MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Η ώρα έφτασε: Ετοιμάζουμε ανακήρυξη ΑΟΖ – Προχωράμε τμηματικά στην επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης – Όλη η συνέντευξη-ποταμός Ν.Κοτζιά

Προοίμια ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ αποτελεί η συνέντευξη-ποταμός διάρκειας 1 ώρας και 47 λεπτά του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Νίκου Κοτζιά, ο οποίος μίλησε για τμηματική επέκταση αιγιαλίτιδας Ζώνης και όχι μόνο. Μίλησε για μια διαδικασία που είναι ενεργή από το 2012 και την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία για άλλους δικούς της λόγους δεν προέβη στην συγκεκριμένη πράξη. 

Ερωτηθείς ο κ. Κοτζιάς για το θέμα δήλωσε ότι «το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη είναι δικό της . Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να το συζητάμε με την Τουρκία. 

Το πρόβλημα μας είναι η υφαλoκρηπίδα. Απλώς τεχνικά για να προσδιορίσεις την υφαλοκρηπίδα πρέπει να έχεις προσδιορίσει την αιγιαλίτιδα ζώνη με την οποία έχεις κυριαρχία», είπε υπογραμμίζοντας ότι «για την αγιαλίτιδα, εμείς θα προχωρήσουμε στον προσδιορισμό της, τμηματικά. 

Η θεωρία ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν μια και έξω αποδείχτηκε επί δεκαετίες ότι δεν οδήγησε πουθενά. Στο όνομα του μαξιμαλισμού, δηλαδή, δεν γίνεται τίποτα». 


Η αιγιαλίτιδα ζώνη έχει μεγάλη σημασία για τον προσδιορισμό της ΑΟΖ με όλες τις χώρες, ιδιαίτερα με την Αλβανία. Η αιγιαλίτιδα ζώνη και τα κυρίαρχα δικαιώματα μας και συμφέροντα είναι υψίστης σημασίας προς όλες τις πλευρές.
Για τις ενέργειες και τις απειλές της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, μίλησε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη . 

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «μέχρι τώρα τις έχουμε αντιμετωπίσει με νηφαλιότητα και αποτελεσματικότητα και έτσι θα συνεχίσουμε να πράττουμε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Κυπριακή κυβέρνηση θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα προβεί στα απαραίτητα διαβήματα και καταγγελίες». 

Την ίδια στιγμή το τουρκικό «βρώμικο σχέδιο» ξεκινά με το κατέβασμα του πλωτού γεωτρύπανου από το Αιγαίο, αρχικά προς την Κύπρο αρχές του 2018, με σκοπό την ευθεία πρόκληση Ελλάδος και Κύπρου ενώ έχουν «γεμίσει» με NAVTEX την κυπριακή ΑΟΖ και το ελληνικό Αρχιπέλαγος έχοντας διττό σκοπό.
Πρώτον να διακόψουν πάση θυσία οποιαδήποτε εξόρυξη και ειδικά αυτή της Κύπρου και δεύτερον να παρουσιαστούν οι ίδιοι ως συνκυρίαρχοι στην ίδια περιοχή. 

Το πρώτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το Deepsea Metro 2, αναμένεται να φθάσει στην Τουρκία μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο προετοιμασίας για διερευνητικές υπεράκτιες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα στις αρχές του επόμενου έτους, γράφει ο τουρκικός τύπος. 

Το πλοίο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από την Turkish Petroleum Corporation (TPAO), απέπλευσε από το λιμάνι Hoylandsbygda της Νορβηγίας και αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία στις 31 Δεκεμβρίου. 

Η Τουρκία έχει ήδη πραγματοποιήσει εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου χρησιμοποιώντας δύο σεισμικά πλοία, αλλά το Deepsea Metro 2 θα είναι το πρώτο ενεργό ερευνητικό πλοίο της χώρας. 

Το επόμενο σενάριο που πιθανόν θα ζήσουμε στην χώρα μας αφορά αποκλειστικά την ΑΟΖ και τις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας, σύμφωνα με παλαιότερο «προφητικό» αμερικανικό δημοσίευμα .
 
Το ΔΝΤ κάποια στιγμή ( μετά από τόσα μέτρα) θα απαιτήσει από την Ελλάδα να ρευστοποιηθούν οι τίτλοι των δημοσίων ελληνικών εταιριών υδρογονανθράκων , κάτι που αφορά άμεσα τα κοιτάσματα, με το πρόβλημα όμως ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ακόμη…..αποκλειστική οικονομική ζώνη στο Αιγαίο Πέλαγος. Η εξέλιξη των γεγονότων θα είχε από εδώ και στο εξής την εξής ροή: 

Η Ουάσιγκτον είχε «αποφασίσει» ότι η Ελλάδα θα λάμβανε το 20% των εσόδων, η Τουρκία το υπόλοιπο 20% και η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ εταιρεία κολοσσός Noble Energy Company από το Χιούστον του Τέξας, θα λάβει την μερίδα του λέοντος του, δηλαδή το 60 % τω ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. 

Για την αποφυγή κάποιου «ατυχήματος» από τουρκικής πλευρά λόγω «μεγάλων ορέξεων» της Άγκυρας , η αμερικανική ηγεσία θα φρόντιζε για την » στρατιωτική ισορροπία» στην περιοχή. 

Οι Τούρκοι όμως όπως φαίνεται «έσπασαν» την όποια συμφωνία υπήρχε και ο Ερντογάν θέλει πολλά περισσότερα ζητώντας 150 νησιά, κοιτάσματα κάτω από την Κρήτη και φυσικά «λόγο» στην Δυτική Θράκη…διότι ονειρεύεται την απόσχιση της περιοχής αυτής (η οποία παρεμπιπτόντως είχε ζητηθεί από το Βερολίνο και το 1939 να «δοθεί οικειοθελώς» μαζί με την Ήπειρο στον Μεταξά σε ερώτηση του ίδιου , «ποιο θα ήταν το τίμημα πιθανής βοήθειας του Άξονα στην χώρα μας»( Συνέντευξη του ίδιου του Μεταξά προς όλους τους Έλληνες δημοσιογράφους λίγο μετά την κήρυξη πολέμου με την Ιταλία) . 

Το αναφέρουμε διότι τόσα χρόνια μετά, αυτές οι δύο περιοχές αποτελούν ακόμη αντικείμενο του τουρκικού πόθου η μία, και του αλβανικού πόθου η άλλη, σε μια συγκυρία απίστευτη, η οποία υποκρύπτει άλλα πράγματα. 

Στο Αιγαίο και την Κύπρο λοιπόν ερχόμενοι στα δικά μας, οι Τούρκοι ετοιμάζουν «παγίδα» σε Έλληνες και Αμερικανούς στις αρχές περίπου του 2018 με στόχο να αναθεωρήσουν όχι μόνο την συνθήκη της Λωζάνης αλλά όλες τις συμφωνίες Ελλάδος και Λευκωσίας με ενεργειακούς κολοσσούς στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, για να λάβουν αυτοί…..στην συνέχεια μεγαλύτερο μερίδιο.
Αμυντικοί αναλυτές που γνωρίζουν τα τουρκικά «παιχνίδια» κάνουν λόγο για ενδεχόμενο σχέδιο προκλήσεων από την Άγκυρα μέχρι τέλους. 

Οι ΗΠΑ έχουν εξοργιστεί για αυτόν ακριβώς τον λόγο με τον Ερντογάν ..ο οποίος δεν κάνει πίσω με τίποτα και εκεί ακριβώς η Ουάσιγκτον θέλει με μια «χειρουργική επέμβαση» να ξεδιαλύνει το τοπίο και να επαναφέρει την ισορροπία χωρίς να πυροδοτήσει ένταση στην ήδη «εύφλεκτη» Α.Μεσόγειο . 

Προκαταρκτική έρευνα επιβεβαιώνει εξίσου τα εντυπωσιακά αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και Κύπρου και ενδεχομένως της Συρίας. 

Από την στιγμή που οι ελληνικές κυβερνήσεις ξεκίνησαν μια σοβαρή διερεύνηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, από τότε η χώρα μας βρίσκεται σε ένα περίεργο είδος «Ζεμπέκικου» με τους νέο-οθωμανούς….. για το ποιος θα ελέγχει και τελικά ΠΟΙΟΣ θα επωφεληθεί από τα τεράστια αποθέματα υδρογοναθράκων. 

Μουφτήδες 

«Τις τελευταίες ημέρες που έγινε βαβούρα, έφτασε ένα συγκρότημα να δημοσιεύει 17 άρθρα το Σαββατοκύριακο σε βάρος μου. 

»Να υποθέσω ότι 17 δημοσιογράφοι τους ήρθε η έμπνευση για το το ίδιο θέμα ή να υποθέσω ότι συντονίζονται από κάποιο κέντρο; Θα ήταν λογικό το ερώτημα», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε ερωτηθείς στην «δήθεν» διαμάχη με τον υπουργό Παιδείας. 

«Το παραμύθιασμα ότι εγώ αδειάζω τον Γαβρόγλου, ο Τσίπρας από τις Βρυξέλλες αδειάζει εμένα κ.λπ., μάλλον δείχνει τον λειψό τρόπο που αντιλαμβάνονται ορισμένοι και την πολιτική και την εξωτερική πολιτική. 

»Η μικροπολιτική δεν βοήθησε κανέναν. Ο κ. Γαβρόγλου διατύπωσε σκέψεις που υπάρχουν και τις έχουμε κουβεντιάσει στην κυβέρνηση, για τη ρύθμιση των θεμάτων των θρησκευτικών επάνω στη Θράκη. 

»Εγώ απαντώντας σε μια ερώτηση που μου έκαναν σε μια ad hoc συνέντευξη Τύπου είπα ό,τι κάνουμε δεν το κάνουμε κατ’ επιταγή της Τουρκίας». 

Σε ερώτηση αν ήταν σωστό να θέσει η κυβέρνηση την επομένη που το έβαλε ο Ερντογάν το θέμα εκλογής των μουφτήδων απάντησε: 

«Εμείς την πολιτική μας θα την υλοποιήσουμε έτσι όπως την έχουμε σκεφτεί. 

»Κάναμε ένα πρώτο μεγάλο μέτρο με τον νόμο περί της Σαρία, δεν μπορεί να καταναγκάζονται οι μουσουλμάνες Ελληνίδες γυναίκες να υπάγονται απευθείας σε ένα θρησκευτικό ηγέτη, αλλά μπορούν να δικαιούνται να πάνε σε ελληνικό δικαστήριο», τόνισε επισημαίνοντας ότι σε «συνέχεια της Σαρίας είναι το θέμα του πώς θα προσδιοριστεί ο μουφτής», καθώς «υπάρχουν πολλές απόψεις και συζητήσεις» αποσαφηνίζοντας ότι «το θέμα της νομοθεσίας γύρω από την εκλογή ή μη εκλογή, του προσδιορισμού τους ποιος είναι ηγέτης μιας θρησκευτικής οντότητας ή κοινότητας είναι κύρια θέμα του υπουργείου Παιδείας». 

Σχετικά με τον αν πρέπει να αλλάξει ριζικά ο τρόπος ανάδειξης των μουφτήδων ή να υπάρξουν βελτιώσεις του συστήματος, όπως διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι υποστηρίζει «ένα πιο διευρυμένο σώμα» και τόνισε τον «βαθιά λανθασμένο παραλληλισμό» που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανάμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τη Θράκη «γιατί ο μεν ένας είναι ηγέτης συνολικά ολόκληρης της Ορθοδοξίας παγκοσμίως, ενώ οι άλλοι είναι τοπικοί θρησκευτικοί ηγέτες».
Ως δεύτερο λάθος που κάνει ο κ. Ερντογάν, όπως είπε, «είναι ότι απαιτεί από την Ελλάδα συχνά έναν τρόπο προσδιορισμού των θρησκευτικών ηγετών της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης, ο οποίος δεν εφαρμόζεται στην ίδια τη χώρα του». 

Εξήγησε δε ότι «το κύριο πρόβλημα με τους μουφτήδες είναι ότι είχανε σχεδόν προνομιακή σχέση με μια δικαστική λειτουργία, δεν ήταν απλώς θρησκευτικοί ηγέτες. Και ο νόμος της Σαρία αυτός προσπάθησε να τους ξανααποδώσει τη λειτουργία ως θρησκευτικούς ηγέτες κυρίως, και όχι ως δικαστικούς». 

Επίσκεψη Ερντογάν: ένα από τα κέρδη της ήταν η ομολογία του ότι η Τουρκία δεν έχει δικαιώματα επί της Ελλάδας

Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα υπενθύμισε ότι «ένα από τα κέρδη της επίσκεψης ήταν η ομολογία του ότι η Τουρκία δεν έχει δικαιώματα επί της Ελλάδας, δεν τής πέφτει λογαριασμός στον τρόπο που εμείς συμπεριφερόμαστε και φροντίζουμε ως ελληνικό κράτος τους Έλληνες πολίτες που ανήκουν στο μουσουλμανικό θρήσκευμα. 

Παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι οι ομάδες των μουσουλμάνων στη Θράκη είναι τρεις, ότι δεν είναι όλοι τουρκογενείς, ότι υπάρχουν Ρομά και Πομάκοι. 

Αυτό είναι μια μεγάλη παραδοχή, την οποία αντί να την συγκρατήσουμε σαν ελληνική κοινωνία και να την αξιοποιήσουμε, θέλουμε να την πετάξουμε γιατί δεν μας πάει στην όλη αντίληψη που έχουμε για την εξωτερική πολιτική». 

«Έχουμε κανένα λόγο να έχουμε φοβική συμπεριφορά απέναντι σε τρίτους;», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «δεν φοβόμαστε κανέναν, τα επιχειρήματά μας, ο δικαϊκός μας νομικός πολιτισμός και η δημοκρατία μας είναι ισχυρότερα από κάθε είδους επισκέψεις» και ότι «το κύριο πρόβλημα στη Θράκη δεν είναι πόσες φορές περνάει ο Ερντογάν ή ο τάδε Τούρκος πολιτικός ή το τι κάνει το προξενείο της Κομοτηνής», αλλά ότι «πρέπει να λάβει η ελληνική πολιτεία μέτρα, κοινωνικά και οικονομικά, ανάπτυξης της περιοχής». 

Υπάρχει μία σύμπτωση ανάμεσα σε τρεις κατηγορίες πολιτικών ή οικονομικών συμφερόντων στις επιθέσεις

Παράλληλα καυτηρίασε την αντιπολίτευση για το «ενδιαφέρον» της στην εξωτερική πολιτική αναφέροντας ότι αντί να ενδιαφέρεται για τα πραγματικά γεγονότα και την αναβάθμιση της χώρας μας «πήγανε στις προσωπικές επιθέσεις, στα μικροπολιτικά, στα παραπολιτικά». 

Και διατύπωσε την άποψη ότι υπάρχει μία σύμπτωση ανάμεσα σε τρεις κατηγορίες πολιτικών ή οικονομικών συμφερόντων, και σκιαγράφησε «ένα τρίπτυχο κοινωνικό, πολιτικό που έχει κοινό συμφέρον να μιλάει και να επικάθεται στα προβλήματα της χώρας παρά να επιδιώκει να τα λύσει»: 

Τους ακροδεξιούς «που παριστάνουν τους πατριώτες και τους αρέσει να ξεπλένουν το παρελθόν τους με φωνές», τους διαπλεκόμενους με «στόχο ανατροπής της κυβέρνησης» που «κατά τη γνώμη τους και των συμφερόντων που εκπροσωπούν, γίνεται μέσα από το χτύπημα της εξωτερικής πολιτικής» και τέλος αυτών «που είχαν ανάγει την αδράνεια ως το κυριότερο πλεονέκτημα και προτέρημα που πρέπει να έχει η Ελλάδα», θεωρώντας «ότι αν δεν προσπαθήσουμε να λύσουμε προβλήματα με την Αλβανία ή τα Σκόπια ότι ο χρόνος μετράει υπέρ μας». 

«Η σημερινή εξωτερική πολιτική έχει ένα στόχο, να λύσει τα προβλήματα με τρόπο που να εξυπηρετεί τη χώρα, χωρίς όμως να ηττάται η απέναντι πλευρά», υπογράμμισε. 

Κυπριακό: εξαιρετική επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας, όλοι την αποδέχτηκαν 

Ερωτηθείς για το Κυπριακό ανέφερε ότι είναι «εξαιρετική επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας το ότι μπήκαν στο τραπέζι και δεν μπορούν να φύγουν, τα ουσιαστικά προβλήματα του Κυπριακού, η κατοχή και τα επεμβατικά δικαιώματα». 

«Σήμερα», είπε, «δεν υπάρχει κανένας -και ο ΟΗΕ και η ΕΕ και άλλοι διεθνείς παράγοντες, όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας- που να πιστεύει ότι μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος χωρίς αυτά τα δύο θέματα να συζητηθούν και να ξεκαθαρίσουν. Εχει γίνει παγκοσμίως αποδεκτό ότι λύση του Κυπριακού σημαίνει λύση του πραγματικού προβληματος, της εισβολής και κατοχής». 

«Αν θέλουμε να πάμε σε μια διεθνή διάσκεψη, που να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, θα πρέπει να συζητηθεί προηγούμενα η ατζέντα που αφορά το 5ο και 6ο σημείο του κυπριακού ζητήματος, δηλαδή την κατοχή και τα επεμβατικά δικαιώματα» και «αν υπάρχουν σημεία σύγκλισης και συνεννόησης στις εγγυήτριες δυνάμεις. 

»Ο Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου έχουν αποδεχτεί την ανάγκη να γίνουν διερευνητικές συζητήσεις κατά πόσον μπορούμε να τα λύσουμε». 

Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας: Δεν πρέπει ποτέ η Ευρώπη να πει ότι κλείνουμε τις πόρτες στην Τουρκία

«Εάν πρέπει κάποιος να το πει, ας το αποφασίσει η Τουρκία. Πρέπει η ίδια να αποφασίσει αν θέλει να γίνει μέρος της ΕΕ», επισήμανε ο κ. Κοτζιάς σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα ήταν η πιο κερδισμένη χώρα. 

»Παράλληλα αναφέρθηκε στο τελευταίο δημοψήφισμα στην Τουρκία και στη διαφοροποίηση των πολιτών των ακτών της Τουρκίας, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που σκέφτεται φιλοευρωπαϊκά, ελπίζει στην Ευρώπη και θέλει να βλέπει την Ευρώπη δίπλα του. 

»Κόσμο που «δεν πρέπει να τον εγκαταλείπει κανείς. Αν δεν στηριχτούμε σε αυτόν τον κόσμο μακροπρόθεσμα, τα προβλήματα ΕΕ και κατ’ επέκταση Ελλάδας-Τουρκίας, θα είναι πολύ μεγαλύτερα». 

Συνθήκης Λοζάνης: Είμαστε περήφανοι, πήραμε στήριξη από όλες τις ισχυρές δυνάμεις 

«Το υπουργείο Εξωτερικών και είμαστε πολύ υπερήφανοι γι αυτό, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στη διεθνή διπλωματία γύρω από το Συνθήκη της Λοζάνης, που την ίδια στιγμή που ο Ερντογάν πήγε να πει περί συνθήκης, βγήκαν η Γερμανία, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και είπαν στην Τουρκία ξεχάστε αυτά, ουδείς μπορείς να πειράξει το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες τύπου Λοζάνης. 

»Αυτό δεν έχει ξαναγίνει, να βγουν όλες οι μεγάλες δυνάμεις και να επιβεβαίωσουν την ύπαρξή της. 

»Είναι πρωτοφανές ότι ο Ερντογάν ερχόμενος στην Ελλάδα είπε δύο φορές ότι εγώ δεν θέτω ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδας ούτε εδαφικής ακεραιότητας». 

«Πήραμε», κατάληξε, «μια τοποθέτηση που είναι χρήσιμη στην ελληνική διπλωματία και στο διεθνές σκηνικό από τον Ερντογάν και πήραμε στήριξη από όλες τις ισχυρές δυνάμεις». 

Σε ερώτηση αν μπορούμε και εμείς να θέσουμε θέμα γκρίζων ζωνών, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ένας εξαιρετικός συνάδελφός του ο οποίος δεν ανήκει και στον πολιτικό του χώρο, με τον οποίο συνεργάζεται πολλά χρόνια, έχει εντοπίσει νησίδες και βραχονησίδες που ανήκουν στην Τουρκία που με βάση τα κριτήρια συνθηκών, θα μπορούσαν κανείς με την ίδια λογική να πει ότι δεν ανήκουν στην Τουρκία. 

«Εγώ απλώς έκανα μια διπλωματική προαναγγελία, μην βγάζετε αυτά τα θέματα γιατί υπάρχει και άλλος τρόπος ανάγνωσης των διεθνών σας συνθηκών», είπε. 

Ερωτηθείς σχετικά με το Δικαστήριο της Χάγης ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι «για να πάμε πρέπει να έχουν συμφωνήσει και τα δύο μέρη. Τέτοια κουβέντα δεν έχουμε κάνει. 

»Ένα από τα μεγάλα ζητήματα είναι ότι η Τουρκία, όπως και άλλες 4 χώρες δεν έχουν υιοθετήσει το διεθνές δίκαιο της Θαλάσσης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου