MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΗΜΑ

Η δημιουργία του σύγχρονου χρήματος ex nihilo (από το τίποτα) είναι τόσο απλή, που το λαϊκό μυαλό την απωθεί, δεν αποδέχεται κάτι τόσο απλό και πιστεύει ότι είναι συνομωσιολόγος αυτός που το εξηγεί.

Δοκιμάστε το με έναν πολύ δικό σας άνθρωπο και θα δείτε πως αν και συμφωνεί, για να μην σας χαλάσει το χατήρι, εντούτοις στο βλέμμα του θα αγωνιά για το τι σας συμβαίνει. 

Είναι τόσο βαθιά χαραγμένες οι τράπεζες στη λαϊκή ψυχή, που σχεδόν έρχονται αμέσως μετά το Θεό. 

Το σύγχρονο χρήμα δεν είναι τίποτα άλλο από χρέος. Το χρέος είναι το χρήμα. Χωρίς χρέος απλά δεν υπάρχει χρήμα. Το χρήμα δημιουργείται τη στιγμή που δημιουργείται το χρέος. 

Όλα αυτά ξεκίνησαν από μια απάτη των χρυσοχόων του 17ου αιώνα, οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι τραπεζίτες στη Δυτική Ευρώπη. Αυτοί εξέδιδαν ένα γραμμάτιο (πιστωτικό έγγραφο) για το χρυσό του κόσμου που φύλασσαν.

Όταν όμως είδαν οι χρυσοχόοι, ότι οι λήπτες των γραμματίων τα αντάλλασσαν ως αντίτιμο αγαθών και υπηρεσιών με άλλους πολίτες, με εγγύηση της αξίας του χρυσού που αντιπροσώπευε το γραμμάτιο, οι χρυσοχόοι ξεκίνησαν την απάτη να εκδίδουν γραμμάτια χωρίς να έχουν στα χέρια τους και τον αντίστοιχο χρυσό. Αυτό το έκαναν γιατί διαπίστωσαν ότι από τους λήπτες των γραμματίων, μόνο ένα 10-20% ερχόταν να πάρει τον χρυσό του. Οι περισσότεροι προτιμούσαν να μεταβιβάζουν το ίδιο το γραμμάτιο. 

Αυτή λοιπόν την απάτη των χρυσοχόων του 17ου αιώνα, σήμερα την έχουν κάνει νόμο, με βάση το οποίο λειτουργούν οι τράπεζες χορηγώντας δάνεια χωρίς να έχουν τα αντίστοιχα χρήματα στα ταμεία τους από καταθέσεις. Έτσι δημιουργούν χρήμα από το τίποτα την ώρα του δανεισμού, σαν τους χρυσοχόους που κρυφά δημιουργούσαν "χρυσό" από το τίποτα, εκδίδοντας ψεύτικα γραμμάτια. 

ΥΓ. Τα ανωτέρω αν πολλοίς βασίζονται σε δοκίμιο του κ. Σπύρου Λαβδιώτη
Πέτρος Χασάπης

Πηγή : http://hassapis-peter.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου