MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Γιατί είναι παράνομα τα 3 μνημόνια και η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η χώρα μας;


Η Ελλάδα όπως και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν ενταχθήκανε στο κοινό νόμισμα υπογράψανε την συνθήκη του μάαστριχτ η οποία όριζε το θεσμικό πλαίσιο όλων των οργάνων της ΕΕ όπως και αυτής της ΕΚΤ. 

Τα ερωτήματα της δραχμής

( απάντηση στο άρθρο του Βασίλη Βιλιάρδου )

«Οι Έλληνες πρέπει να σπάσουν τις αλυσίδες του χρέους, με τις οποίες τους έχουν δέσει και να δραπετεύσουν από τη φυλακή του ευρω-μάρκου αν θέλουν να επιβιώσουν ως εθνική οντότητα και όχι ως δούλοι μιας σύγχρονης αποικίας»

Στο εκτενές άρθρο του, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα analyst.gr, ο οικονομολόγος Βασίλης Βιλιάρδος θέτει πάρα πολλά ερωτήματα όχι μόνο για τον τρόπο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα αλλά και για το χρέος καθώς και για τις γεωπολιτικές διαστάσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος. 

Υπάρχουν ελπίδες για το μέλλον;

Tο τέλος της ύφεσης στην Ευρωζώνη δεν προήλθε από τη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά από τη σιωπηρή κατάργηση της πολιτικής λιτότητας – με εξαίρεση την Ελλάδα, λόγω των εκλογών του 2015 και της ατυχούς διαπραγμάτευσης

«Εάν παρομοιάσει κανείς την ελληνική οικονομία με μία χαλασμένη μηχανή (με την έννοια πως εμποδίζεται να λειτουργήσει από μία σειρά προβλημάτων, όπως είναι η θεσμική χρεοκοπία, η πολιτική διαφθορά, η διαπλοκή, η έλλειψη σταθερού φορολογικού πλαισίου, η γραφειοκρατία, οι μη ανταγωνιστικοί και υπερβολικά υψηλοί συντελεστές φόρων, η χαμηλή παραγωγικότητα κοκ., ενώ βιώνει συνθήκες Μεγάλης Ύφεσης, όπως είναι η ανεργία, οι χρεοκοπίες, η συνεχής πτώση του ΑΕΠ κλπ.), 

καθώς επίσης το χρήμα ως καύσιμο, τότε αυτοί που υποστηρίζουν πως η λύση είναι η αύξηση της ρευστότητας, είτε από την ΕΚΤ, είτε με την επιστροφή στη δραχμή, είναι σαν να θεωρούν πως η χαλασμένη μηχανή θα λειτουργήσει, εάν την τροφοδοτήσει κανείς με περισσότερη βενζίνη – ενώ η κοινή λογική οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, ακόμη και αν τροφοδοτήσει κανείς τη μηχανή με κηροζίνη, δεν πρόκειται να λειτουργήσει αλλά, αντίθετα, θα αυξηθούν οι κίνδυνοι να τυλιχθεί στις φλόγες» (Α. Ο.). 

Κίνδυνος «λουκέτου» στο Mega: Οι μέτοχοι δεν τα βρίσουν και οι τράπεζες καταγγέλλουν δάνεια

Η οικονομική κατάσταση για το MEGA επιδεινώνεται συνεχώς και τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται επικίνδυνα, καθώς οι τράπεζες πιέζουν ασφυκτικά τους μετόχους οι οποίοι συνεχίζουν τις μεταξύ τους διεργασίες χωρίς -προς το παρόν τουλάχιστον- να δεσμεύονται για τα 22,5 εκατ. ευρώ της αύξησης του κεφαλαίου. 

Αν η διελκυστίνδα για την αύξηση κεφαλαίου της Τηλέτυπος δεν διακοπεί τις επόμενες δέκα ημέρες, το ΜΕGA θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και η επιβίωσή του θα είναι εξαιρετικά αμφίβολη, καθώς το κανάλι δεν μπορεί να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα, ενώ οι τράπεζες ξεκινούν την καταγγελία των δανείων. Οι πιστώτριες τράπεζες, όσο οι μέτοχοι δεν δεσμεύονται έμπρακτα με την κατάθεση μέρους των χρημάτων της αύξησης των 22,5 εκατ. ευρώ, αρνούνται να άρουν το μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών του MEGA.