MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Πιθανολογείται πως η μεγαλύτερη «δομική αλλαγή» της εποχής μας θα είναι η διάλυση τόσο της Ευρωζώνης, όσο και της ΕΕ, την οποία έχει μάλλον προβλέψει η Μ. Βρετανία αποχωρώντας – ένα ενδεχόμενο που θα προκαλούσε παγκόσμιο κραχ, βυθίζοντας τη Δύση στο χάος

«Η συμβουλή διενέργειας διαρθρωτικών, δομικών αλλαγών είναι ασφαλής ως πρόταση. Η αιτία είναι το ότι, κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει η φράση. Εάν λοιπόν οι οικονομία αναπτύσσεται, τότε αυτός που έχει προτείνει τις διαρθρωτικές αλλαγές λέει: όπως σου το είπα. Εάν η οικονομία δεν αναπτύσσεται, τότε λέει: δεν έκανες διαρθρωτικές αλλαγές. Ως εκ τούτου, μονά-ζυγά δικά του» (K. Basu, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, με παρεμβάσεις).

Σε ποιες περιοχές της Ευρώπης βρίσκονται οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες;

Κι όμως, δεν είναι πρώτη η Ελλάδα!...

Η Κομισιόν δημοσίευσε πρόσφατα στοιχεία για το έλλειμμα του ΦΠΑ στα κράτη μέλη της ΕΕ, βάσει στοιχείων του 2014.

Συνολικά στην ΕΕ, η απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ ανήλθε στο τρομακτικό ποσό των 159,5 δισ. ευρώ!

Σε απόλυτους όρους, τα υψηλότερα ελλείμματα ΦΠΑ σημειώθηκαν στις εξής χώρες:

ENAΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΥΦΕΣΗ

Με σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΕΚΤ μας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της άσκησης νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει ο κύριος Draghi και στο οποίο μας ενημερώνει πως αναθεωρεί τον ρυθμό αύξησης του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ αλλά και του πληθωρισμού προς τα κάτω. 

Είναι τραγικό σε μια ευρώπη ένας κεντρικός τραπεζίτης να καθορίζει τις οικονομικές εξελίξεις αυτής με μη συμβατικά μέτρα όπως ο ίδιος τα αποκαλεί και κανείς να μην αναρωτιέται για την ορολογία και την μεθοδολογία της πράξης του.