MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Ο Τσίπρας, οι Financial Times και το «παράλληλο σύμπαν» της ανάπτυξης

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου 


Τη στιγμή που η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει ύφεση στην ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός μιλάει για «καταστροφολόγους», βασιζόμενος σε ένα διθυραμβικό δημοσίευμα για την Ελλάδα. 

Είναι ορισμένες φορές να απορεί κανείς πόσο σοβαρά λαμβάνουν οι παροικούντες την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα στατιστικά στοιχεία που εκδίδει μια επίσημη Αρχή, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Πόσο δε μάλλον όταν ο φορέας αυτός είναι η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τα στοιχεία της μιλούν για ύφεση της ελληνικής οικονομία για ολόκληρο το 2016 και το πρόσωπο που επιδεικτικά τα αγνοεί όλα αυτά είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας. 

Δεξαμενές σκέψης

Το δυτικό οικονομικό σύστημα έχει μετατραπεί σε ένα γιγαντιαίο, παράνομο και απάνθρωπο κατασκεύασμα, το οποίο είναι ικανό να καταστρέψει τους πάντες για να εξασφαλίσει την επιβίωση του – ενώ η βρώμικη δουλειά της χειραγώγησης έχει ανατεθεί στις διεφθαρμένες οργανώσεις που χρηματίζονται από τους εκλεκτούς

«Αυτό που προξενεί εντύπωση όσον αφορά την ανοησία και απέχθεια σε σχέση με τη συμπεριφορά, είναι η εγχώρια ελίτ – η οποία πίστευε πως θα μπορούσε να συμμετέχει στη λεηλασία της Ελλάδας από τους δανειστές της, με σημαντικό μερίδιο, υπερασπίζοντας ως εκ τούτου τις οργανώσεις των εισβολέων (ΔΝΤ, Τρόικα κοκ.). 

Δυστυχώς για τον εαυτό της αδυνατούσε να καταλάβει πως, ειδικά οι Γερμανοί, δεν δίνουν ούτε ένα ψίχουλο από το γεύμα τους – ενώ ταυτόχρονα απεχθάνονται τους προδότες, πολύ περισσότερο από τους προδομένους«.

Μοσκοβισί: Σταδιακή χαλάρωση των capital controls και ανάκαμψη από το β΄ εξάμηνο

( Σ.Σ. :  Ο Μοσκοβισί ... νόμιζε ... ότι, θα ήθελε ....

Το άρθρο αυτό αναρτήθηκε , μόνο και μόνο για ένα λόγο. Για να υπάρχει στο Αρχείο , και για να δούμε το δεύτερο εξάμηνο , όλες αυτές τις μπαρούφες, που προέβλεπαν όλοι αυτοί οι "εξαίρετοι" αξιωματούχοι της Ε.Ε. και το πόσο έξω έχουν πέσει. )

Η βελτίωση της εμπιστοσύνης, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), αναμένεται να διευκολύνει τη σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και να στηρίξει τις επενδύσεις, τονίζει ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, αναμένεται ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2017 και θα εξακολουθήσει να βελτιώνεται το 2018.

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ 2009 ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ

Του Γιαννόπουλου Δημήτρη

– Οικονομολόγος, δημοσιογράφος και κατά το πρόσφατο παρελθόν διετέλεσε χρέη ως εκπρόσωπος τύπου στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Ανδρέας Πετρουλάκης είναι σοβαρός δημοσιογράφος και κορυφαίος πολιτικός σκιτσογράφος.

Θα περίμενε κανείς να προσεγγίζει το ζήτημα της παραποίησης των στοιχείων του ελλείμματος του 2009 με λιγότερη επιπολαιότητα και καθαρότερη μνήμη από τα εκάστοτε κομματικά «σπίτια» και τα δημοσιογραφικά τους φερέφωνα.

Ήταν η άνοδος του Νεοφιλελευθερισμού η πρωταρχική αιτία της ακραίας ανισότητας;

Οικονομική κατάρρευση, οικολογική καταστροφή, ακόμα και η άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ – ο νεοφιλελευθερισμός έχει παίξει σε όλα τον ρόλο του. 

Φανταστείτε οι λαοί της Σοβιετικής Ένωσης να μην είχαν ακούσει ποτέ για τον κομμουνισμό. Η ιδεολογία που κυριαρχεί τις ζωές μας για τους περισσότερους από εμάς δεν έχει όνομα. Δοκιμάστε να το αναφέρετε σε μια συζήτηση και θα ανταμειφθείτε με ένα σήκωμα των ώμων. Ακόμα κι αν οι ακροατές σας έχουν ακούσει ξανά τον όρο, θα δυσκολευτούν να τον ορίσουν. Νεοφιλελευθερισμός: ξέρετε τι είναι;