MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Κοινωνικά Μέσα και Ψυχολογικές Επιχειρήσεις

Γράφει η Φωτεινή Μαστρογιάννη 

Η εξάπλωση του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορους όσους ασχολούνται με τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και τις ψυχολογικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την Gallaghan (2015), πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα εύπιστοι στα μηνύματα που τους προβάλλουν τα μέσα ειδικότερα εάν έχουν αυταρχικό τόνο κάτι που συμπίπτει με αυτό που υποστήριξε ο Λε Μπον σχετικά με την υπακοή των μαζών στον αυταρχικό ηγέτη και δεν είναι τυχαίο που πολλοί ηγέτες και ηγέτιδες στις μέρες μας εμφανίζονται με αυταρχικό προσωπείο που στις μάζες ερμηνεύεται ως ένδειξη δυναμισμού και «τσαμπουκά». 

Τα κοινωνικά μέσα συχνά έχουν χρησιμοποιηθεί ως πεδίο πολλών ψυχολογικών επιχειρήσεων. Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις είναι μία στρατιωτική δραστηριότητα που έχει ως στόχο τον επηρεασμό συγκεκριμένου μέρους του κοινού. 

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Θα προστατεύσουμε τους ομοεθνείς μας στην Ελλάδα» - Δημιουργεί υπόβαθρο για εισβολή

"ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ"

Σοβαρή ανησυχία προκαλούν οι νέες δηλώσεις του ασυγκράτητου πλέον Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος αυτή τη φορά δεν δίστασε να απειλήσει με πρακτικά με εισβολή -στο πρότυπο της Κύπρου το 1974- λέγοντας ότι «θα υπερασπιστούμε και θα προστατέψουμε τους ομοεθνείς μας στην Ελλάδα» κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλίας του.

«Οτιδήποτε συμβαίνει στη περιοχή έχει άμεση σχέση με την Τουρκία. Γυρίσαμε ποτέ στο παρελθόν την πλάτη μας όταν αντιμετώπισαν δυσκολίες οι ομοεθνείς μας στην Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στα Σκόπια, τα αδέλφια μας στην Βοσνία, στην Αλβανία και στο Κόσοβο;» δήλωσε ο Ερντογάν.

«Είπαμε ποτέ πως οι υποθέσεις αυτές είναι εσωτερικές;

Απόφαση του ΣτΕ το 2010 λέει ότι τα κανάλια είναι αντισυνταγματικά – Γιατί δεν εφαρμόστηκε;

Όλοι μας σε αυτό τον τόπο γνωρίζουμε ότι από την ημέρα που εφαρμόστηκαν τα μνημόνια στη χώρα μας το Σύνταγμα έγινε κουρελόχαρτο.

Να βγαίνουν λοιπόν από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία και να παριστάνουν τους προμάχους του Συντάγματος, που οι ίδιοι εξευτέλισαν, είναι τουλάχιστον φαιδρό.

Εδώ όμως υπάρχει κάτι ακόμα πιο φαιδρό. Που έγραφαν τις αποφάσεις του ΣτΕ το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τουλάχιστον.

Η διαμαρτυρία των αμνών

Αυτός ο άθλιος κυβερνήτης συμβιβάστηκε! Υποχώρησε! Ενώ ο λαός τον ήθελε Βελουχιώτη, αυτός αποδείχτηκε ένας πανάθλιος Τσολάκογλου. Πρόδωσε όσα διακήρυττε όταν ήταν στην αντιπολίτευση και όχι μόνο αυτά, ακόμα και την δική του πρόταση για το δημοψήφισμα!

«Αυτός ό «ίσος» που κρατάτε για την «σιγή νεκροταφείου» από τον ελληνικό λαό, τον θεωρώ ως μία πολύ υποτιμητική εκτίμηση. Είμαι της γνώμης ότι, η ομάδα σας θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της το όλο ιστορικό, μετά το ξέσπασμα της κρίσης. 

Για τους Έλληνες ισχύει το Μνημόνιο αλλά για τους ολιγάρχες ισχύει το Σύνταγμα..

Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, αφού όλα τα υπόλοιπα μέχρι σήμερα -μαζί με τα Μνημόνια- ήταν συνταγματικά και η Δικαιοσύνη στάθηκε πάντα στο ύψος των μισθών των δικαστών. 

Βέβαια, το Μνημόνιο έχει αντικαταστήσει το Σύνταγμα της Ελλάδας και το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι Συμβούλιο του Προτεκτοράτου-, οπότε το θέμα δεν είναι αν ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός αλλά αν είναι αντιμνημονιακός.

Πάντως, το Σύνταγμα είναι αντισυνταγματικό.

Γκιστάβ Λε Μπον: Η ψυχολογία του όχλου και ο ρόλος των δημαγωγών στις επαναστάσεις

Ο ρόλος του λαού στάθηκε ο ίδιος σ' όλες τις επαναστάσεις. Δεν είναι ποτέ ο λαός εκείνος, που συλλαμβάνει την ιδέα των επαναστάσεων, ούτε εκείνος που τις καθοδηγεί. Η δράση του κατευθύνεται από τους δημαγωγούς. Μόνον όταν τα άμεσα συμφέροντά του βλάπτονται, βλέπει κανείς, τμήματα του λαού να επαναστατούν αυθόρμητα. Ένα κίνημα επίσης εντοπισμένο αποτελεί μια απλή στάση.

Η επανάσταση είναι εύκολη, όταν οι δημαγωγοί εξασκούν μεγάλη επιρροή στον λαό. Οι νέες όμως ιδέες διεισδύουν στις λαϊκές μάζες με μια εξαιρετική βραδύτητα. 

Η παγίδα του ευρώ

Οι οικονομίες του νότου δεν είναι χειρότερες από τη γερμανική, αλλά χρειάζονται διαφορετικά εργαλεία για να τα καταφέρουν, ειδικά λόγω των αυξημένων χρεών τους – οπότε, έχοντας υποχρεωθεί να υιοθετήσουν το γερμανικό τρόπο, χωρίς να διαγραφούν χρέη τους, θα καταστρέψουν τόσο την Ευρωζώνη, όσο και την ΕΕ.