MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Γ. Βαρουφάκης: «Η αλήθεια όπως την είδα και τη βίωσα»

«Ποταμός» σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης στην αποκλειστική του συνέντευξη στο «Ηράκλειο 9,84» μιλώντας για όλους και για όλα. 

Αποκάλυψε άγνωστες πτυχές των διαπραγματεύσεων το πρώτο εξάμηνο του 2015, υπεραμύνθηκε της στρατηγικής του τότε, σημειώνοντας ότι αυτή «προδόθηκε από μέσα», με το σύστημα Μαξίμου ουσιαστικά να μην πιστεύει ποτέ ότι μπορούσε να επιτύχει σε μία σκληρή διαπραγμάτευση και τελικά να «παραδοθεί» αμαχητί την επομένη ενός συγκλονιστικού όπως είπε «Όχι» με 62% του Ελληνικού λαού. 

Η μέρα της μαρμότας – Το editorial του Νόστιμον Ήμαρ

Από τον Θωμά Γιούργα 

Στην ταινία «Η μέρα της Μαρμότας», ο Φιλ Κόνορς (Μπιλ Μάρεϊ), είναι ένας αντιπαθητικός και αλαζόνας μετερεωλόγος ο οποίος παγιδεύεται στον χρόνο και ζει καθημερινά την ίδια μέρα χωρίς να μπορεί να διαφύγει από την μόνιμη επανάληψη των γεγογότων. Ούτε η αυτοκτονία δεν είναι ικανή να τον βοηθήσει να δραπετεύσει από την χρονοπαγίδα, τον βαρύ χειμώνα και το βαρετό ρεπορτάζ που καλύπτει. 

Έτσι, είναι αναγκασμένος να ξανασκεφτεί τις πράξεις, τις προτεραιότητες και την στάση ζωής του. Η επόμενη μέρα έρχεται μόνο όταν καταφέρνει να κάνει εποικοδομητική χρήση των ταλέντων και του χρόνου του. Όταν καλλιεργεί τα συναισθήματά του. Όταν στρέφει το ενδιαφέρον του προς την κοινωνία και τους ανθρώπους γύρω του. 

Παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος

Πρόκειται για το επόμενο στάδιο του τερματισμού της διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης που ξεκίνησε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, το οποίο ευρίσκεται ήδη σε εξέλιξη – με βασικούς μονομάχους τις Η.Π.Α. και την Κίνα.

Ανάλυση

Εάν εξετάσει κανείς όλα τα οικονομικά μεγέθη που έχουν σχέση με το διεθνές εμπόριο θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007/08 σχεδόν τερμάτισε τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης (ανάλυση).

Ειδικότερα, το παγκόσμιο εμπόριο μειώθηκε ξαφνικά το 2015 περισσότερο από 10% για πρώτη φορά μετά το 2009 – ενώ η μοναδική φορά στην ιστορία που παρατηρήθηκε κάτι ανάλογο, ήταν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης του 1930.

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ Η ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΥΦΑΡΠΑΖΕΙ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΩΣ ΘΕΑΤΕΣ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΩΣ ΤΟΝ ΜΟΝΟ ΤΡΟΠΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΕΝΑ ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Γ. Βαρουφάκης: O Σόιμπλε είχε αποφασίσει να ρίξει τον Σαμαρά από το 2014

Ο Γιάννης Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι ο γερμανός υπ. Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αποφασίσει να ρίξει την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά από τον Ιούνιο του 2014.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μιλώντας κατά την χτεσινή παρουσίαση του βιβλίου του «Η αρπαγή της Ευρώπης», δήλωσε ότι σε συνομιλία που είχε με τον κ. Σόιμπλε, ο τελευταίος του αποκάλυψε πως είχε αποφασίσει από τον Ιούνιο του 2014 να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά.

Έρευνα της EBRD αποκαλύπτει ότι η οικονομική κρίση επέφερε μεγάλα δεινά στους Έλληνες

Σύμφωνα με νέα εμπεριστατωμένη μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development-EBRD), η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είχε βαθιές και ευρύτατες επιπτώσεις, επιφέροντας στους απλούς ανθρώπους δεινά μεγαλύτερα από εκείνα που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση της διετίας 2008-09 στους πληθυσμούς της Ανατολικής Ευρώπης.

Πρωτοφανής επιστολή των «εκτελεστών» του ΔΝΤ: Ζητούν απολύσεις, μείωση συντάξεων και εξαφάνιση αφορολόγητου! (πίνακες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΙΤΑΜΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ Π.ΤΟΜΣΕΝ ΚΑΙ Μ.ΟΜΠΣΤΦΕΛΝΤ 

Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση προχωρά το ΔΝΝ με τον περιβόητο Πολ Τομσεν σε κοινό του άρθρο με τον επικεφαλής έρευνας του Ταμείου, Μωρίς Όμπστφέλντ, νε επιτίθεται προσωπικά στον Ελληνα πρωθυπουργό Α.Τσίπρα και επικρίνουν την κυβέρνηση για την διστακτικότητα που επιδεικνύει να άρει τον περιορισμό στις ομαδικές απολύσεις και ζητούν να απελευθερωθούν οι απολύσεις για να ανοίξει η αγορά εργασίας!

Γ. Βαρουφάκης: «Έπρεπε να πάμε σε ρήξη – Δεν τιμήσαμε το 62% του ελληνικού λαού»

Για την υποταγή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο τρίτο μνημόνιο, την αγωνία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη Γαλλία και τη μηδενική πιθανότητα να πετύχουν τα μνημόνια στην Ελλάδα, μίλησε στο περιθώριο της παρουσίασης του νέου βιβλίου του ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. 

«Νομίζετε ότι ο Σόιμπλε νοιάζεται για την Ελλάδα; Γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιτυχίας των μνημονίων στην χώρα μας. Το μόνο που θέλει είναι να ελέγχει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας. Είδε την συντριβή της αντίστασης της Αθήνας για να την χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα στους Ευρωπαίους ηγέτες», τόνισε, συγκρίνοντας μάλιστα τον Σόιμπλε με τον Μέτερνιχ. 

Στοιχεία – σοκ: 500 κατασχέσεις κάθε μέρα για χρέη στην εφορία

Αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις της εφορίας βρίσκονται όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σχετικά με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση εναντίον όσον δεν εκπληρώνουν εμπρόθεσμα τις «φουσκωμένες» φορολογικές τους υποχρεώσεις. 

Σύμφωνα με την ΓΓΔΕ ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ήταν στο τέλος του 2015 περίπου 4,3 εκατ. ευρώ, με το αριθμό αυτό να κορυφώνεται στα 4,37 τον περασμένο Σεπτέμβριο για να υποχωρήσει και πάλι τον Οκτώβριο στα 4,3 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, αυξητική πορεία ακολουθεί ο αριθμός αυτών που η εφορία που επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. 

Κραχ στην αγορά εργασίας - Χάθηκαν 37.667 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΑΝΗ

Την υψηλότερη επίδοση πρώτου ενδεκάμηνου έτους, από το 2001 μέχρι σήμερα, καταγράφει το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης για το διάστημα Ιανουαρίου–Νοεμβρίου 2016, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Ωστόσο, τον Νοέμβριο 2016, καταγράφεται μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.