MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Οκτώ στους δέκα Ελληνες δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες.

Οκτώ στους δέκα Έλληνες δεν εμπιστεύονται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ οι εννέα στους δέκα πιστεύουν ότι οι τράπεζες δεν βοήθησαν τους Έλληνες πολίτες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και δεν θεωρούν το σύστημα ασφαλές. 

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία έδωσε η ίδια η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, στο 21ο Banking Forum που διοργάνωσε η ΕΔΕΕ.

Ελλάδα, ο σάκος του μποξ της Γερμανίας

Η Ελλάδα είναι και πάλι στο επίκεντρο, λόγω μιας νέας διαπραγμάτευσης μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της. 

Το χάσμα Βορρά-Νότου της Ευρώπης επιστρέφει με δύναμη (ενώ η σχέση Ανατολής-Δύσης φαίνεται όλο και περισσότερο ως μη επισκευάσιμη). Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέστρεψε με την ιδιόμορφη άποψή του για την οικονομία ως παρακλάδι ηθικής πειθαρχίας και όχι ως ανάγνωση της πραγματικότητας. Ο ίδιος ζήτησε από τους Έλληνες «να μην αποσπώνται» από την προσφυγική κρίση και μην ξεχνούν το πρωταρχικό καθήκον τους, που είναι να πληρώσουν το χρέος τους. Το αίτημα είναι να κοπεί το 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% κατά το 2018. 

Η γερμανική παγίδα

Ο βασικός λόγος που εμφανίζεται τόσο σίγουρος αυτή τη φορά ο κ. Σόιμπλε για την Ελλάδα είναι το ότι, η κυβέρνηση του παρέδωσε τα κλειδιά της πατρίδας μας – τα οποία γνωρίζει πολύ καλά πώς να χρησιμοποιήσει, προς όφελος της δικής του

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη συμφωνία με τους δανειστές, πριν ακόμη ολοκληρωθεί, ισχυριζόμενη πως τέθηκε για πρώτη φορά το θέμα του χρέους στην Ευρώπη – οπότε δεν μπορεί παρά να δρομολογηθεί η αναδιάρθρωση του αφού δεν είναι βιώσιμο, γεγονός που δήθεν αποτελεί μία μεγάλη επιτυχία της. 

Η χώρα κυβερνάται πλέον με κατοχικά διατάγματα!

Είχαμε προειδοποιήσει ότι Αυτό που έρχεται δεν είναι τέταρτο μνημόνιο. Είναι ένα κατοχικό διάταγμα με βάση το οποίο, καταλύεται το Σύνταγμα, καταργείται η Βουλή, και το σύνολο των θεσμών της χώρας περνά άμεσα και απροκάλυπτα, και απευθείας στην κατοχική διοίκηση...

Δυστυχώς, όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν οι υποθέσεις μας σχετικά με τις προθέσεις των δανειστών, έτσι όπως αυτές εκφράσθηκαν από το γερμανικής επινόησης Euro Group που αντικατέστησε πραξικοπηματικά το ECOFIN, αλλά ήταν πολύ χειρότερες.

Αποτελέσματα της εφαρμογής των μνημονίων 2010-2015 … Πιο χειρότερα δεν γίνεται

Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος Ph.D 

Το 2010 επίσημα εγκαταστάθηκαν στη χώρα το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ μετά από πρόσκληση του ελληνικού κατεστημένου, για να εφαρμοστεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα λιτότητας, για να εξέλθει η χώρα από την κρίση στην οποία περιήλθε αιφνιδίως το 2008, με την έκρηξη του παγκοσμίου χρηματοπιστωτικού ανεμοστρόβιλου. Αυτή ήταν η πραγματική αιτία της κρίσης.

Στο κείμενο που ακολουθεί καταβάλλεται μια προσπάθεια να αποτιμηθεί το πρόγραμμα λιτότητας ως προς την επίτευξη των στόχων του μετά από 7 χρόνια συνεχούς εφαρμογής του, και να δικαιολογηθεί η θεωρητική του αρτιότητα.