MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Η εξέλιξη του οικονομικού πολέμου

Η Γερμανία φιλοδοξεί να μετατραπεί στον τρίτο μεγάλο πόλο του πλανήτη, απομονώνοντας τις Η.Π.Α. και κυριαρχώντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της κρίσης – ο ρόλος της πολιτικής λιτότητας και τα διάφορα είδη χρεών

«Η Ευρώπη δεν θα επέτρεπε ποτέ στην Ελλάδα να επιτύχει με ένα δικό της νόμισμα, αφού τότε πολλές χώρες θα άρχιζαν να αναρωτιούνται εάν θα ήταν καλύτερα να εγκαταλείψουν και αυτές το ευρώ – με αποτέλεσμα τη διάλυση της Ευρωζώνης, καθώς επίσης της ΕΕ».

Roubini: Οι ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών πρέπει να εμπλουτιστούν με νέα τολμηρά μέτρα.

Στην αναζήτηση και υιοθέτηση νέων αντισυμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής ωθούνται και πάλι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, καθώς οι τολμηρές αποφάσεις που έλαβαν την τελευταία δεκαετία δεν έχουν οδηγήσει σε δυναμική οικονομική ανάκαμψη την παγκόσμια οικονομία, με τον κίνδυνο αποπληθωρισμού να παραμένει επίκαιρος.

Αυτό υποστηρίζει σε νέο άρθρο του στον επιχειρηματικό ιστότοπο γνώμης Project Syndicate ο προβεβλημένος καθηγητής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), Nouriel Roubini, σύμφωνα με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες πλέον επικεντρώνουν ξεκάθαρα τη δράση τους στην τιμή του χρήματος και όχι στην ποσότητα αυτού σε κυκλοφορία.