MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Τι μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα από τον νέο πλανητάρχη

To κείμενο της ομιλίας της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, στην Πυρίκαυστη Ελλάδα. 3/12/2016 – Καβάλα: Delivani Maria <delimar@uom.edu.gr>

Η ομιλία μου θα έχει ως σύντομη εισαγωγή το «Που βρισκόμαστε» και αν υπάρχουν ελπίδες πραγματικής εξόδου από την κρίση. Και στη συνέχεια το κύριο σώμα της ομιλίας μου θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια αποκάλυψης τυχόν ευνοϊκών σημείων, για μας, αν υπάρχουν, από την καθοδόν μεταβολή της διεθνούς οικονομικής τάξης, μετά την εκλογή του Donald Trump. 

Εισαγωγή: Που βρισκόμαστε; 

Θα αρκεστώ σε σύντομες διαπιστώσεις των πρόσφατων εξελίξεων του ελληνικού δράματος, καθώς έχω μιλήσει και γράψει άπειρες φορές στο παρελθόν, για όλα αυτά. 

*Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι έχει παγιωθεί μια αβίωτη κατάσταση, που αποδεδειγμένα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, και που συνεχώς επιδεινώνεται. Παρότι αδιέξοδη η αρρωστημένη αυτή κατάσταση, ωστόσο εκλαμβάνεται ως δεδομένη, ως μονοδρομική, και έτσι έχει αποκλειστεί και δεν αναζητείται άλλη λύση! 

Οι Γεωπολιτικές Διαστάσεις Του Ελληνικού «Δημογραφικού Χειμώνα»

Ο Καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris Ι) Γιώργος Πρεβελάκης αναλύει τις γεωπολιτικές συνέπειες των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων που προβλέπονται για τις επόμενες δεκαετίες και εξερευνά πιθανές πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος. 

Του Γιώργο Πρεβελάκη 

Σύμφωνα με την έρευνα για το δημογραφικό της διαΝΕΟσις, ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει αρχίσει να μειώνεται. Η Ελλάδα του μέλλοντος προβλέπεται να έχει πληθυσμό μικρότερο και γηραιότερο από τον σημερινό. 

Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΕ ΕΞΩ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΑΦΗΣΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΝ ΕΧΕΙ ΤΟΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ «ΦΡΕΝΑΡΕΙ»…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Σ΄ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΩΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΆΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 

«Η Ισλανδία πρέπει να «ξεμεθύσει» από την οικονομική επιτυχία.» 

Διορθωτικές κινήσεις για να αποφύγει την υπερθέρμανση της οικονομίας, η οποία κινείται εδώ και χρόνια με εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μηδενική ανεργία, πραγματοποιεί η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας. 

Η χρεοκοπία και το περιουσιολόγιο

Όταν ένα υπερχρεωμένο κράτος δεν δηλώνει επίσημα την πτώχευση του, προσπαθώντας ανόητα να καλύψει τα παλαιά του χρέη με νέα, τότε χρεοκοπούν σταδιακά οι Πολίτες του – οι οποίοι κυριολεκτικά ληστεύονται μετατρεπόμενοι σε σκλάβους χρέους στο διηνεκές, ενώ δεν είναι ασφαλή ούτε τα χρυσά τους δόντια.

«Στο «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ», το οποίο αναφερόταν μεταφορικά στα πολυάριθμα σοβιετικά στρατόπεδα συγκέντρωσης αντιφρονούντων, ο Σολζενίτσιν περιγράφει μία περίοδο όπου το σοβιετικό καθεστώς, λόγω έλλειψης πόρων, είχε ξεκινήσει μία εκστρατεία για τον εντοπισμό και την κατάσχεση του χρυσού που κατείχαν οι Πολίτες. 

Κοσμήματα, φυλακτά και χρυσά δόντια αφαιρέθηκαν. Όταν πλέον είχαν εντοπιστεί όλα τα αποθέματα χρυσού, το καθεστώς απήγαγε μέλη των οικογενειών – με την υπόσχεση ότι θα τα απελευθερώσει όταν η οικογένεια παραδώσει κάποια ποσότητα χρυσού, υπολογισμένη με τα τεκμήρια της εποχής. 

Δημοσκόπηση: σχεδόν το 70% των Γερμανών υποστηρίζει την ιδέα της αναθεώρησης της μεταναστευτικής πολιτικής


© AFP 2016/ Armin Weigel Πρόσφυγες στην Γερμανία. Φωτογραφία αρχείου.
ΜΟΣΧΑ, 25 Δεκεμβρίου – RIA Novosti. Οι περισσότεροι Γερμανοί υποστήριξαν το αίτημα του πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Horst Seehofer σχετικά με την αναθεώρηση της Γερμανικής πολιτικής στον τομέα της μετανάστευσης και της ασφάλειας μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση.

ΚΑΖΑΚΗΣ : Όταν η δήθεν αλληλεγγύη στους μετανάστες δουλεύει για το οργανωμένο έγκλημα.

Η μετανάστευση δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά κατάρα για όσους εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω πολέμων, καταπίεσης, ή αφόρητης φτώχειας και εξαθλίωσης. Η μετανάστευση είναι συνώνυμο του εξαναγκασμού και του βίαιου εκπατρισμού από τότε που για πρώτη φορά η παγκόσμια αγορά απαίτησε τη μεταφορά κοντά 20 εκατομμυρίων κυρίως Αφρικανών με τα δουλεμπορικά στις οικονομίες των φυτειών του Νέου Κόσμου. 

Το ίδιο και σήμερα. Γι’ αυτό και όπως τότε, έτσι και σήμερα, οι δουλέμποροι και τα δίκτυα δουλεμπόρων αποτελούν τη βασική κινητήρια δύναμη της μετανάστευσης παγκόσμια. Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν δυο πολύ σημαντικές εκθέσεις για την εμπορία ανθρώπων. Η πρώτη προέρχεται από την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (https://www.unodc.org/…/2016_Global_Report_on_Trafficking_i…), ενώ η δεύτερη από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (https://www.state.gov/j/tip/rls/tiprpt/2016/).