MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Πούτιν: Να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις σε απτά οικονομικά αποτελέσματα

Τη βούλησή του για στενή συνεργασία με την Ελλάδα, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στον τομέα της ασφάλειας, εξέφρασε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τους οποίους... συναντήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος έφτασε με καθυστέρηση 90 λεπτών, λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και αμέσως κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε θερμή συνάντηση με τον ΠτΔ.

Γερμανικός Τύπος: Ο Σόιμπλε μεταθέτει τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος στο μέλλον

O γερμανικός Τύπος επιχειρεί για άλλη μια μέρα να αποτιμήσει το αποτέλεσμα του τελευταίου Eurogroup, με έμφαση στους χειρισμούς του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και το χάσμα Βερολίνου και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

Η συμφωνία που προέκυψε από την τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα παραμένει θέμα σχολιασμού και ανάλυσης στις σελίδες του γερμανικού Τύπου. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα τουEurogroup η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει: “Είναι αλήθεια ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ έκαναν ένα αμοιβαίο βήμα προσέγγισης. Το Ταμείο δεν επιμένει πλέον στο να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ήδη από τώρα μία νέα ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα. 

Γαλλία: Έφοδος στα γραφεία της Google για φοροαποφυγή

Έφοδο στα γραφεία της Google, στο Παρίσι, πραγματοποίησαν οι γαλλικές αρχές, αναζητώντας στοιχεία για φοροαποφυγή. 

Όπως αποκάλυψε η γαλλική εφημερίδα Le Parisien, από τις πέντε τα ξημερώματα, τοπική ώρα, εκατοντάδες μέλη της οικονομικής αστυνομίας, του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος, ειδικοί της πληροφορικής και πέντε οικονομικοί εισαγγελείς «εισέβαλαν» στα κεντρικά της Google. 

Στόχος ο εντοπισμός στοιχείων για το αν ο κολοσσός του διαδικτύου αποφεύγει τη φορολόγηση στη Γαλλία, μετακινώντας τα κέρδη του σε «φορολογικούς παραδείσους.» 

Κυοφορείται η διάλυση της Ευρωζώνης, από πολλές χώρες-μέλη της μαζί

Η έξοδος της Βρετανίας απασχολεί από αρκετές ημέρες τα ΜΜΕ, ειδικά τα γερμανικά – τα οποία φοβούνται αφενός μεν τις ζημίες που θα υποστεί η χώρα τους, αφετέρου τη διάλυση της Ευρωζώνης, η οποία αποτελεί για τη Γερμανία την κότα με τα χρυσά αυγά. 

Η αιτία είναι το ότι, της εξασφαλίζει τεράστια πλεονεκτήματα τόσο εντός του ευρώ, αφού απομυζεί όλους τους εταίρους της, όσο και εκτός – επειδή η κρίση χρέους, με κορωνίδα την Ελλάδα, διατηρεί ανταγωνιστικά χαμηλή την ισοτιμία του ευρώ, στηρίζοντας τη συνεχή αύξηση των εξαγωγών της σε τρίτες χώρες και ειδικά στις Η.Π.Α. 

Η αμερικανική παρακμή

Υπάρχουν πάρα πολλές εστίες πυρκαγιάς στον πλανήτη, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα ξαφνικό κραχ – ενώ κανένας δεν γνωρίζει πώς αντιδράει ένα πληγωμένο λιοντάρι, πανίσχυρο ακόμη στρατιωτικά και χρηματοπιστωτικά

Αυτό που ενδιαφέρει όλους εμάς τους Έλληνες είναι προφανώς η πατρίδα μας, το μέλλον μας, καθώς επίσης το μέλλον των παιδιών μας, το οποίο διακυβεύεται σήμερα – ενώ διαγράφεται πολύ σκοτεινό, μετά τα πρόσφατα εφιαλτικά γεγονότα (ανάλυση). Πόσο μάλλον όταν φαίνεται ότι, δρομολογείται η τελευταία πράξη του δράματος, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταστραφεί εντελώς η μεσαία τάξη – επειδή είναι αυτή που στηρίζει τη δημοκρατία και που μπορεί να αντιδράσει, όσο ακόμη υπάρχει, εμποδίζοντας την άλωση της Ελλάδας από τους δανειστές της.

Fortune: Η Ελλάδα χρειάζεται επιθετικό haircut έως 50% και όχι ελάφρυνση για να γίνει βιώσιμο το χρέος.

Στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 24ης Μαρτίου, αλλά και στην ανάγκη διαγραφής και όχι ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναφέρεται σε άρθρο του στο περιοδικό «Fortune», ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Emory, Thomas More Smith.

Όπως σημειώνει, αν και με τη συμφωνία του Eurogroup άνοιξε ο δρόμος για την απελευθέρωση 10,3 δισ. ευρώ κεφαλαίων διάσωσης και υπήρξε επί της αρχής συμφωνία για το χρέος, ωστόσο οι όροι για την Ελλάδα είναι ακόμη επισφαλείς, καθώς οι ευρωπαίοι εταίροι άφησαν τις σχετικές λεπτομέρειες για συζήτηση μετά τις γενικές εκλογές στη Γερμανία το επόμενο έτος.

Ο τάφος του Αριστοτέλη παρουσιάζεται στην επιστημονική κοινότητα.

Το σπουδαιότερο εύρημα της εικοσαετούς ανασκαφικής έρευνας στα αρχαία Στάγειρα ανακοινώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, σε εκατοντάδες κορυφαίους αριστοτελιστές της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Πρόκειται για τον τάφο του Αριστοτέλη, που διασώζεται εδώ και 2.400 χρόνια στη γενέτειρά του, καθώς και το ηρώο που είχε δημιουργηθεί προς τιμήν του από τους συμπολίτες του.

Πολυετείς έρευνες αφήνουν ελάχιστες αμφιβολίες για το εξαιρετικής σημασίας ταφικό μνημείο που ταυτίζεται πλέον με τον Σταγειρίτη φιλόσοφο.

Die Zeit: Παραπλανητική η συμφωνία για το χρέος, η Ελλάδα θα ανασάνει αν φύγει ο Σόιμπλε

Μονόδρομος ή παραπλανητική η συζήτηση για το χρέος; Στο ερώτημα αυτό επιχειρούν να απαντήσουν σήμερα οι σχολιαστές στον γερμανικό Τύπο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον παράγοντα των γερμανικών εκλογών.

Παραπλανητική χαρακτηρίζει τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος η γερμανική Die Zeit, σχολιάζοντας ότι επί της ουσίας ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε έχει δίκιο όταν υποστηρίζει ότι η συζήτηση δεν είναι της παρούσης.

Κρεμλίνο: «Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στρατιωτικά την Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας»

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΠΕ-ROSNEFT ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ - ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΣΕ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣ/ΚΗΣ 

του Βασίλη Καπούλα 

Για αμυντική υποστήριξη και στρατιωτική συμμαχία με την Ελλάδα ώστε να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο έκανε λόγο ο σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν λίγο πριν την άφιξη του Προέδρου της Ρωσίας στη χώρα μας. Παράλληλα τονίστηκε το ενδιαφέρον για εξαγορά του ΟΣΕ και του λιμανιού Θεσ/κης ενώ ευχαριστεί την Ελλάδα για την υποστήριξή της στο θέμα της Συρίας.