MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Ζητούν 18.000 πλειστηριασμούς για 11,5 δισ. ευρώ

Σε βασικό θέμα για την αξιολόγηση εξελίσσεται το ζήτημα των πλειστηριασμών – Πίεση για άμεση έναρξη της διαδικασίας. 

Το ποσό των 11,5 δισ. ευρώ πρέπει να ανακτήσουν οι τράπεζες μέχρι το τέλος του 2019 από τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Αυτή είναι η δέσμευση τους απέναντι στον SSM.

Την Τρίτη έρχονται στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη διαπραγμάτευση και τα στελέχη του SSM που θα συναντηθούν με τους Έλληνες τραπεζίτες έχουν πρώτο θέμα στην ατζέντα τους τη διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη και έχουν «φορτωθεί» τα πρώτα 50 προγράμματα πλειστηριασμών που κανονικά πρέπει να διεξαχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Να σημειωθεί ότι βάσει των στόχων μέχρι το τέλος του 2019, οι τράπεζες πρέπει μέσω των πλειστηριασμών να ανακτήσουν δάνεια ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Καθημερινή, οι θεσμοί έχουν ζητήσει τουλάχιστον 600 – 700 πλειστηριασμούς τους πρώτους μήνες του νέου έτους, με σταδιακή αύξηση του όγκου μετά το δεύτερο εξάμηνο, ενώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν 10.000 πλειστηριασμούς με στόχο ο συνολικός αριθμός να φτάσει τους 18.000.

Πρόκειται για στόχο τριπλάσιο των πλειστηριασμών που πραγματοποιήθηκαν το 2016 (5.641 ακίνητα και 827 κινητά), ωστόσο το επίπεδο αυτό είναι 3 φορές μικρότερο από τον όγκο πλειστηριασμών (58.849) που πραγματοποιήθηκαν το 2008.

Το θέμα των πλειστηριασμών και της υιοθέτησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει αναδειχθεί σε κεντρικό ζήτημα της τρίτης αξιολόγησης, με τους θεσμούς να έχουν ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση νέας εμπλοκής, τότε αυτόματα η διαδικασία της αξιολόγησης θα τεθεί σε καθεστώς αναστολής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου