MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Η παγίδα του περιουσιολογίου

Θεωρείται πως η πλειοψηφία θα αντιμετωπίσει χαιρέκακα την επιβολή εφάπαξ φόρου, σε όλους όσους θα διαθέτουν ακόμη περιουσιακά στοιχεία – οπότε όχι μόνο δεν θα εξεγερθεί αλλά, αντίθετα, θα χαρεί ενδόμυχα με αυτήν την εξέλιξη, αφού δεν θα είναι η μοναδική που θα υποφέρει.

Το παγκόσμιο χρέος αυξάνεται διαρκώς, παρά το ότι έχουν δημιουργηθεί ήδη τεράστια βουνά (άρθρο), αδύνατον ποτέ να πληρωθούν. Μπορεί βέβαια ως ποσοστό επί του ΑΕΠ να διατηρείται ελεγχόμενο, αφού αυξήθηκε από το 246% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2000 στο 286% το 2014, αλλά σε απόλυτα μεγέθη έχει ξεφύγει εντελώς – στα 199 τρις $ το 2014, από μόλις 87 τρις $ στα τέλη του 2000 (γράφημα).

Βαρουφάκης: "Η Μέρκελ δεν έχει σχέδιο".

Συνέντευξη-ποταμός από τον Γιάνη Βαρουφάκη στην κυριακάτικη έδοση της εφημερίδας WELT. Ο πρώην υπ.Οικονομικών κατηγορεί την Άνγκελα Μέρκελ ότι δεν έχει σχέδιο, ενώ δηλώνει ότι δεν είναι "φίλος" με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ποιός θυμάται ότι πριν από έναν χρόνο η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε το τρίτο μνημόνιο; Ακόμα και η WELT ξέχασε να υπομνήσει στους αναγνώστες της την ιστορική ημερομηνία στη συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Επίκαιρη αφορμή για τη συνέντευξη φαίνεται να είναι η κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου στις 24 Αυγούστου, για την προώθηση του οποίου ο Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο.