MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Βαρουφάκης: «Τι κρύβεται πίσω από την υστερία για το παράλληλο σύστημα πληρωμών»

Για τρόμο της ολιγαρχίας το 2015, όταν έχασε τον έλεγχο των εξελίξεων, με τον λαό να μην χειραγωγείται πλέον από τα φερέφωνά της, κάνει λόγο το γραφείο Τύπου του DiEM25, σε γραπτή ανακοίνωσή που εξέδωσε για όλα όσοι έχουν ειπωθεί για το σχέδιο του Γιάννη Βαρουφάκη, σχετικά με ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών.

Όπως αναφέρει, την ώρα που οι εργαζόμενοι καλούνται να τα βγάλουν πέρα με όλο και μικρότερους μισθούς, οι συνταξιούχοι χάνουν σταδιακά την πενιχρή κύρια σύνταξή τους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξοντώνονται από εισφορές σε ταμεία που δεν τους εξασφαλίζουν τίποτα κλπ, πολιτικά κόμματα και «μέσα» τα οποία τον Ιανουάριο του 2015 «θίχτηκαν» που στεναχωρήσαμε τον Γερούν Ντάιζελμπλουμ, σήμερα ωρύονται εναντίον του παραλλήλου συστήματος πληρωμών.


Στην ανακοίνωση μάλιστα τονίζεται, πως πίσω από αυτή την προπαγάνδα κρύβεται ο τρόμος που ένιωσε η ολιγαρχία το 2015 όταν έχασε τον έλεγχο των εξελίξεων, με τον λαό να μην χειραγωγείται πλέον εύκολα από τα φερέφωνά της. Κρύβεται ο θυμός της τρόικας όταν αντιμετώπισε έναν υπουργό Οικονομικών χώρας της Ευρωζώνης αποφασισμένο να μην δεχθεί άλλο ένα αρπακτικό δάνειο (με αντάλλαγμα την μονιμοποίηση της χρεοδουλοπαροικίας της χώρας του).

Το DiEM25 προσθέτει πως πίσω από αυτές τις επιθέσεις κρύβεται η αντιπάθεια όσων προτιμούσαν μια μονομερή έξοδο από το ευρώ (πχ με παράλληλο νόμισμα) χωρίς να δοθεί η ευκαιρία στην ΕΕ να σκεφτεί σοβαρά την πιθανότητα ενός έντιμου συμβιβασμού. «Κρύβεται ο πανικός του Eurogroup όταν οι αφέντες του κατάλαβαν ότι η μικρή αυτή χώρα είχε τρόπους να τιμήσει το ΟΧΙ της και να κρατηθεί, παρά τις αναπόφευκτες δυσκολίες, όρθια μέσα στην Ευρωζώνη» και επισημαίνει πως «κρύβεται και αδυναμία ενός πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει, και να οικειοποιηθεί-υπεραμυνθεί, το μόνο όπλο με το οποίο μπορούσε να υποστηρίξει την ρήξη με την τρόικα».

Καταλήγοντας, το DiEM25 αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως το παράλληλο σύστημα πληρωμών ούτε θα αντικαθιστούσε το ευρώ ούτε και θα εισήγαγε νέο νόμισμα. Δεν ήταν παρά ένα εργαλείο για να μείνει η Ελλάδα βιώσιμα εντός του ευρώ, αλλά και να μειωθεί το κόστος από την «εκπαραθύρωση» από το ευρώ που σχεδίαζαν και σχεδιάζουν, ο κ. Σόιμπλε και οι συν αυτών. Θα ανάγκαζε (εφόσον το ανακοινώναμε την 6η Ιουλίου του 2015) τον κ. Ντράγκι και την κ. Μέρκελ να αναδιπλωθούν.

Το ζήτημα δεν είναι αν οι ενάρετοι θα δικαιωθούν εν τέλει, το ζητούμενο είναι να σταματήσει η ερημοποίηση της χώρας. Το παράλληλο σύστημα πληρωμών ήταν, και παραμένει, βασικό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του εθνικά και πατριωτικά ανώτατου καθήκοντος σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου