MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Η ελληνική δημοκρατία της βιτρίνας

Τα ελληνικά ΜΜΕ, η τέταρτη εξουσία, αποτελούν το κέντρο ελέγχου της κοινωνίας – το οποίο διεκδικούν αφενός μεν η οικονομική Ολιγαρχία, αφετέρου τα πολιτικά κόμματα.

Επικαιρότητα

Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία συνδεδεμένα με τα πολιτικά κόμματα – σύμφωνα με ένα πρόσφατο γερμανικό δημοσίευμα (πηγή), το οποίο αποκαλεί την Ελλάδα προσβλητικά «δημοκρατία της βιτρίνας». Κατά το ίδιο ο πρωθυπουργός, όταν έδωσε μία συνέντευξη σχετικά πρόσφατα στην κρατική τηλεόραση, σε δημοσιογράφο που απέφυγε να θέσει κριτικές ερωτήσεις (επρόκειτο για έναν πρώην υποψήφιο δήμαρχο του κόμματος του που προφανώς αμείφθηκε κατά τους κανόνες του πελατειακού κράτους), τόνισε πως δεν συμπεριφέρεται όπως ο κ. Μητσοτάκης – ο οποίος σε μία δική του συνέντευξη στο SKAI TV έδωσε τις επιθυμητές ερωτήσεις στο δημοσιογράφο.

Πράγματι δε ο αρχηγός της ΝΔ κατά τη διάρκεια μίας ραδιοφωνικής συνέντευξης στο SKAI TV, στον κάτι περισσότερο από φιλικό απέναντι στο κόμμα του δημοσιογράφο (Α. Π.), του έδωσε ένα χαρτί – το οποίο μπόρεσαν να δουν αρκετοί, αφού η συνέντευξη μεταδιδόταν επίσης από το διαδίκτυο, με ήχο και εικόνα (Web TV). Φυσικά ο πρωθυπουργός αποσιώπησε το ότι, η δική του συνέντευξη δόθηκε σε μέλος του κόμματος του – το οποίο ήταν λογικό να τον είχε ενημερώσει πριν για τις ερωτήσεις του.

Περαιτέρω, το γερμανικό δημοσίευμα θεωρεί «πολιτικό παιχνίδι» το ότι δόθηκε η συνέντευξη του τούρκου προέδρου στο κανάλι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί σε κάποιο κρατικό – κυρίως πως προσφέρθηκε σκόπιμα η ευκαιρία στον τούρκο ηγέτη από το δημοσιογράφο να αναφερθεί στη συνθήκη της Λωζάννης, δημιουργώντας προβλήματα στον πρωθυπουργό, καθώς επίσης στον υπουργό εξωτερικών. Εν προκειμένω θα σήμαινε βέβαια πως η αξιωματική αντιπολίτευση, σε συνεργασία με τα φιλικά της ΜΜΕ, υπηρετεί τα δικά της συμφέροντα προτάσσοντας τα από τα εθνικά – κάτι που ασφαλώς δεν θέλουμε να πιστέψουμε. Ειδικότερα γράφτηκε σε ελεύθερη μετάφραση ότι, 

«Ο δημοσιογράφος συνέχισε να σκάβει όλο και βαθύτερα, βάζοντας σχεδόν τις λέξεις της αμφισβήτησης των ελληνικών συνόρων στο στόμα του τούρκου προέδρου».

Συνεχίζοντας, πάντοτε κατά το γερμανικό δημοσίευμα, ο SKAI TV στηρίζει τη ΝΔ σχεδόν ανοιχτά – παρουσιάζοντας για παράδειγμα γραφήματα, τα οποία είναι τόσο «πειραγμένα», ώστε ο αριθμός 27 των αναταραχών στα Εξάρχεια το πρώτο εξάμηνο του 2017, να φαίνεται μεγαλύτερος από τον αριθμό 57 του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2016. Κάτι ανάλογο κάνει επίσης με τις δημοσκοπήσεις – ενώ «δανείζεται» συχνά ξένο περιεχόμενο, με την έννοια πως δεν πληρώνει τις φωτογραφίες ή τα βίντεο που προβάλει.

Όσον αφορά την αντιπαράθεση των δικαστών με την κυβέρνηση, ο τηλεοπτικός σταθμός στηρίζει προφανώς τους δικαστές, όπως άλλωστε η ΝΔ, τασσόμενος υπέρ της «τάξης και ασφάλειας» – την οποία όμως δεν σέβεται όταν «δανείζεται» τη δουλειά άλλων, χωρίς να τους πληρώνει.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στον ιδιοκτήτη του SKAI TV, λέγοντας πως έχει εμφανισθεί στα «Paradise Papers», ενώ χρεοκόπησε τον Παναθηναϊκό – με το σταθμό να επιμένει στο αφήγημα της ΝΔ, σύμφωνα με το οποίο η κατάρρευση της Ελλάδας οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους υψηλούς φόρους. Όσον αφορά δε την «τρύπα» στον προϋπολογισμό, θεωρεί ως υπεύθυνους τους αρτοποιούς που πουλούν το ψωμί μαύρα, φοροδιαφεύγοντας – όχι τους εφοπλιστές που δεν πληρώνουν φόρους μέσω των ξένων offshore που διαθέτουν. 

Τέλος αναφέρει ότι τα ΜΜΕ, εκδικούμενα την κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες, κατάφεραν να τη γονατίσουν τουλάχιστον όσον αφορά το φόρο στις διαφημίσεις – τον οποίο την υποχρέωσαν να μειώσει στο 5% από 20% προηγουμένως, όπως ψηφίσθηκε από τους 153 βουλευτές με τον προϋπολογισμό του 2018. Φυσικά για τους ανόητους Πολίτες, οι οποίοι δήθεν έχουν τη «λαϊκή κυριαρχία», δεν υπήρξε καμία ελάφρυνση αυτού του είδους – αλλά μειώσεις των συντάξεων, αυξήσεις των φόρων κοκ., με την κενή υπόσχεση πως το 2018 θα είναι καλύτερο.

Ολοκληρώνοντας, όλα αυτά είναι εξαιρετικά προσβλητικά για την Ελλάδα, η οποία γίνεται συνεχώς αντικείμενο εξευτελισμού στη γερμανική κοινή γνώμη – δυστυχώς από Έλληνες δημοσιογράφους που πιθανότατα δεν σέβονται την πατρίδα τους, διασύροντας την για να προβληθούν ενδεχομένως οι ίδιοι.

Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου