MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου: Οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να προσφύγουν ενάντια στα μέτρα μνημονιακής λιτότητας

Ιστορική απόφαση, σύμφωνα με ειδικούς, πήρε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επιτρέποντας σε πολίτες να προσφύγουν ενάντια στα μέτρα λιτότητας, όταν παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα, σε χώρες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση. 

Σύμφωνα με την απόφαση που αφορά το «κούρεμα» καταθέσεων που έγινε στην Κύπρο το 2013, είναι πιθανόν, επί της αρχής, να μηνυθούν για ζημίες η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η Κομισιόν, τουλάχιστον αν τα μέτρα λιτότητάς τους παραβιάζουν αποδεδειγμένα τα θεμελιώδη δικαιώματα, γράφει το Spiegel. 

Ο Ρέντσι «απασφάλισε» και η μπάλα πήρε τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη.

Με απανωτές παρεμβάσεις ο Ιταλός πρωθυπουργός μετά τη σύνοδο της Μπρατισλάβας βάλλει κατά πάντων. 

Δεν ήταν να κάνει την αρχή. Πλέον από την κριτική του δεν ξέφυγαν ούτε η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, ούτε όμως και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο λόγος για τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος επανήλθε σε υψηλούς τόνους, αλλά και με μεγάλη δόση ειρωνείας απατώντας στον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι «έχει ήδη γίνει κατάχρηση της ευελιξίας» και «αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχίσει η Ιταλία τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Η τράπεζα της ντροπής

Θα μπορούσε η Γερμανία να επιτρέψει την πτώχευση του οίκου των σκανδάλων, της Deutsche Bank, ή μήπως θα αποφασίσει τελικά να την εθνικοποιήσει αγνοώντας τους κανόνες διάσωσης που η ίδια έχει επιβάλλει, με κίνδυνο να διαλυθεί η Ευρωζώνη και να χρεοκοπήσει η ίδια;

Στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Deutsche Bank είναι αδύνατον να πληρώσει το πρόστιμο των 14 δις $, με το οποίο απειλείται από τις Η.Π.Α. – ενώ ακόμη και ένα πολύ χαμηλότερο ποσόν θα της προκαλούσε τεράστια προβλήματα. Η αιτία είναι το ότι, τα αποθεματικά που έχει συγκεντρώσει για όλες τις δικαστικές της περιπέτειες είναι μόλις 5,5 δις € – στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα 2,5 δις € πρόστιμο που της έχει επιβληθεί για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στη Ρωσία.