MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Χοντραίνει το παιχνίδι μετά τα SMS και τις ηχογραφήσεις – Αποφασισμένος να «τελειώσει» τον Α.Τσίπρα ο Γ.Βαρουφάκης: «Απαιτώ εξεταστική επιτροπή και ειδικό δικαστήριο»

Eτοιμος να συντρίψει τον Α.Τσίπρα και όσα υποστηρίζει φέρεται να είναι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Γ.Βαρουφάκης, καθώς απαιτεί εξεταστική και ειδικό δικαστήριο εδώ και τώρα ενώ φέρνει στο φως της δημοσιότητας νέα ντοκουμέντα και ηχογραφήσεις. Και αυτό φέρεται να είναι μόνο η αρχή… Ο Γ.Βαρουφάκης έριξε το «μπαλάκι» στον Κ.Μητσοτάκη ο οποίος θέλει εξεταστική επιτροπή για άλλους λόγους φυσικά.

Οπως τονίζουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ, η ζημιά που προκάλεσαν στο Ελληνικό Δημόσιο αλλά και στους Ελληνες πολίτες οι πειραματισμοί του Βαρουφάκη και του περίφημου συμβούλου του Κιμ Γκλεν με τις εισηγήσεις τους για καθιέρωση παράλληλου νομίσματος και στη συνέχεια με το δημοψήφισμα, που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών και στα capital controls, πιστοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2015, όταν ολοκληρώθηκε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με αυτή, δαπανήθηκαν 5,4 δισ. ευρώ, ενώ χάθηκαν άλλα 2,1 δισ. ευρώ από τις συμμετοχές των ασφαλιστικών ταμείων, των οποίων τα αποθεματικά εξανεμίστηκαν. Στη συνολική ζημιά θα πρέπει να προστεθούν τα κόκκινα δάνεια, που έφτασαν τότε στα 110 δισ. επειδή κανείς δεν πλήρωνε πιστεύοντας στις κυβερνητικές υποσχέσεις με κεντρικό σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», αλλά και η μείωση της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών που από τα 13 δισ. έφτασε στα 746 εκατ. ευρώ.

Ολα αυτά τα μεγέθη πιστοποιούν τη βλάβη που υπέστη η χώρα από τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα από τον Φεβρουάριο ως τον Αύγουστο του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει σε κάθε πλευρά ότι οι δύο εξεταστικές επιτροπές που ζητάει θα γίνουν είτε το θέλει η κυβέρνηση είτε όχι. Με λίγα λόγια, είτε θα γίνουν τώρα με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης, είτε μετά τις εκλογές με πρωτοβουλία του ίδιου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι εδώ και μήνες «ζητάω και απαιτώ και εξεταστική και αν θέλουν και ειδικό δικαστήριο, ακόμη και στρατοδικείο. Ενα φόρουμ όπου θα κατατεθούν στοιχεία και θέσεις για το πώς πτώχευσε η χώρα, πώς συγκαλύφθηκε και βάθυνε με τα μνημόνια αυτή η πτώχευση και πώς το 2015 χάθηκε η ευκαιρία».

Ακόμη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι υπήρχαν δύο διαφορετικά σχέδια, το Plan B, που είχε στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας εντός του ευρώ και το Plan X, που θα εφαρμοζόταν μόνο αν η Τρόικα αποφάσιζε να διώξει την Ελλάδα από τη νομισματική ένωση. Το πρώτο περιελάμβανε παράλληλο σύστημα πληρωμών, κούρεμα των ομολόγων SMP που κατείχε η ΕΚΤ και αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει την Τράπεζα της Ελλάδας. Το δεύτερο, όπως δήλωσε, το έδωσε στον πρωθυπουργό μία εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα λέγοντάς του χαρακτηριστικά «διάβασε και κλάψε».

«Εστειλα την ηχογράφηση του Eurogroup σε όλο το κυβερνητικό συμβούλιο»

Σε ό,τι αφορά τις ηχογραφήσεις, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι δεν έχει ηχογραφήσει ποτέ τον κ. Τσίπρα, ενώ σε ό,τι αφορά τις συνεδριάσεις του Eurogroup αποκάλυψε ότι είχε στείλει στικάκι με ηχογράφηση σε όλα τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι όταν υπήρξαν φήμες και εντός του υπουργικού συμβουλίου για το τι είχε πει στο Eurogroup της Ρίγας στις 24 Απριλίου 2015, έδωσε εντολή στη γραμματέα του και έβαλε σε στικάκια την ηχογράφηση των συζητήσεων σε εκείνο το Eurogroup και την έστειλε σε όλα τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου.

«Πρέπει να σας πω ότι κανένας δεν μου είπε τίποτα για αυτό. Αν μου ζητούσαν ηχογράφηση και από άλλα Eurogroup, θα τους την έδινα», δήλωσε.

Τις δικές του απαντήσεις στον πρωθυπουργό δίνει με συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ τον κατηγορεί για λογική ασυνέπεια: «Δεν μπορείς ταυτόχρονα να λες ότι ο Βαρουφάκης κατέθεσε ένα σχέδιο που ήταν κακό, αλλά ο ίδιος ήταν η σωστή επιλογή. Αποφάσισε…». Για τη σημερινή «επιτυχία της κυβέρνησης» με την επιστροφή στις αγορές ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει ότι «όταν τον Απρίλιο του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά εξέδιδε ένα ομόλογο και είχαμε τυμπανοκρουσίες, εγώ εξηγούσα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πως οι επενδυτές είχαν πειστεί να αγοράσουν ομόλογα βαθιά πτωχευμένου κράτους και εκείνη η έκδοση ήταν μια κίνηση που καθιστούσε ακόμα λιγότερο βιώσιμο το χρέος μας. Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι γιορτάζουν την έξοδο στις αγορές με τις ίδιες φράσεις που χρησιμοποιούσαν ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας».

Υπενθυμίζουμε τη πρόταση Σόιμπλε και τα SMS για το Grexit

Ο Βαρουφάκης περιγράφει πως λίγο πριν το Eurogroup της 11ης Μαίου του 2015 και ενώ οι συζητήσεις πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο ο Σόιμπλε του παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα του για ένα «τάιμ άουτ» που θα έπαιρνε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

Εκείνος μέσα από την συνεδρίαση ενημερώνει σχετικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με sms:

Βαρουφάκης [16.21]: Ο Βόλφγκανγκ έκανε μια απίστευτη πιρουέτα στη σημερινή μας συνάντηση.

Τσίπρας [16.22]: Δηλαδή;

Βαρουφάκης [16.25]: Σου στέλνει μήνυμα για time out…

Τσίπρας [16.26]: Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος;

Βαρουφάκης [16.27]: Το πρώτο μέσω του δεύτερου: Παραδέχεται ότι το Μνημόνιο μας καταστρέφει.

Τσίπρας [16.30]: Τότε πες του αν το εννοεί, ας συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους. Χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση.

Βαρουφάκης [16.35]: Μας προσφέρει τεράστια βοήθεια για τη μετάβαση».
Τα sms που ακολούθησαν

Τσίπρας [17.50]: Είμαι περίεργος να μάθω τι έχει στο μυαλό του. Πες του και για την άλλη πρόταση να δούμε πώς τη βλέπει.
Βαρουφάκης [17.51]: ΟΚ. Εχω το πράσινο φως να μιλήσω μαζί του εντελώς εμπιστευτικά για όλα αυτά τα θέματα;
Τσίπρας [17.53]: Ναι, αλλά πρόσεχε να μην του δώσεις την εντύπωση πως συμφωνείς. Και πρόσεχε να μην το διαρρεύσει.
Βαρουφάκης [17.53]: ΟΚ. Η γραμμή μας είναι: 1. Μιλάω μαζί του απλά για να διερευνήσω την πρότασή του χωρίς καμία δέσμευση. 2. Αν το διαρρεύσει, θα το αρνηθούμε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου