MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Η συνταγή των ιδιωτικοποιήσεων

Τις τελευταίες δεκαετίες υποχρεωνόμαστε όλοι μας να σκύβουμε το κεφάλι σε ένα νέο «υψηλότερο ον»: στις παντοδύναμες αγορές που από χρήσιμα αντικείμενα της πραγματικής οικονομίας μετατράπηκαν σε υποκείμενα, απέναντι στα οποία πρέπει όλοι μας να υποκλινόμαστε.

«Επιβάρυνση της τάξης των 13 € θα υπάρχει στα αεροπορικά εισιτήρια από και προς τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια – τα οποία ιδιωτικοποιούνται και περνούν στον έλεγχο της κρατικής γερμανικής εταιρείας Fraport

Η νόμιμη Γενοκτονία των Ελλήνων

Θεοδοσία Μπατάλα
 
Η νομική έννοια της «Γενοκτονίας» εφαρμόστηκε στην δίκη της Νυρεμβέργης κατά την οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους Ναζί για την συστηματική εξόντωση άμαχου πληθυσμού λόγω φυλής, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων και σωματικής κατάστασης. 

Ο Πολωνός Εβραίος δικηγόρος Ραφαήλ Λέμκιν, ο οποίος σώθηκε καταφεύγοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που δεν κατόρθωσαν σαράντα εννέα συγγενικά του πρόσωπα τα οποία δολοφονήθηκαν από τους Ναζί, έχοντας ασχοληθεί πριν από τον πόλεμο με τον αφανισμό των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, μετά τον πόλεμο αφοσιώθηκε στην εκστρατεία για την νομική αναγνώριση του όρου Γενοκτονία, στα αγγλικά Genocide που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις γένος και κτείνω ή από την ελληνική λέξη γένος (με την έννοια της οικογένειας, της φυλής, του έθνους, της θρησκείας) και την λατινική cide (δολοφονία). 

Η ανέναη αιχμαλωσία της Ελλάδος

Τα μνημόνια καταστρέφουν τις αντοχές και ψυχικές δυνάμεις του Έθνους 

Εφιαλτικά είναι τα στοιχεία που έρχονται από διεθνείς Οργανισμούς, αλλά και από την Τράπεζα της Ελλάδος, ότι πάνω από 3.5 εκατομμύρια των Ελλήνων ευρίσκονται κάτω από τα όρια της πτώχειας, ότι η ανεργία είναι 25%, ενώ εις την πραγματικότητα υπερβαίνει το 30%. 

Στα πρόθυρα του χάους

Ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατάρρευσης της Ευρωζώνης η Ελλάδα, προσπαθώντας να αποφύγει την επίσημη χρεοκοπία του δημοσίου, δρομολογεί τη χρεοκοπία του ιδιωτικού τομέα, παράλληλα με τη λεηλασία και των δύο – αδυνατώντας να κατανοήσει πως έτσι κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα αποτυχημένο κράτος.

«Οι περισσότεροι θα έχουν καταλάβει πλέον πως όταν δεν πτωχεύει επίσημα (στάση ή αναβολή πληρωμών) μία χρεοκοπημένη χώρα, τότε χρεοκοπούν επί πλέον οι Πολίτες της – οι οποίοι αναλαμβάνουν ακούσια την πληρωμή των χρεών της. Στη συνέχεια, αφού λεηλατηθεί τόσο η δημόσια, όσο και η ιδιωτική περιουσία της από τους δανειστές της, συνήθως ακολουθεί η επίσημη χρεοκοπία της – οπότε μετατρέπεται σταδιακά σε ένα αποτυχημένο κράτος«.

«Τσίπρας, o φίλος των εφοπλιστών… και το μακρύ χέρι του Στουρνάρα»

Με αφορμή την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ζητά η Κομισιόν για τους Έλληνες πλοιοκτήτες, η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί σήμερα εκτενές άρθρο για το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των Ελλήνων εφοπλιστών υπό τον τίτλο «Τσίπρας, ο φίλος των εφοπλιστών».

Σχολιάζοντας την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια», η SZ παρατηρεί: «Μέχρι πρότινος το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα ήταν τόσο αγαπητό στους κύκλους των Ελλήνων εφοπλιστών όσο και μια αβαρία σε παγωμένα νερά. Πλέον όμως πνέει ένας διαφορετικός άνεμος. Στην έκθεση Ποσειδώνια στις αρχές Ιουνίου ο Τσίπρας επαίνεσε τους εφοπλιστές για τα ‘οράματα’ και τα ‘σχέδιά’ τους. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιαμής τον ευχαρίστησε (…) λέγοντας ότι τα λόγια του πρωθυπουργού ήταν ‘ό,τι καλύτερο’. Ένας άλλος πλοιοκτήτης μάλιστα χαρακτήρισε τη συγκυβέρνηση του αριστερού κόμματος και των δεξιών λαϊκιστών τη ‘φιλικότερη προς τους εφοπλιστές ‘ από την απαρχή της ευρωδιάσωσης πριν από έξι χρόνια». 

Αναμένουν «πυρηνικό χειμώνα» οι τράπεζες.

Οι τράπεζες προετοιμάζονται για έναν «πυρηνικό χειμώνα» από την αβεβαιότητα που προκάλεσε η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη γενικευμένη σύγχυση που πυροδοτείται για την πορεία των διαπραγματεύσεων προς την επισημοποίηση του διαζυγίου μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. 

Αρνητικό ρόλο σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας διαδραματίζει η καθυστέρηση της έναρξης των επίσημων διαδικασιών προς το Brexit, δεδομένου ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δεν έχει ακόμη επικαλεσθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας για την αποχώρηση της χώρας από το κλαμπ των Βρυξελλών.