MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Xαμός στους πλειστηριασμούς σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα - Φυγαδεύτηκε η πρόεδρος των Συμβολαιογράφων

OI ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ «ΕΣΠΑΣΑΝ» ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΛΟΙΟ

Ένταση επικράτησε στο Ειρηνοδικείο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια πλειστηριασμού χωραφιού στον Χορτιάτη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα voria.gr, στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν περίπου 100 άτομα, τα οποία «ανέβασαν» πανό κατά των πλειστηριασμών.

Οι διαδηλωτές έσπασαν το μπλοκ της αστυνομίας και όρμηξαν στην έδρα κατά τη διάρκεια πλειστηριασμού, φωνάζοντας συνθήματα.

Το αμερικανικό πολιτικό ρίσκο

Παρά το ότι σύσσωμο το «καθεστωτικό σύστημα» των Η.Π.Α. τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας της κυρίας Clinton, τα αποτελέσματα δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν – ενώ αρκετές χώρες του πλανήτη αγωνιούν, τόσο όσον αφορά τα γεωπολιτικά επακόλουθα για τις ίδιες, όσο και τα οικονομικά.

Υπάρχουν πάρα πολλές χώρες, εκτός από τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και τους ελίτ της υπερδύναμης, οι οποίες αγωνιούν και ανησυχούν για τα αποτελέσματα των εκλογών στις Η.Π.Α. – για το πολιτικό ρίσκο. Από γεωπολιτικής πλευράς, οι πλέον ανήσυχες είναι ασφαλώς η Ρωσία (άρθρο), η Κίνα και το Ιράν – ενώ δεν πρέπει να υποτιμώνται η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία. 

Ρυθμιζόμενη ελεύθερη ισοτιμία

Εάν η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να μηδενίσει το χρέος της, να μην εφαρμόζει τα μνημόνια, καθώς επίσης να έχει πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, σε τι αλήθεια θα της δημιουργούσε πρόβλημα η παραμονή της στην Ευρωζώνη;

Η δύσκολη θέση της Ελλάδας, η οποία έχει εγκλωβιστεί στο χρέος, στα μνημόνια και στο ευρώ (ανάλυση), χωρίς καμία προοπτική για το μέλλον της εφόσον δεν απελευθερωθεί από την περιοριστική πολιτική των μνημονίων, καθώς επίσης εάν δεν διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους της (έτσι ώστε να γίνει εφικτή η αντίστοιχη του ιδιωτικού οπότε να αποκατασταθεί η πιστοληπτική ικανότητα και των δύο τομέων), έχει ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία πολλών μύθων – καλοπροαίρετων φυσικά, αλλά μύθων.

Το τέλος της γερμανικής ηθικής και η ελληνική οικονομική κρίση...


Η γερμανική στάση σε σχέση με το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και την άρνηση διαγραφής του χρέους της, επενδύει το μεγαλύτερο μέρος της ρητορικής της τόσο στην ανάδειξη των ιδιαίτερων εγγενών αδυναμιών που εμφανίζει η ελληνική οικονομία, όσο και σε μια προτεσταντικού χαρακτήρα ηθική προσέγγιση που επιβάλλει την τιμωρία του δανειζόμενου λόγω της ανεύθυνης συμπεριφοράς που αυτός επέδειξε στο παρελθόν.

Απαιτείται άμεσα Δημόσιο Ταμείο όπου θα καταφεύγουν οι δανειολήπτες «κόκκινων δανείων»

του Νότη Μαριά*

Ουδείς αμφισβητεί πλέον το ανάλγητο πρόσωπο της κυβέρνησης, η οποία ταυτόχρονα χαίρει πλήρους στήριξης από την πλευρά των «ευρωπαίων εταίρων», καθώς εφαρμόζει όλες τις βασικές απαιτήσεις των τοκογλύφων δανειστών, ενώ προσπαθεί συνεχώς να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι ως κυβέρνηση δεν είναι δήθεν υπεύθυνη για τις αποφάσεις που η ίδια άλλωστε λαμβάνει.

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι πλειστηριασμοί που προχωρούν ακάθεκτοι, τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη της δικής της διαπραγμάτευσης... στους δήμους!