MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Εργασιακό «Αρμαγεδδώνα» ετοιμάζουν οι δανειστές: «Στο τραπέζι» οι ομαδικές απολύσεις, «στον γύψο» ο συνδικαλισμός

ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ... «ΓΑΛΛΙΑ»;

της Μαρίνας Νικολάκη 

Σε.... Γαλλία προβλέπεται να μετατραπεί η Ελλάδα ενόψει ριζικών αλλαγών που έρχονται στα εργασιακά. Στη λογική Ολάντ, και η ελληνική κυβέρνηση καλείται να θίξει τον σκληρό ιδεολογικό και πολιτικό της πυρήνα βγάζοντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Αν κρίνουμε από τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκάλεσε η ψήφιση του Ασφαλιστικού τότε το θέμα των εργασιακών αναμένεται να στείλει στα «κάγκελα» ακόμα περισσότερους αγανακτισμένους πολίτες δημιουργώντας καινούρια αναταραχή στη χώρα. Και αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις των αφυπνισμένων Γάλλων πάνω στο ίδιο θέμα, θα είναι μεγάλη. 

Brexit: Ποιές οι επιπτώσεις για ΕΕ και ΝΑΤΟ; Τι λένε οι ειδικοί

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε: Κάθε φορά που γυρίζουμε την πλάτη μας στην Ευρώπη, αργά ή γρήγορα το μετανιώνουμε. Πάντα επιστρέφαμε - και πάντα με υψηλότερο κόστος. 

Πώς θα μπορούσε ενα εν δυνάμει Brexit να επηρεάσει το ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή και διατλαντική ασφάλεια; 

Διαβάστε τι είπαν οι αμυντικοί εμπειρογνώμονες στον δημοσιογράφο Andrej Matisak και στο DefenceMatters.org

Simon Moody, Λέκτορας Αμυντικών Σπουδών, Τμήμα Αμυντικών Σπουδών, Kings College London

Τι συμβαίνει στη Γαλλία; Είναι μια εξέγερση; «Οχι, μεγαλειότατε, είναι μια Επανάσταση»…

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΥ 

Οταν το βράδυ της 14ης Ιουλίου 1789 τα νέα της πτώσης της Βαστίλης έφθασαν στον απομονωμένο στις Βερσαλλίες Λουδοβίκο 16ο, φέρεται να ρώτησε έναν αυλικό του: 

«Είναι μια εξέγερση;», για να πάρει την απάντηση: «Οχι, μεγαλειότατε, είναι μια Επανάσταση»! Τον Απρίλιο του 1968 η έγκυρη «Μοντ» δημοσίευε σε τρεις πρωτοσέλιδες συνέχειες ανάλυση του αρχισυντάκτη της Viansson Ponte με τον τίτλο «Η Γαλλία βαριέται» όπου διαπίστωνε την πολιτική αδιαφορία της κοινής γνώμης. 

Mauldin Economics: Απειλείται με κατάρρευση η διεθνής οικονομία - Θα χυθεί αίμα...

Έρχεται μία τεράστια «αιματοβαμμένη» μάχη, καθώς οι κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών που αναζητούν εναγωνίως δολάρια θα βρεθούν να πολιορκούν τη Fed - Μόνη λύση κάποιο είδος συλλογικής υποτίμησης ή και διαγραφή χρέους.

Ο επικεφαλής της εταιρείας επενδύσεων και αναλύσεων Mauldin Economics, John Mauldin, είπε ότι ο οικονομικός κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία σειρά αδύναμων κρίκων, οποιοσδήποτε από τους οποίους θα μπορούσε να σπάσει ανά πάσα στιγμή.

ΔΝΤ: Οι νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών έχουν αποτύχει.

Οι νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές, οι οποίες αποτελούσαν κυρίαρχη τάση και ακολουθήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια, έχουν αποτύχει, εκτιμά σε έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ειδικότερα, οι αναλυτές του ΔΝΤ (Jonathan Ostry, Prakash Loungani, Davide Furceri) εκτιμούν πως οι βασικές αξίες του φιλελευθερισμού, όπως είναι οι αυξημένες ιδιωτικοποιήσεις για το εκάστοτε κράτος, παρεμποδίζουν σε μακροχρόνια βάση την οικονομική ανάπτυξη, εντείνοντας ταυτόχρονα τις κοινωνικές ανισότητες.

Οι νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές επομένως, οδήγησαν σε τρία ανησυχητικά συμπεράσματα:

TTIP, CETA και TISA: Η δικτατορία των πολυεθνικών!

Μέσω των τριών ανίερων, μυστικών διατλαντικών συμφωνιών, γίνεται προσπάθεια να υποδουλωθούν πλήρως οι Πολίτες από την παγκόσμια ελίτ – με την πλήρη κατάργηση της εθνικής τους κυριαρχίας, της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου!

«Με τις συμφωνίες TTIP και CETA, οι μεγαλύτερες πολυεθνικές επιχειρήσεις του πλανήτη και τα λόμπι τους, αποκτούν άνευ προηγουμένου εξουσίες – αφού θα μπορούν να επηρεάζουν και να αλλάζουν τη νομοθεσία προς όφελός τους ή να μηνύουν σε ιδιωτικά δικαστήρια τις κυβερνήσεις που δεν συμμορφώνονται.

Σε αυτό το πλαίσιο, καμία χώρα δεν θα έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί επενδύσεις ή προϊόντα μιας εταιρείας,ακόμα και αν αυτά ενέχουν κινδύνους για την υγεία των πολιτών, το περιβάλλον ή τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η καλλιέργεια μεταλλαγμένων, την οποία η Ελλάδα μέχρι στιγμής απαγορεύει, αλλά υπό το καθεστώς της TTIP και της CETA θα αναγκαστεί να δεχτεί.

Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε μία μοναδική ευκαιρία. Η διαρροή των μυστικών κειμένων της TTIP από το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις ενάντια στη συμφωνία από πληθώρα πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων στην Ευρώπη. Η έμπρακτη εναντίωση του αρμόδιου Έλληνα υπουργού για θέματα εμπορίου, στην TTIP και τη CETA, είναι όχι μόνο ζήτημα εθνικού συμφέροντος, αλλά και ηθικού χρέους» (Greenpeace).