MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Αποκάλυψη: Eτσι θα γίνει το Brexit- Η βρετανική κυβέρνηση «έδωσε» τα 12 βασικά σημεία

TΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΟΙ 77 ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ «ΛΕΥΚΗΣ ΒΙΒΛΟΥ»

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι βασικοί άξονες του σχεδίου για το Brexit μέσα από την πολυαναμενόμενη «λευκή βίβλο», η οποία σε 77 σελίδες περιγράφει περίπου όσα έχει πει και η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Η λευκή βίβλος επιβεβαιώνει "πως η πολιτική και οικονομική επιτυχία μας είναι προς το συμφέρον τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, παρουσιάζοντας το έγγραφο στο κοινοβούλιο.


1. Ο έλεγχος των μεταναστευτικών ρευμάτων από την κυβέρνηση.

2. Οι νόμοι που ισχύουν στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαμορφώνονται στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο, στο Κάρντιφ και στο Μπέλφαστ.

3. Η βρετανική κυβέρνηση θα προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία εγγυάται η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

4. Θα επιδιώξει μία συνεκτική συμφωνία για το Ελεύθερο Εμπορίο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Η Βρετανία επιθυμεί συμφωνία για να συνεχίσει τη συνεργασία της με τους Ευρωπαίους εταίρους στους τομείς της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας.

6. Θα συνεχίσουν τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας.

7. Διατήρηση του χώρου ελεύθερης μετακίνησης προσώπων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

8. Συνεργασία με την Ένωση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

9. Μια ισχυρότερη Βρετανία σημαίνει ενδυνάμωση του πολύτιμου δεσμού μεταξύ των τεσσάρων χωρών που συναποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία).

10. Επιθυμία για τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ που ίσως σημαίνει μερική συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση.

11. Έλεγχος του αριθμού των ατόμων που εισέρχονται στη Μεγάλη Βρετανία από την υπόλοιπη Ευρώπη.

12. Μια διαδικασία σταδιακής εφαρμογής της εξόδου από την Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον της Μεγάλης Βρετανίας, των θεσμών της Ε.Ε. και των υπόλοιπων κρατών – μελών της.

Η κυβέρνηση αρνείτο επί μακρόν να δημοσιεύσει τον οδικό της χάρτη, με την Τερέζα Μέι να υποστηρίζει ότι ήταν αρκετά σαφής στην ομιλία της όταν προασπίστηκε μια "καθαρή και ξάστερη" ρήξη με την ΕΕ.

Η πρωθυπουργός υποχώρησε τελικά στην πίεση των βουλευτών που ζητούσαν να δημοσιοποιηθεί ένα τέτοιο έγγραφο μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που αποφάνθηκε ότι πρέπει να έχουν λόγο στην εκκίνηση της διαδικασίας διαζυγίου με την Ένωση.

Έπειτα από 17 ώρες έντονων συζητήσεων, οι βουλευτές έδωσαν χθες βράδυ το πράσινο φως, με 498 ψήφους υπέρ έναντι 114 κατά, για τη συνέχιση της εξέτασης του σχεδίου νόμου που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Η εξέταση του σχεδίου νόμου συνεχίζεται την ερχόμενη εβδομάδα με τρεις ημέρες συζητήσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων, τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη, που θα καταλήξουν με τη διεξαγωγή μιας νέας ψηφοφρίας.

Μετά τη Βουλή των Κοινοτήτων το σχέδιο νόμου θα περάσει στη Βουλή των Λόρδων, με την έγκρισή του να αναμένεται στις 7 Μαρτίου, προτού σταλεί στη βασίλισσα για τελική έγκριση.

Η Τερέζα Μέι δεσμεύθηκε να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ πριν από τα τέλη Μαρτίου και σχεδιάζει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμά της.
Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Πηγή : http://www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου