MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Στην ΑΟΖ της Κύπρου υπάρχει ένα από τα δέκα μεγαλύτερα κοιτάσματα στον πλανήτη

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΕΝΙ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου 

Στην ΑΟΖ της Κύπρου βρίσκεται ένα κοίτασμα παρόμοιο με αυτό του Zorh της Αιγυπτιακής ΑΟΖ όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής του τομέα ερευνών της ιταλικής εταιρείας ENI, Λούκα Μπερτέλι κάτι που σημαίνει ότι θα είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα του πλανήτη.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη ένα Zorh στην περιοχή και παρόμοια κοιτάσματα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για να προστεθούν περισσότερα αποθέματα στο δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο κ. Μπερτέλι, μιλώντας στο 4ο Eastern Mediterranean Gas Conference, στη Λευκωσία.

Όπως σημείωσε, πολλά κοιτάσματα παρόμοια με το γιγάντιο κοίτασμα Zorh, που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο το 2015, θεωρείται ότι περιέχονται στα κυπριακά ύδατα.

Το κοίτασμα Zorh, που ανακάλυψε η EΝΙ, είναι μέσα στα 10 μεγαλύτερα κοιτάσματα στον πλανήτη και περιέχει περίπου 30 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (αντιστοιχούν σε 5,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου) και καλύπτει μία περιοχή περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), Πάνος Κελάμης, τόνισε ότι η αισιοδοξία να βρεθεί στην κυπριακή ΑΟΖ το επόμενο Zorh δεν δημιουργείται μόνο από την παρουσία σημαντικών εταιρειών, αλλά και από τα ίδια τα δεδομένα.

Υπενθυμίζεται πως πριν 2 εβδομάδες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας ανέφεραν πως αναμένεται κλιμάκωση (θερμό επεισόδιο) των τουρκικών προκλήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου τον Ιούλιο, όταν η εταιρεία TOTAL θα διενεργήσει έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή.

Ο μήνας που φαίνεται να επιλέγει η Άγκυρα, για να δημιουργήσει αναταραχή, μόνον τυχαίος δεν είναι, καθώς τότε θα ξεκινήσει η προγραμματισμένη εξόρυξη φυσικού αερίου από τη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ανάλογες κινήσεις είχε κάνει η τουρκική πλευρά και κατά το πρόσφατο παρελθόν, όταν έστελνε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» εντός της ΑΟΖ Κύπρου.

Eίναι σαφές ότι η Άγκυρα θα επιχειρεί να μεταφέρει το «μέτωπο» κατά του Ελληνισμού από τις Οινούσσες και τα Ίμια στην Κύπρο και όπου αλλού επιθυμεί με βάση συγκεκριμένα δεδομένα. 

Η Τουρκία θέλει να βάλει «χέρι» στον κυπριακό και στον ελλαδικό ενεργειακό λπούτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου