MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

«Καθαρή έξοδος»: Μια ακόμη απάτη.

Σήμερα ο καθηγητής Π. Λιαργκόβας του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, δηλώνει ότι όχι μόνο «καθαρή» δεν θα είναι η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια αλλά θα είναι και με πατερίτσες. 

Θα πει κανείς «πικρόχολος είναι γιατί τον διώχνουν οι Συριζαίοι, επομένως λέει ό,τι θέλει». Ακόμη κι αν αμφισβητεί ότι φέτος θα έχουμε ανάπτυξη 1,6% για την οποία η κυβέρνηση πανηγυρίζει αν και ο προϋπολογισμός του 2017 έκανε λόγο για ανάπτυξη άνω του 2,5%. Ας όψεται η διαπραγμάτευση που έκλεισε με 6 μήνες καθυστέρησε και κόστισε καθαρή ανάπτυξη πάνω από 1,7 δισ. ευρώ.

Εντάξει, λοιπόν, ας μην πιστέψουμε τον πικραμένο Λιαργκόβα. Ας μην ακούσουμε τι είπε πριν από μερικές ημέρες και ο Ντ. Κοστέλο της τρόικας ο οποίος και αυτός μίλησε για μη «καθαρή» έξοδο στις αγορές. 

Τι θα πει άραγε η κυβέρνηση όταν κορυφαίος οικονομικός παράγοντας σύντομα προβλέψει κι αυτός ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν θα είναι καθαρή; Θα χρειαστούν δηλαδή κι άλλα μέτρα κάτω από τη σκληρή εποπτεία της τρόικας, ακόμη κι αν αυτά τα μέτρα «βαφτιστούν»… πρόγραμμα αναπτυξιακής ανασυγκρότησης κι άλλες τέτοιες πολιτικές αηδίες που λένε κάποιοι για να ξεγελάνε τους πολίτες. 

Αυτός ο κορυφαίος παράγοντας θα μιλήσει για «μη καθαρή» έξοδο κι αμέσως θα πέσουν να τον φάνε. Εδώ είμαστε και θα μαζεύουμε τη λάσπη. 

Η αλήθεια είναι ότι στην αγορά υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση. Κάτι κινείται με λίγα λόγια. Αγοράζει ο κόσμος περισσότερα αυτοκίνητα, παίρνει και ορισμένα ακίνητα, στα καταστήματα υπάρχει μια σχετική κίνηση, λεφτά από τα στρώματα βγαίνουν και προσπαθεί ο κόσμος να αποτινάξει από πάνω του όλη τη μαυρίλα της τελευταίας 7ετίας. 

Όμως, αυτά δεν είναι ενδεικτικά σημάδια μιας γενικευμένης ανατροπής της κακής κατάστασης της οικονομίας. Αλλού είναι τα προβλήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας την επόμενη της «εξόδου» από τα μνημόνια. 

Για παράδειγμα, το γεγονός ότι οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,1% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017, δεν προβληματίζει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο; Έναν υπουργό που ξαφνικά έγινε ο… καλύτερος υπουργός των μνημονίων και σύμφωνα με τα συριζαίϊκα έντυπα είναι έτοιμος να πάρει και το Νόμπελ Οικονομικών; 

Δεν τους προβληματίζει το γεγονός ότι η ανάπτυξη πολύ δύσκολα θα πιάσει το 1,3% ή 1,4% και πιθανόν να κινηθεί κοντά στο 1%; Πώς θα καλυφθεί η τρύπα αυτή; 

Επίσης, κανείς δεν ανησυχεί με το γεγονός ότι είμαστε περίπου 1,5 δισ. ευρώ έξω από τους στόχους του προϋπολογισμού; Κι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνε να φτάσουν τα 100 δισ. ευρώ; 

Και βεβαίως για ποια καθαρή έξοδο μιλάμε όταν έχουν ήδη υπογραφεί μέτρα, κυρίως για το 2019 ή όταν το πλεόνασμα των 7 δισ. ευρώ είναι «μαϊμού»; Γιατί αν δεν ήταν «μαϊμού» θα ήταν κάπως γαλαντόμοι στο κοινωνικό μέρισμα και δεν θα έκοβαν δικαιούχους για 2 ευρώ περισσότερο εισόδημα ή ανάπηρους γιατί είναι 1% λιγότερο ανάπηροι απ’ ότι λέει ο νόμος. 

Και τι πάμε να κάνουμε δηλαδή; Να βγούμε από το μνημόνιο του 1% επιτόκιο για να πάμε να δανειστούμε με 4% και 5%. Είναι ζήτημα να αντέξει η οικονομία ένα χρόνο με τόσο ψηλά επιτόκια. 

Συμπέρασμα; Μας κοροϊδεύουν, μας δουλεύουν ψιλό γαζί και όλη αυτή η θεωρία περί «καθαρής εξόδου» είναι μια ακόμη απάτη. Αυτή είναι η αλήθεια και θα το δούμε τους επόμενους μήνες. Αλλά μήπως ενδιαφέρεται κανείς από τους κυβερνώντες γιατί άλλοι θα διαχειριστούν τις στάχτες που θα αφήσουν πίσω τους;

Πηγή : antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου