MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Ο εφιάλτης της πτώχευσης

Όταν μία χώρα χρεοκοπήσει δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αφού η ιστορία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά – εκτός εάν σχεδιαστούν από την ίδια τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με τη συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων, καθώς επίσης εάν είναι πρόθυμοι οι Πολίτες της να υποστούν τις απαραίτητες θυσίες.

Άρθρο 

Όταν ενημερώνεται κανείς πως αποφασίσθηκε από το πρόσφατο Euro Group ότι, (α) όλα τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης από τα ελληνικά ομόλογα θα δεσμεύονται αυτόματα για την εξόφληση των δόσεων του ΔΝΤ, καθώς επίσης πως (β) η δεύτερη αξιολόγηση από την οποία εξαρτάται η επόμενη δόση των 6,5 δις € του τρίτου μνημονίου δεν πρόκειται να κλείσει εάν δεν συμφωνήσει το ΔΝΤ (το οποίο όμως απαιτεί πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το 2021, θεωρώντας πως με τα υφιστάμενα μέτρα το πλεόνασμα δεν θα υπερβεί το 1,1% του ΑΕΠ το 2018 – άρα πως χρειάζονται νέα μέτρα ύψους 2,4% του ΑΕΠ ή 4,3 δις € που ασφαλώς θα προκαλέσουν ύφεση με κριτήριο το γνωστό πολλαπλασιαστή), 

Ποιο χρέος θα "ρυθμίσετε" βρε απατεώνες;

Μερικά χρήσιμα νούμερα που πρέπει να έχουμε υπ' όψη μας


Τον τελευταίο καιρό, όλη η δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα περιστρέφεται γύρω από την απόφαση της ευρωομάδας της 5ης Δεκεμβρίου και στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η επανεφεύρεση της Νέας Τάξης Πραγμάτων στον 21ο αιώνα

Η μολυσματική επιδημία των καιρών μας που αλλάζει συνεχώς πρόσωπα παραμένοντας σταθερά η ίδια

Ήδη από τη σύλληψή του, υπήρξαν επίμονες συζητήσεις για τη αναμόρφωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τόσο εντός όσο και εκτός του θεσμού.

Τα Ηνωμένα Έθνη ιδρύθηκαν εξάλλου το 1945 από τους νικητές του Β’ Παγκοσμίου με σκοπό την παγκόσμια συνεργασία, όπως είχε ιδρυθεί άλλωστε και ο πρόδρομός τους, η Κοινωνία των Εθνών, στον απόηχο των θηριωδιών του Α’ Παγκοσμίου.

Η Νέα Τάξη Πραγμάτων και η «αριστοκρατία της σκοπιμότητας»

Η παγκοσμιοποιημένη οικονομία που βυθίζει τον κόσμο στον βόρβορο της διαπλοκής

Οι τράπεζες «μπαίνουν σε μια νέα τάξη πραγμάτων», δήλωσε αμερικανός μεγαλοαναλυτής της Macquarie Group Ltd μετά τα ιστορικά χαμηλά του χρηματοπιστωτικού τομέα που ακολούθησαν την πρόσφατη παγκόσμια ύφεση.
Σημειώνοντας με νόημα πως τα «πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο ενδιαφέροντα». Λίγο πρωτύτερα, το 2011 συγκεκριμένα, η Societe Generale ανακοίνωνε ότι είμαστε στα πρόθυρα του τέλους του οικονομικού κύκλου που ξεκίνησε το 1980. Η έκθεσή της είχε χαρακτηριστικά τίτλο «Μια νέα τάξη πραγμάτων: όταν η ζήτηση προφταίνει την προσφορά».

2017: ΕΠΙΚΗ ΥΦΕΣΗ

Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος Ph.D 

Το 2017 λόγω των στόχων του προϋπολογισμού θα οδηγηθούμε σε τέτοια επική ύφεση, που δεν υπάρχει προηγούμενη στην οικονομική ιστορία της χώρας μας, ασχέτως των προβλέψεων του προϋπολογισμού, που θέλει ανάπτυξη. 

Ο προϋπολογισμός που χθες ψηφίστηκε στη Βουλή, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%, αύξηση της κατανάλωσης (C) κατά 1,8% του ΑΕΠ, μείωση των κρατικών δαπανών (G) κατά -0,3% του ΑΕΠ, αύξηση των επενδύσεων κατά 9,1%, έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, δηλαδή εξαγωγές (X)- εισαγωγές (Μ)= -2% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπει ότι θα κυμανθεί στο 1,2% του ΑΕΠ, σελίδες 20 και 25 του κειμένου του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. 

Ομολογία-σοκ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΛΟΥΝ …

… ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Του Κώστα Μπετινάκη 

Η βουλευτής Tulsi Gabbard (από τη Δεύτερη περιφέρεια της Χαβάης) υπέβαλε τροπολογία για τον τερματισμό της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (Stop Arming Terrorists Act ) στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εάν εγκριθεί, τότε θα απαγορεύεται στην αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τα δολάρια των Αμερικάνων φορολογούμενων για να εξοπλίζει, εκπαιδεύει και να δίνει οποιαδήποτε υποστήριξη σε οργανώσεις τις οποίες κατονομάζει και είναι οι: Levant Front, Fursan al Ha and other allies of Jabhat Fateh al-Sham, al-Qaeda και ISIS.