MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Πότε θα σκάσει η παγκόσμια φούσκα των κεντρικών τραπεζών;

Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου

Μπορεί οι οικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες να είναι σήμερα οι μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών, αλλά τα χρηματιστήρια διεθνώς δείχνουν να αδιαφορούν. Στις περισσότερες αγορές οι μετοχές έχουν υπερκαλύψει τις όποιες απώλειες είχαν με το βρετανικό δημοψήφισμα, ενώ αρχίζουν και κυκλοφορούν και αναλύσεις με προβλέψεις για συνέχιση αυτού του καλοκαιρινού «ράλι».

Όταν το χρήμα είναι άφθονο και αποδίδει μηδέν τόκο, οι επενδυτές στρέφονται σε χαρτιά μεγαλύτερου ρίσκου, είτε πρόκειται για μετοχές είτε για ομόλογα υψηλού ρίσκου (τα λεγόμενα ομόλογα σκουπίδια – junk bonds). 

«Τρύπα» 900 εκατομμυρίων «βλέπει» η τρόικα για το 2017.

Μπορεί το ζήτημα της αλλαγής των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος να έχει αναδειχθεί ως η αιτία των συνεχόμενων παρατάσεων στην κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», η τρόικα θεωρεί ότι με τις ελληνικές προτάσεις η δράση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που συμπεριλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί για το 2017, κυρίως, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Και στο πλαίσιο αυτό προκύπτει μια «τρύπα» στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους που μπορεί να φθάσει έως και τα 900 εκατ. ευρώ.

Το έτος της αποκάλυψης

Όταν ο κόσμος αρχίσει να αγριεύει, θα συμβεί τόσο γρήγορα και με τόσο απίστευτο μένος που θα σβήσουν τα πάντα τριγύρω και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι – ενώ θεωρείται πως το 2018 θα είναι το πλέον κρίσιμο τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τον υπόλοιπο πλανήτη.

«Δυστυχώς, από τι στιγμή που δεν αντιδράσαμε πλημμυρίζοντας τους δρόμους, μετά την αθλητική αναπαράσταση της ολυμπιακής κυβίστησης εκ μέρους του πρωθυπουργού, μετά το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος δηλαδή που μετατράπηκε ενδοτικά σε ΝΑΙ, η κατάσταση θα πρέπει να γίνει πολύ χειρότερη, πριν αρχίσει να βελτιώνεται. 

Γερμανική βόμβα: Η Τουρκία στηρίζει ενεργά ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις - Τρομοκράτης ο Ταγίπ Ερντογάν

Ως «πλατφόρμα δράσης» για ισλαμιστές περιγράφει την Τουρκία η γερμανική κυβέρνηση σε απόρρητο έγγραφό της και επισημαίνει ότι η Άγκυρα στηρίζει ενεργά ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο έχει στην κατοχή του το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε κεντρική πλατφόρμα δράσης για ισλαμιστικές και τρομοκρατικές ομάδες, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει τέτοιες οργανώσεις σε όλη την Εγγύς και Μέση Ανατολή. Το έγγραφο αποτελεί απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών σε κοινοβουλευτική ερώτηση της Αριστεράς (Die Linke), η οποία έχει διαβαθμιστεί ως απόρρητη. 

H έκθεση του Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ υπόδειγμα πολλαπλής θεσμικής υποκρισίας

Γράφει ο Σταύρος Μαυρουδέας
Τμήμα Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Πρόσφατα το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (IEO) του ΔΝΤ κατόρθωσε, μετά πολλών βασάνων, να εκπονήσει την έκθεση αξιολόγησης των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής (ΠΟΠ) που εφάρμοσε ή εφαρμόζει ακόμη (στην περίπτωση της Ελλάδας) η τρόικα ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ σε χώρες της ευρωζώνης (ΕΖ).

Το κράτος-μπαταχτσής. Κυνηγούν τη φοροδιαφυγή, αλλά κλέβουν τον κόσμο

Το χειρότερο είναι ότι δεν παρέχει τίποτα πλέον στον πολίτη. 

Ομεγαλύτερος μπαταχτσής είναι το κράτος, που με την βοήθεια των υπαλλήλων του κλέβει κυριολεκτικά τους πολίτες.

Πάνω από 7 δις ευρώ χρωστάει το κράτος στους ιδιώτες.

Το «φέσι» αυξήθηκε κατά 3,2 δισ. ευρώ. Μόνο η εφορία υπολογίζεται έως το τέλος του έτους να φεσώνει μ’ ένα δις περίπου τους πολίτες.

Κάτω από την Ισπανία και τη Μάλτα ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα

Κατώτερα όρια από τη χώρα μας ισχύουν στην Πορτογαλία και στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ – Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αντιστοιχεί σε 683 ευρώ, καθώς συνυπολογίζονται και ο 13ος και 14ος μισθόςΣτη 12η, θέση, με πρώτο στην κορυφή της λίστας το Λουξεμβούργο, βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά στο ύψος του κατώτατου μισθού. Υψηλότερα κατώτατα όρια από τη χώρα μας ισχύουν στην Ισπανία και τη Μάλτα, ενώ κατώτερα στην Πορτογαλία και στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. 

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αντιστοιχεί σε 683 ευρώ, καθώς συνυπολογίζονται και ο 13ος και 14ος μισθός. Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα επίσης αντιστοιχεί στο 50% του μέσου μισθού ενώ σε άλλες χώρες η διαφορά είναι μεγαλύτερη. 

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΡΟΤΣΙΛΝΤ !!!

Τι προβλέπει ο «Λόρδος της Νέας Τάξης Πραγμάτων». Τι τον «χαλάει» από τις τελευταίες εξελίξεις…

Τα χαμηλά επιτόκια, οι αρνητικές αποδόσεις για το δημόσιο χρέος και η ποσοτική χαλάρωση, είναι μέρος του μεγαλύτερου οικονομικού πειράματος στην παγκόσμια ιστορία, και οι συνέπειες του είναι ακόμη άγνωστες, λέει ο Πρόεδρος και ιδρυτής της RIT Capital Partners Λόρδος Ρότσιλντ.

«Οι έξι τελευταίοι μήνες που παρατηρούν οι κεντρικοί τραπεζίτες, δείχνουν ότι αυτό είναι σίγουρα το μεγαλύτερο πείραμα της νομισματικής πολιτικής στην ιστορία του κόσμου. Είμαστε λοιπόν σε αχαρτογράφητα νερά και είναι αδύνατο να προβλέψουμε τις ακούσιες συνέπειες των πολύ χαμηλών επιτοκίων, με περίπου το 30 τοις εκατό του παγκόσμιου δημόσιου χρέους σε αρνητικές αποδόσεις, σε συνδυασμό με την ποσοτική χαλάρωση σε μαζική κλίμακα,» ανάφερε ο Ρότσιλντ στην εξάμηνη οικονομική έκθεση της εταιρείας του.