MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Poll Tax Riots London 1990: 18 εκατομμύρια Βρετανοί αρνήθηκαν να πληρώσουν και έτσι έπεσε η Θάτσερ!

Εμείς μπορούμε να ξεπερδεύουμε μέσα σε δυο βδομάδες με τα Aνδρεικελα που έχουμε πλέξει …σταματηστε να πληρώνεται το τέρας που είναι ετιμο να σε καταβροχθίσει

Η εμπειρία αυτού του κινήματος πρέπει να μελετηθεί και να αξιοποιηθεί από εμάς, γιατί έχει πολύτιμα συμπεράσματα και για τους δικούς μας αγώνες. Στο βαθμό που οργανωθούμε σε κάθε γειτονιά, με μαζικό και δημοκρατικό τρόπο, και αρνηθούμε να πληρώσουμε τους φόρους που μας επιβάλλουν, μπορούμε να έχουμε αντίστοιχες επιτυχίες!

Εντονος προβληματισμός στο υπ. Οικονομικών: Δεν εισπράττονται φόροι

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓΔΕ

Διαρκώς μειώνεται η απόδοση του φόρου εισοδήματος στα κρατικά ταμεία, παρά το ότι κάθε χρόνο ο πήχης κατεβαίνει πιο χαμηλά κι αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά το ότι οι φοροδοτικές αντοχές έχουν ξεπεράσει τα όρια τους. 

Εν αναμονή των αναλυτικών στοιχείων για τις πληρωμές της πρώτης δόσης του φετινού εισοδήματος, τα δεδομένα που δημοσιοποίησε η ΓΓΔΕ ενισχύουν τον προβληματισμό για την αρνητική τάση που αναπτύσσεται, πόσο μάλλον όταν με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις στο τέλος του χρόνου η εισπραξιμότητα των φόρων (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, φόρος ακινήτων) πρέπει να φτάσει στο 81,5%. 

Βαρουφάκης: «Το 2015 μείωνα τους μισθούς των στελεχών του ΤΧΣ, τώρα αυξάνονται 90%»

Τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που προέρχονται από το εξωτερικό θα απολαύσουν κάτι παραπάνω από πλουσιοπάροχες αποδοχές

Το θέμα της αύξησης των αμοιβών των στελεχών του ΤΧΣ κατά 90%, που είχε δει τη δημοσιότητα στα μέσα Αυγούστου, σχολίασε την Τρίτη μέσω Twitter ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Μάιο του 2015 μείωνα τους μισθούς των στελεχών ΤΧΣ 40%. Τώρα οι ίδιοι μισθοί αυξάνονται 90%», έγραψε ο κ. Βαρουφάκης στον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης

Πώς ο Σόιμπλε εξαπάτησε την Ευρώπη μέσω Ελλάδας...

Υπάρχει μία αντίληψη ότι στην οικονομία όλα είναι νούμερα και γι’ αυτό υπάρχει αντικειμενικότητα και τίποτα δε μπορεί να μείνει κρυφό. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι...


Η περίπτωση της ελληνικής κυβέρνησης το 2009, που σήκωσε το χέρι ανακοινώνοντας με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τα προβλήματα της χώρας στις διεθνείς αγορές, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής χρηματοπιστωτικής διαχείρισης και...οικονομικής διπλωματίας. Αν αντ’ αυτού είχε διαχειριστεί τα προβλήματα της χώρας περνώντας κάτω από ραντάρ των αγορών, τότε η ιστορία θα ήταν πολύ διαφορετική.

Τα παραμύθια της λιτότητας και της ανάπτυξης

Του Γιώργου Μπιλλίνη 

Τα χρόνια της κρίσης μεγάλη μερίδα πολιτικών, οικονομολόγων και οικονομολογούντων, εντός και εκτός της χώρας, διαγκωνίζεται να διακηρύσσει την αντίθεση της στις περιοριστικές πολιτικές που εφαρμόζονται στην ΕΕ και «επιβάλλονται» στην χώρα μας μέσω των μνημονίων. Καταδικάζουν αναφανδόν την «λιτότητα» και ζητούν πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη. Κι εκεί τελειώνει η… εκδήλωση του ενδιαφέροντος και της φιλολαϊκότητας τους. 

Εκτινάχθηκε στα 328,3 δισ. το δημόσιο χρέος στο τέλος Ιουνίου

Το χρέος της κεντρικής διοίκησης αυξήθηκε στα 328,3 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου από 321 δισ. στο τέλος Μαρτίου ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ενισχύθηκαν το ίδιο διάστημα σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). 

Η αύξηση του δημοσίου χρέους αποδίδεται στη δόση των 7,5 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκε μετά την πρώτη αξιολόγηση. Σημειωτέον ότι το χρέος της κεντρικής διοίκησης διαφέρει από το χρέος της γενικής κυβέρνησης κατά το ποσό του ενδοκυβερνητικού χρέους και λοιπών στοιχείων που προβλέπονται από τον ESA. 

Η αυτοκτονία της Ελλάδας

Επειδή δεν βλέπουμε πλέον καμία δυνατότητα επιβίωσης του σημαντικότερου οικονομικού εγχειρήματος στην παγκόσμια ιστορία, της Ευρωζώνης, με ένοχο του εγκλήματος τη Γερμανία, δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν διαλύεται – πόσο μάλλον όταν διαφορετικά κινδυνεύει τόσο η ΕΕ, όσο και η ειρήνη.

«Το ΑΕΠ εξακολουθεί να βυθίζεται σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα, αφού θα διαμορφωθεί στα 175 δις € (χάθηκαν σωρευτικά 62,4 δις €), στην ιδανική περίπτωση που η ύφεση θα κλείσει στο -0,3% «μόλις» – ενώ οι φόροι, ειδικά οι έμμεσοι, έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο αναλογικά με το ΑΕΠ της χώρας, από τότε που ξεκίνησε η περιπέτεια των μνημονίων. 

Ο φόβος και η προοπτική της Δραχμής...


Στο κείμενο που ακολουθεί, περιγράφεται, με όση σαφήνεια είναι δυνατόν, για το πώς λειτουργεί μια οικονομία που εκδίδει το δικό της νόμισμα.

Με άλλα λόγια, ποίοι είναι οι σκοποί ενός σύγχρονου κράτους που εκδίδει το νόμισμα του, και πως οι σκοποί αυτοί ικανοποιούνται υπέρ του Λαού.

Παράλληλα είναι και μια μικρή πραγματεία κατά του φόβου που διακατέχει τους Έλληνες, που ενώ υποφέρουν με το ευρώ, δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτό, γιατί φοβούνται, ως αμνήμονες, ότι με την δραχμή όλα θα γίνουν κόλαση, ενώ ήδη ζουν στην κόλαση.

ΚΑΖΑΚΗΣ : Πόσο διαφέρει η Ελλάδα από την Ζιμπάμπουε;

του Δημήτρη Καζάκη 

Φαντάζομαι ότι θα θυμάστε τον πανικό που προσπάθησαν να σπείρουν στον απλό κόσμο οι θιασώτες του ευρώ στις παραμονές του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015. «Θα καταντήσουμε Ζιμπάμπουε…», έλεγαν και ξα-ναέλεγαν. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστησε ολόκληρη παράσταση στα προσφιλή μέσα μαζικής αποβλάκωσης εμφανίζοντας στις οθόνες των ανυποψίαστων θεατών χαρτονο-μίσματα του δολαρίου της Ζιμπάμπουε ονομα-στικής αξίας τρισεκατομμυρίων.