MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Οι Έλληνες «κόβουν» γάλα, βενζίνη και... χλωρίνη για να πληρώσουν τους φόρους

Συνεχίζουν να κόβουν από τα... πάντα τα νοικοκυριά, όπως τρόφιμα, καύσιμα και ηλεκτρονικά είδη, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη φορολογική αφαίμαξη με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα.

Σύμφωνα με τα ''Νέα'', ισχυρή απόδειξη ότι τα νοικοκυριά βρίσκονται με το μαχαίρι στο λαιμό αποτελεί η νέα βουτιά στις πωλήσεις σουπερμάρκετ, με πρωταγωνιστή τα βασικά είδη διατροφής, καθώς και στα καύσιμα.

Τα επίσημα στατιστικά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το πρώτο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου δείχνουν μείωση 4% του όγκου πωλήσεων στις βενζίνες σε ετήσια βάση. Τα 56.000.000 λίτρα που έφυγαν από την αγορά (1,48% εκατ. κυβικά από 1,53 εκατ. κυβικά πέρυσι) δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Είναι ένας τζίρος πάνω από 80 εκατ. ευρώ, με βάση τη σημερινή τιμή βενζίνης, που έκανε φτερά, δείχνοντας ότι οι οδηγοί συνέχισαν να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους.

Ατράνταχτη επιβεβαίωση ότι τα νοικοκύρια κάνουν δίαιτα με το ζόρι για να αντιμετωπίσουν το φορολογικό τσουνάμι (φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ) είναι τα στοιχεία για τις πωλήσεις σουπερμάρκετ το πρώτο εξάμηνο του έτους, που δείχνουν απώλειες της τάξεως του 1% (με βάση έρευνα της IRI).

Κατηγορία-οδηγός για την υγεία μιας οικονομίας είναι τα γαλακτοκομικά, που κατέγραψαν στο εξάμηνο μείωση πωλήσεων κατά 3,5%. Σε καθαριστικά-απορρυπαντικά η πτώση κινείται στο 4,9%, σε είδη προσωπικής υγιεινής στο 4,6% και σε είδη προσωπικής φροντίδας και περιποίησης στο 5,3%.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η βουτιά σε βασικές κατηγορίες σουπερμάρκετ συνεχίζεται με αμείωτο ρύθμο και ουδείς από τον κλάδο διακινδυνεύει να προβλέψει αν η χρονιά θα κλείσει με υστέρηση μικρότερη του περσινού 6,5% ή μεγαλύτερη.

Την αφαίμαξη που ζει η πραγματική οικονομία πληρώνει στα ράφια και η αγορά ηλεκτρονικών ειδών, δηλαδή οι συσκευές κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, οι ταμπλέτες, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα notebooks κ.λπ. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες για το εξάμηνο η εταιρεία Gfk δείχνουν πτώση 11,2% σε προϊόντα πληροφορικής, 5,3% στα προϊόντα πληροφορικής, 5,3% στα προϊόντα τηλεπικοινωνιών και 5,9% σε όλα τα ηλεκτρονικά είδη. Αν διαβάσει κάποια τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ο δείκτης έχει επιστρέψει εκεί όπου ήταν τον Φεβρουάριο του 2015.

Δηλαδή έπειτα από δυόμισι χαμένα χρόνια έφθασε στις 98,2 μονάδες (από 94), στα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2015. Την ίδια ώρα οι προσδοκίες που έχουν οι Έλληνες για το μέλλον τους είναι πολύ χαμηλότερες απ΄ό,τι του μέσου όρου της Ευρώπης, όταν το στοίχημα ήταν να κλείσουμε αυτό ακριβώς το χάσμα. «Δεν επιστρέφουμε μόνο εκεί όπου ήμασταν πριν από δυόμισι χρόνια, αλλά σε όρους καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξακολουθούμε να είμαστε πίσω από την ευρωζώνη, που ακριβώς επειδή τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 2,1% η απόσταση διευρύνεται» λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας. Με άλλα λόγια, αφού η ευρωζώνη τρέχει με ρυθμό 2,1%, η δική μας ανάπτυξη θα έπρεπε να είναι 3% για να κλείσει το χάσμα, όταν το ΙΟΒΕ μιλά στην καλύτερη περίπτωση φέτος για 1,5%.

Απογοητευτική είναι και η εικόνα που εμφανίζουν οι αποταμιεύσεις. Άνθρωποι με γνώση της κατάστασης εκτιμούν ότι τα στοιχεία για τον Ιούλιο, που αναμένεται να ανακοινώσει ίσως και την επόμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος, θα αποτυπώνουν συνέχιση της αρνητικής τάσης και στο επτάμηνο. Ως αιτία προτάσσουν την υποχρέωση καταβολής τον Ιούλιο της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, καθώς και την επικείμενη πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο. Σημειωτέον ότι το υπόλοιπο καταθέσεων των νοικοκυριών για το πρώτο εξάμηνο ήταν 99,5 δισ. ευρώ, έναντι 100,8 δισ. που ήταν στο τέλος του 2016 και 121 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015. 

Στη συντριπτική πλειονότητα οι οικονομική δείκτες βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση απ' ό,τι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση απ' ό,τι πριν από δυόμισι χρόνια. Στις αρχές του 2015, οι οφειλές προς την Εφορία έφταναν τα 73,8% δισ. ευρώ και σήμερα ανέρχονται σε 95,1 δισ. ευρώ. Τα κόκκινα δάνεια ήταν 99 δισ. και τώρα έχουν ξεπεράσει τα 105-106 δισ. ευρώ. Συνολικά το ιδιωτικό χρέος, τα ποσά δηλαδή που χρωστά ο ένας στον άλλον στον ιδιωτικό τομέα και προς το Δημόσιο (φόροι και εισφορές), στις αρχές του 2015 ήταν 160 δισ. ευρώ. Σήμερα αθροίζουν πάνω από 230 δισ. ευρώ.

Πηγή : newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου