MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Η ιταλική απειλή για την Ευρώπη

Οι δύο χώρες που αισθάνονται πως έχουν ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή τους στην ΕΕ (γράφημα), η Ιρλανδία και η Μάλτα, διακρίνονται κυρίως για το φορολογικό τους καθεστώς – το οποίο τους έχει επιτρέψει την εγκατάσταση ξένων εταιρειών, αναπτύσσοντας την οικονομία τους. Στην τέταρτη θέση ευρίσκεται το Λουξεμβούργο – ένας από τους πλέον γνωστούς φορολογικούς παραδείσους.
 

Στις τρεις τελευταίες θέσεις κατατάσσονται η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία – όπου οι μεν δύο πρώτες έχουν υποφέρει τα πάνδεινα από την πολιτική των μνημονίων, ενώ η Ιταλία διακρίνεται για τη στασιμότητα της οικονομίας της από την εποχή της υιοθέτησης του ευρώ. Η Κομισιόν πάντως εκτιμά πως το καθαρό κέρδος της Ιρλανδίας από την ΕΕ ανήλθε στο εντυπωσιακό ποσόν των 44,6 δις € από το 1976 – χωρίς τον υπολογισμό των ωφελειών της από τη χαμηλή φορολογική της πολιτική.

Η φοροδιαφυγή βέβαια στην Ευρώπη, από την οποία επωφελούνται πολλές χώρες, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο κοκ., καλά κρατεί – ενώ οι Έλληνες θεωρούν πως κατέχουν τα πρωτεία, επειδή δεν μπορούν να καταλάβουν πως η νόμιμη φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή δηλαδή, αφορά πολύ μεγαλύτερα ποσά.

Σε κάθε περίπτωση μετά το BREXIT, όπου κανείς δεν είναι σίγουρος εάν πράγματι συμβεί, καθώς επίσης μετά τον αυξανόμενο δεξιό λαϊκισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι κίνδυνοι διάλυσης της ΕΕ έχουν αυξηθεί – ενώ η μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ είναι η Ιταλία, στην οποία τα κόμματα και οι Πολίτες που τοποθετούνται εναντίον του κοινού νομίσματος υπερβαίνουν το 50% του συνόλου.

Analyst Team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου