MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Ποσότητες ραδιενέργειας ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας - Συναγερμός και στην Σουηδία

Ποσότητες ραδιενέργειας ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι ποσότητες μπορεί να θεωρούνται εξαιρετικά μικρές πλην όμως η πηγή τους είναι άγνωστη και αυτό κάνει την υπόθεση ιδιαίτερα περίεργη.

Οι ποσότητες ανιχνεύθηκαν το χρονικό διάστημα από 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου και πρόκειται για το ραφιενεργό ισότοπο, του ρουθηνίου-106 (Ru-106) και η πηγή του, όπως αναφέρθηκε παραμένει άγνωστη.

Παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία.

Αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες της ΕΕΑΕ, είναι ότι πρόκειται για μη αναμενόμενα ευρήματα, τα οποία, αν και δεν έχουν κάποια ραδιολογική επίπτωση ή σημασία, πρέπει ωστόσο να διερευνηθούν περαιτέρω για να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσής τους.

Οι μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού δικτύου των συνεργαζομένων με αυτήν εργαστηρίων ανίχνευσαν στην ατμόσφαιρα ίχνη ρουθηνίου-106 σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, κάτω των πέντε χιλιοστών του μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα (mBq/m3).

Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, «οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή για το περιβάλλον. Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας».

Η ΕΕΑΕ διαβίβασε τα ευρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενώ οι μετρήσεις στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας συνεχίζονται.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ (www.eeae.gr) όπου επίσης υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEP για τον έλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συναγερμός στην Σουηδία

Τα επίπεδα ραδιενέργειας όμως αυξάνονται και στην Σκανδιναβία. Πιο συγκεκριμένα στη Σουηδία τα επίπεδα ραδιενέργειας στους αγριόχοιρους αυξάνονται τρεις δεκαετίες μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνομπίλ.

Από έρευνες των σουηδικών αρχών ένας αγριόχοιρος βρέθηκε να έχει 10 φορές πιο πάνω το επίπεδο της ραδιενέργειας από τα αντίστοιχα επίπεδα ασφαλείας.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο επίπεδο ραδιενέργειας που έχουμε ποτέ καταμετρήσει», λέει ο περιβαλλοντολόγος Ulf Frykman ύστερα από εξετάσεις σε ένα ζώο στο Tarnsjo με τα επίεδα ραδιενέργειας να φτάνουν τα 16,000 becquerel ανά χλγρ. (Bq/kg).

Ο Frykman και η ομάδα του εξέτασαν τουλάχιστον 30 αγριόχοιρους το 2017 εκ των οποίων μ΄0νο 6 αποδείχθηκε ότι είχαν επίπεδα ραδιενέργειας κάτω από το κανονικό, που είναι 1,500 Bq/kg.

Το πρόβλημα εστιάζεται στα βόρεια της Σουηδίας όπου πληθυσμοί αγριόχοιρων μετακινούνται.

Ένας σημαντικός λόγος είναι και οι διατροφικές συνήθισες του ζώου, οι οποίες το εκθέτουν στο ραδιενεργό ισότοπο Καίσιο 137.

Η συνήθεια των ζώων να ψάχνουν σε ρίζες στο έδαφος για τροφή στο βορά τα εκθέτει στο Καίσιο το οποίο παραμένει εκεί, εξηγεί ο Σουηδός επιστήμονες.
«Όταν φτάνουν στις χειρότερες, από έκθεση σε ραδιενέργεια περιοχές αναμένουμε αποτελέσματα μεγαλύτερα από 40,000 Bq/kg κάτι που αρχίζει να θυμίζει τις εποχές του 1986 όπου μετρήσεις σε ελάφια είχαν δείξει 50.000 Bq/kg», συμπληρώνει.

https://twitter.com/RT_com/status/913835026063732736/photo/1

https://twitter.com/RT_com/status/848059286152515584/photo/1

Πηγή : http://www.pronews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου