MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Νεόπτωχοι οι Έλληνες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι

Η πλήρης αποσάθρωση της αγοράς εργασίας οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση εργαζόμενους και συνταξιούχους, και μάλιστα οι προβλέψεις είναι ότι η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, με μισθούς των 350 ευρώ, την ανεργία στα ύψη, την επέλαση των ελαστικών μορφών εργασίας που αποτελούν, πλέον, κανόνα στην ελληνική αγορά και την πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων, που αποκτά πλέον χαρακτήρα μάστιγας.

Το εφιαλτικό αυτό τοπίο για μισθωτούς και συνταξιούχους παρουσιάζει σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, με τίτλο "νεόπτωχοι εργαζόμενοι και φτωχοί συνταξιούχοι".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εξαγγελίες Τσίπρα για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, επιστροφή της 13ης σύνταξης, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αύξηση του αφορολόγητου κλπ όχι μόνο έμειναν στα χαρτιά, αλλά και δείχνουν τη μεγάλη απόσταση λόγων και έργων της σημερινής κυβέρνησης.

Σήμερα, περίπου 300.000 εργαζόμενοι, ενώ απασχολούνται ως μισθωτοί, στην πράξη είναι αυτοαπασχολούμενοι, αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών. Επιπλέον, 900.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ενώ εργάζονται καθημερινά, μισθοδοτούνται με καθυστέρηση από έναν έως 15 μήνες, ενώ 200.000 συμπατριώτες μας, ενώ εργάζονται 8 ώρες ημερησίως, στην πράξη καταχωρίζονται ως μερικώς απασχολούμενοι.

Σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά και τα δυο προηγούμενα μνημόνια μαζί, καθώς συνολικά η σημερινή κυβέρνηση έκανε 22 περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα.

Πηγή: Newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου