MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

50-50 oι πιθανότητες πολέμου με την Τουρκία – Οι ΗΠΑ δείχνουν νικήτρια την Ελλάδα σε περίπτωση σύγκρουσης – Ο Τούρκος ΥΠΑΜ επιθεωρεί την 54η ΜΚ ΤΑΞ στην Αδριανούπολη – Σήκωσε Erieye EMB-145 η ΠΑ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Φικρί Ισίκ, πραγματοποιεί περιοδεία και επισκέπτεται την Αδριανούπολη η οποία αποτελεί την έδρα της διοίκησης της 54ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας όπου και έβγαλε αναμνηστική φωτογραφία με τους στρατιώτες. 

Οι Τούρκοι έχουν κλιμακώσει λεκτικά από το πρωί με συνεχόμενες δηλώσεις τους όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το pentapostagma.gr ενώ μια «θεωρία» φαίνεται να κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες στην Ουάσινγκτον. Αυτή αναφέρει πως οι ΗΠΑ δεν είναι πρόθυμες να παρέμβουν σε περίπτωση σύρραξης. Θεωρούν μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει χρυσή ευκαιρία να επικρατήσει. Έτσι η Αθήνα θα ανατρέψει πιο εύκολα τον ταπεινωμένο Ρ.Τ.Ερντογάν.

Η κατάσταση φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολη καθώς ακόμη και ο Α.Τσίπρας…ξύπνησε λέγοντας πως «Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αυξημένη προκλητικότητα και στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο, «Αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά», συμπλήρωσε λέγοντας πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη!

«Θέλω να είμαι σαφής, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Αυτό που υπάρχει είναι η σταθερή αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα καθώς και επίσης και η αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, ποντάροντας πάντα στο διάλογο, στη συνεργασία και όχι σε κινήσεις εντυπωσιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και επισήμανε: Και ας μην ξεχνάμε τα ελληνικά σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Ταυτόχρονα όπως μας ενημερώνει ο χρήστης AegeanHawk η ΠΑ είχε απογειώσει ένα Erieye EMB-145 δυτικά της Εύβοιας ενώ την ίδια στιγμή πετούσε και ένα τουρκικό KC-135R δυτικά της Σμύρνης που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις των τουρκικών F-16 που εξορμούν στο Αιγαίο.



Στο άρθρο του ο Μιχάλης Ιγνατίου στο mignatiou.com αναλύει τις πιθανότητες που υπάρχουν ώστε Ελλάδα και Τουρκία να βρεθούν ενώπιον ενός πολεμικού επεισοδίου με αυτές να βρίσκονται στο 50-50. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οι πιθανότητες για να επικρατήσουν οι λογικοί ή να επιβάλουν την άποψή τους οι τρελοί, είναι ίσες. “Είναι 50-50” θα έλεγε στην γλώσσα του ένας Αμερικανός στρατηγός, εάν τον βρίσκαμε να τον ρωτήσουμε βεβαίως, κάτι που είναι αδύνατο αυτές τις μέρες στην αμερικανική πρωτεύουσα. Και είναι δύσκολο επειδή, δυστυχώς, έχουν άλλα θέματα, πιο σοβαρά, να ασχοληθούν και άλλους πολέμους να …ξεκινήσουν και να …σταματήσουν…»

Εκφράζει επίσης την ανησυχία του για το γεγονός ότι η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται σε μία στιγμή που η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τράμπ είναι στα πρώτα στάδια της διαμόρφωσής της. «Να φανταστείτε μόλις χθες το βράδυ ορκίστηκε ο νέος υπουργός Εξωτερικών. Εάν έχουν ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ποιος θα ασχοληθεί και ποιος θα παρέμβει; Οι φίλοι, σύμμαχοι και εταίροι Ευρωπαίοι, οι οποίο το μόνο που γνωρίζουν είναι να επιβάλλουν μέτρα και λιτότητα;»

Μεταξύ άλλων, ο Μ. Ιγνατίου σημειώνει ότι ακόμη δεν έχει εκφραστεί η νέα αμερικανική πολιτική για την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο, από κανένα Αμερικανό αξιωματούχο. (…) «Δεν γνωρίζουμε, λοιπόν, τη νέα αμερικανική θέση για τις τρεις χώρες που μας ενδιαφέρουν. Υποθέτουμε, μόνο, ότι επειδή ο νέος πλανητάρχης επέλεξε το Ισραήλ και την Αίγυπτο ως τους ακρογωνιαίους λίθους της στρατηγικής του στη Μεσόγειο, δεν “θα παίξει μπάλα με την Τουρκία”, όπως οι προηγούμενοι Αμερικανοί πρόεδροι. Είναι μόνο μία υπόθεση και ευχόμαστε να είναι αληθινή, διότι η πολιτική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την Ελλάδα και την Κύπρο. Θα το γράφω όσο πιο απλά μπορώ: Είναι κάτι που δεν γνωρίζει κανείς…

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι εάν ο Ταγίπ Ερντογάν είναι έτοιμος ψυχολογικά να μεταφέρει τον πόλεμο από τη Συρία, το Ιράκ και το Κουρδιστάν, στο Αιγαίο Πέλαγος. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν σχεδιάζει να κτυπήσει κάποια από τα νησιά και δη τα ακατοίκητα, ώστε να μην προκληθεί αιματοχυσία, αλλά να έχει κέρδη στο στρατιωτικό πεδίο».

Και καταλήγει ο Μ. Ιγνατίου, εξηγώντας τα εξής:

«Έχουμε να κάνουμε με ένα άνθρωπο που κυριαρχείται με τις ψυχασθένειές του, που παίρνει χούφτες χάπια για τις διάφορες αρρώστιες που τον ταλαιπωρούν, που καθοδηγείται από τον άκρατο εθνικισμό του και τον κακό ισλαμισμό. Οι άπιστοι είναι εχθροί του. Και οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι είναι πιο εχθροί από τους εχθρούς του. Συμβαίνει και κάτι άλλο: Θεωρεί ότι οι ελληνικές αντιστάσεις είναι μηδενικές, αν και στην πραγματικότητα ο στρατός του δυσκολεύεται με τους “ξυπόλητους” της Συρίας, πόσο μάλλον να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο. Ερντογάν είναι αυτός, βέβαια, απρόβλεπτος είναι, ψυχιατρικά προβλήματα έχει, γιατί να μην προχωρήσει σε μία απονενοημένη επίθεση εναντίον της Ελλάδας.

Οι επιθετικές κινήσεις στην περιοχή των Ιμίων είναι συνεχείς και έχουν στόχο και σκοπό. Ούτε ο στόχος, ούτε ο σκοπός, έχουν την παραμικρή σχέση με το εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας. Είναι μύθος ο ισχυρισμός και έρχεται από αναλυτές που δεν μελετούν ποτέ στη ζωή τους. Έχουν αυτή τη βλακώδη θεώρηση των πραγμάτων ότι δήθεν στο τέλος “επικρατεί η λογική”. Αυτό συμβαίνει μόνο στις δυτικές χώρες. Σε όλο τον άλλο τον πλανήτη την εντολή δίνουν παρανοϊκοί ηγέτες ή πολιτικοί που δεν έχουν πρόβλημα “να κάνουμε και ένα πόλεμο για να τον… έχουμε”. Ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει άνετα και τους δύο ρόλους. Δυστυχώς».

Οι Τούρκος υπουργός άμυνας απάντησε στην δήλωση που έγινε μέσω twitter από τον αντιπρόεδρο της αντιπολίτευσης H. Bircan.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Ανατολική Θράκη έχει έδρα η 1η τουρκική στρατιά , η οποία αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας στην δυτική Θράκη, και η οποία έχει λάβει επιθετική διάταξη με μονάδες που έχουν επάνδρωση 100% .


Η στρατιά διαθέτει τρία σώματα στρατού και αρκετά συγκροτήματα και μονάδων υποστήριξης μάχης .

Συγκεκριμένα : το 2ο ΣΣ που εδρεύει στη Καλλίπολη στην ομώνυμη χερσόνησο και είναι προσανατολισμένο έναντι της νότιας περιοχής του Έβρου όπου και ο τομέας της ελληνικής ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (XII Μ/Κ ΜΠ).

Το 2ο ΣΣ διαθέτει τέσσερις ταξιαρχίες: τις 4η, 8η και 18η Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Πεζικού (Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ) και μία τεθωρακισμένη (95η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία – 95η ΤΘΤ).

Η 4η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ εδρεύει στην Κεσάνη, η 8η στο Τεκιρντάγκ, η 18η στο Ορτακόι του Τσανάκαλε, και η 95η ΤΘΤ στα Μάλγαρα. Επιπρόσθετα το 2ο ΣΣ διαθέτει το 102ο Σύνταγμα Πυροβολικού (102ο ΣΠΒ), το 5ο σύνταγμα καταδρομών το οποίο επανδρώνεται αποκλειστικά από ΕΠ.ΟΠ και το 2ο Σύνταγμα Μηχανικού (2ο ΣΜΧ).

Το 5ο ΣΣ που εδρεύει στην Τυρολόη και είναι προσανατολισμένο έναντι της ελληνικής ΧVI Μ/Κ ΜΠ, στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου. Και αυτό το Σώμα Στρατού διαθέτει τέσσερις ταξιαρχίες: τις 54η, 55η και 65η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ) και μία τεθωρακισμένη (1η ΤΘΤ).

Οι 54η και 55η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ εδρεύουν στην περιοχή της Αδριανούπολης (η δεύτερη στο Σούλογλου), η 65η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ στο Λουλεμπουργκάζ του Κιρκαλερί (Σαράντα Εκκλησίες), και η 1η ΤΘΤ στο Χαντιμκόι της Κωνσταντινούπολης.

Το 5ο ΣΣ διαθέτει το 105ο σύνταγμα πυροβολικού (105ο ΣΠΒ), το 4ο σύνταγμα καταδρομών το οποίο είναι επανδρωμένο με ΕΠ.ΟΠ, και το 5ο Σύνταγμα Μηχανικού .

Το 3ο ΣΣ που εδρεύει στο Σισλί της Κωνσταντινούπολης και αποτελεί την εφεδρεία της 1ης τουρκικής στρατιάς. Το σώμα έχει στην διάθεση του δύο τεθωρακισμένες (2η και 3η ΤΘΤ), μία μηχανοκίνητη (66η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ) και την 23η μηχανοποιημένη μεραρχία πεζικού (23η Μ/Π ΜΠ).

Η δύναμη μηχανικού της 1ης τουρκικής στρατιάς είναι μια ισχυρότατη δύναμη, προσανατολισμένη αποκλειστικά στον Έβρο και την διάβαση αυτού το ταχύτερο δυνατό από τον τουρκικό στρατό σε περίπτωση πολέμου.

Η 1η στρατιά διαθέτει τουλάχιστον 1.000 άρματα μάχης όλων των τύπων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και 298 Leopard 2A4 .

Περίπου 2.200 ΤΟΜΑ-ΤΟΜΠ συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων οικογενείας (ΤΟΜΟ, φορείς αντιαρματικών όπλων, κ.λ.π.), καθώς και περίπου 600 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Firtina T155.

Η σημασία της εν λόγω στρατιάς έχει τεράστια σημασία σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου