MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που διαθέτει το πολιτικό σύστημα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και παρόλα αυτά, είναι η χώρα της πλήρους πολιτικής ασυδοσίας. Και γιατί υπάρχει απέραντη πολιτική ασυδοσία; Γιατί απλά η Ελλάδα είναι η μόνη μάλλον χώρα με το πιο πάνω πολιτικό σύστημα που δεν διαθέτει Συνταγματικό Δικαστήριο, του οποίου η απόφαση θα είχε καθολικότητα και θα δέσμευε τους πάντες, κυβέρνηση και πολίτες .

Για να καταφανεί η χρησιμότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου και για να το κατανοήσει επιτέλους και ο πλέον αδαής ή αφελής, αρκεί το παράδειγμα της μόλις εκδοθείσας απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία κηρύσσει αντισυνταγματική την επιβολή από το κράτος εισφοράς αλληλεγγύης επί τεκμαρτών εισοδημάτων και διατάσσει την κυβέρνηση να επιστρέψει πίσω τα εισπραχθέντα ποσά.

Ο κόσμος δυστυχώς πιστεύει πως το ΣτΕ είναι Συνταγματικό Δικαστήριο και επομένως δεν χρειαζόμαστε κι άλλο τέτοιο. Λάθος. Το ΣτΕ είναι ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια που διαθέτει η χώρα και είναι μόνο διοικητικό δικαστήριο και επιπλέον κρίνει την κάθε υπόθεση ατομικά. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως η κυβέρνηση θα γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της την πιο πάνω απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ και θα επιστρέψει (αν φυσικά και όποτε επιστρέψει) τα παρακρατηθέντα ποσά μόνο στους πολίτες που προσέφυγαν στο ΣτΕ και δικαιώθηκαν. Τα υπόλοιπα εκατομμύρια των πολιτών δεν θα πάρουν ούτε ευρώ πίσω και το χειρότερο, θα συνεχίσουν να φορολογούνται αντισυνταγματικά.

Για να δικαιωθεί λοιπόν ο κάθε πολίτης ξεχωριστά και να λάβει πίσω την αντισυνταγματική εισφορά αλληλεγγύης που κατέβαλε, θα πρέπει να πάει να πληρώσει δικηγόρους, παράβολα στο κράτος και διάφορα ένσημα, προκειμένου να μπορέσει να βρεθεί ενώπιον του ΣτΕ, έπειτα από χρόνια. Δηλαδή θα πρέπει να πάει να πληρώσει πολλαπλάσια από όσα θα πάρει, προς όφελος της κυβέρνησης και των δανειστών και θα περιμένει να πάρει πίσω, μόνο μέρος αυτών που κατέβαλε. Δεν είναι κάποιος φυσικά ανόητος για να υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία και τα έξοδα. Αυτό το ξέρει η κάθε κυβέρνηση και γι’ αυτό δεν ακούσατε ποτέ στο παρελθόν και δεν θα ακούσετε ποτέ στο μέλλον, κόμματα εξουσίας να θέλουν στην πραγματικότητα να θεσμοθετήσουν Συνταγματικό Δικαστήριο, μέσα από κάποια από τις τόσες αναθεωρήσεις του Συντάγματος που έγιναν ή θα γίνουν. Όλα προτιμούν την πολιτική ασυδοσία προς όφελός τους.

Τι θα έκανε όμως το Συνταγματικό Δικαστήριο και γιατί είναι απόλυτα χρήσιμο; Απλά, αν την πιο πάνω απόφαση την εξέδιδε το Συνταγματικό Δικαστήριο και όχι το ΣτΕ, τότε, λόγω της καθολικότητας της απόφασης, αφενός ο σχετικός νόμος θα κηρυσσόταν αντισυνταγματικός, αφετέρου και το κυριότερο, όλοι οι πολίτες θα είχαν το δικαίωμα να πάνε αύριο το πρωϊ μόνοι τους στις αρμόδιες ΔΟΥ και να εισπράξουν πίσω τα ποσά που αναγκάστηκαν να καταβάλουν αντισυνταγματικά. Σκεφτείτε λοιπόν, πιο ελληνικό σάπιο κόμμα εξουσίας το θέλει αυτό; Απεναντίας, υπάρχουν οι συστημικοί βαστάζοι, με τη μάσκα των κρατικοδίαιτων συνταγματολόγων, που μιλάνε για προοδευτικό διάχυτο έλεγχο της συνταγματικότητας από όλα τα δικαστήρια και αυτό ακριβώς για να αποφευχθεί η περιστολή της ασυδοσίας της κάθε κυβέρνησης από το Συνταγματικό Δικαστήριο και γενικά από τη Δικαιοσύνη. Αυτό όμως, όπως απέδειξα αμέσως πιο πάνω, σημαίνει πλήρη πολιτική ασυδοσία και καταπάτηση του Συντάγματος και τούτο επειδή ακριβώς το ίδιο το Σύνταγμα δεν προβλέπει την αυτοπροστασία του. Θα μου πείτε ποιος φυσικά έφτιαξε το Σύνταγμα για να προβλέπει και την αυτοπροστασία του; Οι ίδιοι οι πολιτικοί που θέλουν την πλήρη πολιτική ασυδοσία το έφτιαξαν και ταυτόχρονα κήρυξαν τον εαυτό τους πλήρως αρμόδιο και το λαό πλήρως αναρμόδιο για κάθε μελλοντική επέμβαση στο Σύνταγμα.

Μετά από όλα αυτά, είναι κουτό να αναρωτιέται κάποιος, γιατί πολλοί πολίτες στην Ελλάδα προσπαθούν να αποφύγουν να πληρώσουν τους φόρους τους; Μα γιατί προσπαθούν να ξεφύγουν από την πολιτική ασυδοσία, θα μπορούσε να ήταν μια απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου