MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Αναδρομικά τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ σε 100 πρώην βουλευτές!

Μποναμά ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση για τους πρώτους 100 πρώην βουλευτές που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, το ποσό κυμαίνεται κατ’ ελάχιστο από 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 50 εκατ. ευρώ, εφόσον εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές (άνω των 160) που έχουν ασκηθεί από συνταξιοδοτηθέντες βουλευτές ή και μέλη των οικογενειών τους αν οι ίδιοι έχουν αποβιώσει. Το ποσό αυτό είναι εκτός προϋπολογισμού και μέχρι στιγμής άγνωστο και στην τρόικα.

Η κυβέρνηση όμως έχει ψηφίσει ήδη τη σχετική διάταξη για την επιστροφή αυτών των αναδρομικών στο άρθρο 23 παράγραφος 4β και 4γ του νόμου Κατρούγκαλου.

Η κυβέρνηση και εν προκειμένω το υπουργείο Οικονομικών έχει πάρει πρόσφατα σχετική εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η οποία, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, εξηγεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει η εξόφληση των αναδρομικών που επιδικάζουν τα δικαστήρια στους προσφεύγοντες βουλευτές, δεδομένου ότι προκαλεί νέα δημοσιονομικά βάρη που δεν έχουν καν προϋπολογιστεί και κυρίως δεν θα γνωρίζει η τρόικα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, το σχέδιο για τα αναδρομικά των βουλευτών αναφέρεται σε επιστροφή των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών διαφορών που προκύπτουν για τους βουλευτές από την εξομοίωση των αποδοχών με αυτές του προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου, με εξαμηνιαίες δόσεις για όσους έχουν λαμβάνειν από 50.000 ευρώ και άνω.

Μάλιστα, για κάθε μήνα που δεν εφαρμόζεται η απόφαση των αναδρομικών η τριμελής επιτροπή του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο 3.000 ευρώ στο Δημόσιο, εφόσον το ζητήσει αυτός που δικαιώνεται! Δηλαδή για 100 αποφάσεις που δικαιώνουν βουλευτές με αναδρομικά το Δημόσιο θα τρώει πρόστιμο 300.000 ευρώ για κάθε μήνα που δεν τους επιστρέφει τα λεφτά, ενώ τα στελέχη που έχουν την ευθύνη της επικύρωσης των αναδρομικών αλλά δεν το πράττουν, λόγω δημοσιονομικού εκτροχιασμού, κινδυνεύουν με αγωγές από τους δικαιωθέντες βουλευτές.

Η μόνη διέξοδος για την κυβέρνηση είναι να καθορίσει τον τρόπο που θα επιστρέψει τα λεφτά στους συνταξιούχους βουλευτές, όπως είπαν στην εφημερίδα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη. Εκτός και αν οι πρώην «εθνοπατέρες» παραιτηθούν των αξιώσεών τους…

Πηγή : Euro2Day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου