MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Ο πλανήτης χρωστάει 3 φορές τον πλούτο που παράγει

Στο επίπεδο- ρεκόρ των 217 τρισ. δολαρίων εκτινάχθηκε το παγκόσμιο χρέος, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών. 

Το IIF προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στις προοπτικές της ανάπτυξης και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. 

Με απλά λόγια τα κράτη χρωστούν το 327% του παγκόσμιου ΑΕΠ και η αύξηση στα 217 τρισεκατομμύρια δολάρια οφείλεται κατά κύριο λόγο, στην ενίσχυση του δημόσιου χρέους των αναδυόμενων χωρών. 

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, το συνολικό χρέος -ιδιωτικό και δημόσιο- αυξήθηκε κατά 3 τρισ. δολάρια, αγγίζοντας τα 56 τρισ. δολάρια. 

Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους προέρχεται από την Κίνα, η οποία αύξησε τις οφειλές της κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, στα 33 τρισ. δολάρια. 

Αντιθέτως, οι αναπτυγμένες οικονομίες συνέχισαν την απομόχλευση, περιορίζοντας το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος κατά 2 τρισ. ευρώ. 

«Το αυξημένο χρέος δύναται να δημιουργήσει εμπόδια στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» ανέφερε, στην έκθεσή του, το IIF. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, η άνοδος του χρέους έχει αρχίσει να καθίσταται ορατή στις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας διάφορων χωρών, όπως η Κίνα και ο Καναδάς» καταλήγει το Ινστιτούτο.

Πηγή : toxrima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου