MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Economist: «Οι Έλληνες δεν φοβούνται την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα - Τι χειρότερο να πάθουν»

ΠΙΘΑΝΟ ΤΟ GREXIT - ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ

«Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα δεν φαίνεται πλέον καταστροφή για τους Έλληνες καθώς δεν θα είναι χειρότερο απ'οτι περνούνε ήδη» λέει ο Economist 

Όπως επισημαίνει το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο που δεν φαίνεται να επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι εντός της Ευρωζώνης.

«Παρά το γεγονός πως το Brexit κυριαρχεί στα ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα τον τελευταίο χρόνο, το μεγαλύτερο "αδελφάκι" του, το Grexit, δεν έχει εξαφανισθεί. Πάνω από 5 χρόνια μετά την πρώτη σοβαρή αναφορά της προοπτικής της εξόδου της Ελλάδας από την Ε.Ε., το χρέος της Ελλάδας δεν βρίσκεται σε έναν δρόμο που θα της επέτρεπε να μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα εντός της ευρωζώνης. Και τώρα που το περισσότερο από το ελληνικό χρέος πρακτικά ανήκει σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θεσμούς, η χώρα κρατείται όμηρος της βούλησης των λαϊκιστικών πολιτικών κινημάτων που εμφανίζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», σχολιάζει στο άρθρο του ο κύριος οικονομικός αναλυτής του Economist, Σάιμον Μπάπτιστ.

«Παρότι πιστεύουμε πως οι πιθανότητες υπέρ της υλοποίησης του Grexit εντός της επόμενης πενταετίας είναι περισσότερες από την αποφυγή του, υπάρχουν και μερικοί λόγοι να είμαστε λιγότερο ανήσυχοι απ' ό,τι στο παρελθόν.

Ο πρώτος είναι ότι, με δεδομένο πως δανειστές της Ελλάδας είναι κυρίως άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μία ελληνική χρεοκοπία πλέον συνοδεύεται από ένα χαμηλότερο ρίσκο άτακτης χρεοκοπίας και επιρροής του υπόλοιπου οικονομικού συστήματος», συνεχίζει ο αρθρογράφος.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως η προοπτική του Grexit δεν προκαλεί το ίδιο σοκ που προκαλούσε πριν από κάποια χρόνια, καθώς εταιρείες, νοικοκυριά και κυβερνήσεις έχουν ήδη προβεί σε ορισμένα βήματα ώστε να περιορίσουν την έκθεσή τους.

Ο τρίτος λόγος είναι πως μετά από έξι χρόνια σχεδόν μόνιμης ύφεσης, «όλο και περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι το οικονομικό κόστος της εκ νέου αλλαγής νομίσματος, δεν μπορεί να είναι χειρότερο από όσα περνούν ήδη», συμπληρώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου