MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Τραπεζικό σκάνδαλο στην Ελλάδα;

Η ενδεχόμενη πώληση δανείων 1.200 εκ. € έναντι μόλις 300 εκ. € σε μέτοχο τράπεζας, ο οποίος επί πλέον δανείσθηκε από την ίδια την τράπεζα 200 εκ. € για την εξαγορά, θα σήμαινε ότι το πάρτι στην υγεία των κορόιδων καλά κρατεί – ελπίζοντας να μην ισχύουν τα δημοσιεύματα.

Άποψη 

Σύμφωνα με τους FT (πηγή) δέκα ανώτερα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς παραιτήθηκαν χωριστά, μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου – λόγω ενδεχόμενων παρατυπιών σε σχέση με την πώληση ενός πακέτου δανείων ύψους 1,2 δις €, έναντι μόλις 300 εκ. € στον όμιλο LIBRA το 2014. Εν προκειμένω πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση με έδρα τη Νέα Υόρκη που ελέγχεται από την οικογένεια Λογοθέτη (site) – η οποία, πάντοτε κατά τους FT, είναι μεγάλος μέτοχος της ελληνικής τράπεζας (ο όμιλος δραστηριοποιείται στη ναυτιλία, στα ξενοδοχεία και στις ανανεώσιμες πηρές ενέργειας). 

Πιθανό σκάνδαλο πάντως δεν αποτελεί μόνο η πώληση των 1,2 δις € δανείων της Τράπεζας Πειραιώς σε έναν μέτοχο της – έναντι μόλις 300 εκ. €! Σκάνδαλο είναι επίσης το ενδεχόμενο, τα 200 εκ. € για την αγορά να δόθηκαν ως δάνειο στη LIBRA από την ίδια την Τράπεζα Πειραιώς! Λογικά δε μας υπενθυμίζει σε κάποιο βαθμό την εξαγορά των 14 αεροδρομίων από τη FRAPORT – μέσω δανείων από ελληνικές τράπεζες. 

Από το 1,2 δις € τώρα, το 1,1 δις € περιελάμβανε ελληνικά ναυτιλιακά δάνεια και τα 80 εκ. € δάνεια σε εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας – κλάδων δηλαδή, στους οποίους παραδόξως δραστηριοποιείται επίσης ο όμιλος LIBRA. Σε μία τέτοια περίπτωση θα αναλάμβανε τα χρέη των ανταγωνιστών του, κάτι όχι και τόσο θεμιτό – ενώ δεν γνωρίζουμε εάν ήταν κόκκινα ή όχι. 

Τέλος, τα υπόλοιπα 30 εκ. € ήταν προσωπικά δάνεια στελεχών της τράπεζας – τα οποία ενδεχομένως μεταφέρθηκαν αργότερα από την τράπεζα σε υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο, καθώς επίσης στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, παραβιάζοντας τη νομοθεσία περί ελέγχων κεφαλαίων. 

Ορισμένα δε από αυτά τα δάνεια στελεχών που ανήκαν σε μία θυγατρική της τράπεζας, αναφέρθηκε πως πωλήθηκαν με έκπτωση 50% στους αρχικούς δανειολήπτες – ενώ όλη η υπόθεση εξετάζεται από της Εισαγγελία Αθηνών, η οποία ερευνά εάν είχε διαπραχθεί απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

Στα πιθανά αδικήματα που ερευνώνται συμπεριλαμβάνεται η συνωμοσία για εξαπάτηση της τράπεζας και του ελληνικού δημοσίου ως μεγάλου μετόχου της, το ξέπλυμα χρημάτων, η παραβίαση των ελέγχων κεφαλαίων, καθώς επίσης η χρήση υπεράκτιων εταιρειών – αν και τα στελέχη που παραιτήθηκαν εισπράττοντας τις νόμιμες αποζημιώσεις τους, αρνήθηκαν αυτές τις παραβάσεις. Σύμφωνα τώρα με το διοικητή της τράπεζας, το πακέτο δανείων είχε προβλεφθεί πλήρως στους λογαριασμούς της Τράπεζας Πειραιώς το 2016 – ενώ δεν επηρεάζει καθόλου εμπορικά την τράπεζα. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό δεν είμαστε δυστυχώς σε θέση να καταλάβουμε – αφού δεν φαίνεται από τις δηλώσεις. 

Περαιτέρω, ασφαλώς δεν γνωρίζουμε εάν ισχύουν ή όχι όλα τα παραπάνω, τα οποία ανέφεραν οι Financial Times (πηγή) και αποδώσαμε περιληπτικά, σε ελεύθερη μετάφραση – επιφυλασσόμενοι για τυχόν λάθη μας ή για παρανοήσεις. Δημιουργούνται πάντως συνειρμοί με το 1,5 δις € που πούλησε μία άλλη μεγάλη ελληνική τράπεζα, μόλις για 45 εκ. € – στο 3% της αξίας του δηλαδή, χωρίς βέβαια να έχουμε τη δυνατότητα να το κρίνουμε, όταν στους οφειλέτες δεν προσφέρονται ανάλογες δυνατότητες από το φόβο του ηθικού κινδύνου! 

Ελπίζουμε τώρα να μην έχει ξεκινήσει το πάρτι των τραπεζικών δανείων στην υγεία των κορόιδων – των Ελλήνων δηλαδή που διέσωσαν τις ελληνικές τράπεζες με περισσότερα από 40 δις €, τα οποία επιβάρυναν το δημόσιο χρέος, ενώ στη συνέχεια οι τράπεζες αφελληνίσθηκαν και σήμερα απειλούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς τους Πολίτες. Εν τούτοις, εάν είναι σωστή η αναφορά των FT, συνειδητοποιεί κανείς πόσα χρήματα θα κερδηθούν εις βάρος των Ελλήνων – κυρίως βέβαια γιατί η Ελλάδα είναι καταδικασμένη

Ολοκληρώνοντας δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για το γεγονός ότι, στο πάρτι αυτό συμμετέχουν Έλληνες του εξωτερικού – από τους οποίους η χώρα μας περιμένει κάποια στήριξη και όχι τέτοιου είδους ενέργειες. Εάν οι ίδιοι οι Έλληνες συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, τότε δεν μπορεί να περιμένει κανείς κάτι διαφορετικό από τους ξένους – ενώ οφείλει να ενημερωθεί επακριβώς η κοινή γνώμη σχετικά με το ποιά δάνεια έχουν πουληθεί, σε ποιούς και με τι όρους. 

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις πάντως και όχι μόνο, είναι ανεύθυνο να αναφέρεται η πολιτική της χώρας σε επιστροφή της στην κανονικότητα – πόσο μάλλον όταν το μέλλον μας προβλέπεται κάτι περισσότερο από σκοτεινό.

Άρης Οικονόμου

Πηγή : http://www.analyst.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου