέμα της τεχνογνωσίας είναι σε πειραματικό στάδιο. 

Ποιος θα αποφασίσει για πόσα χρόνια και με ποιους όρους θα παραχωρήσουμε την εκμετάλλευση των πετρελαίων σε ξένες εταιρίες; 

Ήρθε το τέλος της παγκόσμια οικονομίας;

Ποτέ άλλοτε από το τέλος της Παγκόσμιας Ύφεσης κι ύστερα δεν ήταν τόσο αβέβαιη η πορεία και η υγεία της παγκόσμιας οικονομίας. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας επιβραδύνεται, τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ χαρακτηρίζονται από απώλειες και εντονότερη αστάθεια, και πολλοί αναλυτές θεωρούν την πτώση των τιμών του πετρελαίου ως την κυριότερη ένδειξη για την επικείμενη έλευση μιας παγκόσμιας ύφεσης. 

Οι υφέσεις είναι κυκλικά φαινόμενα που συμβαίνουν σε κάθε καπιταλιστική οικονομία, και η απλή πρόβλεψη ότι θα έχουμε ύφεση δεν σημαίνει ότι η οικονομία είναι θεμελιωδώς προβληματική. Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που τα οικονομικά προβλήματα είναι μεγαλύτερα από μια απλή – έστω και απότομη – πτώση;