MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Αναμένοντας την τέλεια καταιγίδα …

Του Κώστα Λαπαβίτσα

Έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, με την κοινωνία και την πολιτική ζωή σε συνεχή αναστάτωση, η Ελλάδα όχι μόνο δεν σταθεροποιείται, αλλά φαίνεται να μπαίνει σε συνθήκες τέλειας καταιγίδας. 

Η πρώτη ένδειξη είναι ότι στις 9 Φεβρουαρίου το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στις 450 μονάδες, όταν στις 31 Δεκεμβρίου 2015 ήταν στις 631 μονάδες. Η γιγαντιαία πτώση έχει επίκεντρο την κατακρήμνιση των τραπεζικών μετοχών λόγω της αποχώρησης ξένων κεφαλαίων. Τα χρηματιστήρια βέβαια υποχωρούν παγκοσμίως, καθώς αρχίζουν να εμφανίζονται και πάλι συνθήκες παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο δείκτης Ντάου Τζόουνς της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, έχει πέσει από 17500 μονάδες το Δεκέμβριο του 2015 σε 16000 μονάδες σήμερα. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται σε εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση. Η αθηναϊκή κατάρρευση όμως εκφράζει και την ξεχωριστή αδυναμία της ελληνικής οικονομίας. 

Σε ελεύθερη πτώση οι παγκόσμιες αγορές- Ισοπεδώνονται οι τράπεζες

Οι νέες ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα αλλά και την αξιοπιστία της ασκούμενης νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών, η συνεχιζόμενη έντονη μεταβλητότητα στο πετρέλαιο και η «απέχθεια» προς τις τραπεζικές μετοχές οδηγεί σε ένα ακόμη κρεσέντο πωλήσεων στις διεθνείς αγορές.

Πτώση που ξεπερνά το 3% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, με τη μετοχή της Societe Generale να αποτελεί σήμερα το βασικό «θύμα» των επενδυτών, καθώς οι απώλειές της έφθασαν στο 13%, μετά την ανακοίνωση κερδών χαμηλότερων των εκτιμήσεων για το δ” τρίμηνο του περασμένου έτους. Επιστροφή στην πτώση και για τη Deutsche Bank, η οποία αποδυναμώθηκε άνω του 8%, ενώ σταθερά σε κλοιό πωλήσεων παραμένουν οι μετοχές ιταλικών τραπεζών.

O N.Μεντβέντεφ ξεφτιλίζει την Μέρκελ: «Έχετε τόσους κακούς αναλυτές; – Ανοίξατε τα σύνορα και γεμίσατε κακοποιούς»

Σφοδρή κριτική στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, για την πολιτική των «ανοικτών συνόρων» της Ευρώπης που ακολούθησε στο προσφυγικό, άσκησε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Handelsblatt, η οποία θα δημοσιευθεί την Παρασκευή (12/2).

«Ήταν πολύ απλά βλακώδες να ανοίξουν διάπλατα τα σύνορα της Ευρώπης και να προσκαλέσουν όλους εκείνους που επιθυμούσαν να έρθουν στις πατρίδες σας» επισήμανε ο Ρώσος πρωθυπουργός, ο οποίος στην ίδια συνέντευξη δήλωσε ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση στο συριακό, για να μην ξεσπάσει νέος παγκόσμιος πόλεμος. 

Ποιος νοιάζεται για το τι γίνεται στο Αιγαίο; - Ελλάδα οικόπεδο και αποικία

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛAΚΑΣ 

Τα γεγονότα: Μόνο τον τελευταίο χρόνο, είχαμε μια σειρά από τουρκικές ειδοποιήσεις (ΝΟΤΑΜ), οι οποίες δέσμευαν θαλάσσιες περιοχές εντός της Ελληνικής ΑΟΖ - ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή των Δωδεκανήσων. 

Είχαμε επίσης, τον περασμένο Αύγουστο επεισόδιο στις νησίδες των Ιμίων μεταξύ ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής με αφορμή τη διάσωση λαθρομεταναστών, οι οποίοι είχαν οδηγηθεί εκεί για να προκαλέσουν προφανώς το επεισόδιο. Και τέλος, πριν μερικές μόλις μέρες, όπως αποκαλύπτει το έντυπο «Ποντίκι» είχαμε έγγραφο διάβημα του τουρκικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το οποίο τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος!