MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Παπαδημητρίου: Το ΔΝΤ έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις προβλέψεις του

Η έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ, προβλέπει πλεόνασμα 2% για το 2018 έναντι στόχου για 3,5% που ανοίγει τον δρόμο για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 

Το ΔΝΤ προβλέπει αποτελέσματα, που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Με προφανή στόχο να υποβαθμίσει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, πως δεν θα επιτευχθεί πλεόναασμα 3,5% το 2018 , ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε, πως το ΔΝΤ «έχει αποτύχει παταγωδώς στις προβλέψεις του».

«Δυστυχώς δεν θα σας απαντήσω για τις καινούργιες προβλέψεις του ΔΝΤ γιατί όπως ξέρετε το ΔΝΤ έχει προβλέψει αποτελέσματα που παταγωδώς απέχουν πολύ από την πραγματικότητα», είναι η απάντηση που έδωσε ο Κ. Παπαδημητρίου όταν βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, βουλευτές όπως η Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ) και ο Γ. Αμυράς (Ποτάμι) κάλεσαν την κυβέρνηση να απαντήσει για τις εκτιμήσεις του Ταμείου με την κ. Μπακογιάννη να υπογραμμίζει ότι η αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ προς τα κάτω για την ανάπτυξη έχει αιτία τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης. 

Κατά τα άλλα ο κ.Παπαδημητρίου προανήγγειλε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, ώστε να εντάσσονται επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει δραστηριότητα . 

Υπενθυμίζεται, πως η έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ, προβλέπει πλεόνασμα 2% για το 2018 έναντι στόχου για 3,5% που ανοίγει τον δρόμο για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στον προϋπολογισμό, για να μπορέσει να καλυφθεί αυτό το κενό, ύψους 2,7 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση δεν λαμβάνει υπόψη της τα νέα μέτρα με τις περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο, που θα επιβληθούν από τι 2019 και το 2020 αντίστοιχα. 

Για το 2016 το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3,3%, στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνει την υπέρβαση του στόχου κατά 0,5%.

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου