MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Το λεηλατημένο εργασιακό τοπίο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Συντάκτης : Δημήτρης Κανελλόπουλος
 
«Πρόθεση της εταιρείας είναι η συνολική μείωση του μισθολογικού κόστους η οποία θα ανέλθει μεσοσταθμικά στο 18-20% στους ονομαστικούς μισθούς». Η ανακοίνωση της διοίκησης του «Ελεύθερου Τύπου» προς τους εργαζόμενους της εφημερίδας αποτυπώνει τη μία πτυχή του προβλήματος στον δημοσιογραφικό κλάδο: τις μειώσεις των μισθών. 

Η δεύτερη έρχεται λίγο παρακάτω στην ίδια ανακοίνωση: «Θα υπάρξει δεσμευτική σύμβαση για τα οφειλόμενα-δεδουλευμένα σε καθέναν από εσάς, όπως και ρητή πρόβλεψη για τον τρόπο αποπληρωμής τους». Μεγάλο αγκάθι κι αυτό σε αρκετά ΜΜΕ, η καθυστέρηση στη μισθοδοσία. 

Η πέμπτη εξουσία

Από τη στιγμή που ο πλανήτης υπερχρεώθηκε, το χρηματοπιστωτικό τέρας, η παγκόσμια ελίτ όπως συχνά χαρακτηρίζεται, κυβερνάει απολυταρχικά – ανεβάζοντας ή κατεβάζοντας κυβερνήσεις και οδηγώντας τις εξελίξεις, χωρίς καμία αντίσταση από κανέναν 

Αρχείο – συλλογή διαχρονικών και εκπαιδευτικών αναλύσεων

Η κλασσική ερώτηση πολλών ανθρώπων είναι η εξής: «Ποιές είναι αυτές οι αγορές, από τις οποίες εξαρτώνται όλες οι χώρες;» Προφανώς οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν πως είναι κυρίως τα δικά τους χρήματα, οι αποταμιεύσεις τους δηλαδή – με τη μορφή των καταθέσεων, των συντάξεων ή των ασφαλειών ζωής. 

ΚΑΖΑΚΗΣ :Η ευρωζώνη υπό συνθήκες κλιμακούμενης κατάρρευσης

Η τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει στο 0% το επιτόκιο κύριας χρηματοδότησης και στο -0,40% το επιτόκιο καταθέσεων, ισοδυναμεί μ’ ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο του ευρώ. 

Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ υιοθετήθηκε υποτίθεται για να αποτραπεί η διολίσθηση σε αποπληθωρισμό ολόκληρης της ευρωζώνης.