MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Ρ.Τ. Ερντογάν: Πριν ακόμη έρθει ζήτησε αλλαγή συνόρων με αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης!

Πριν ακόμη πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν ζήτησε αλλαγή συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας μέσω της αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάννης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ένα θέμα το οποίο, ως φαίνεται, είναι βασικό στην ατζέντα του ενόψει της αυριανής επίσκεψης στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε στο... αγαπημένο του θέμα αυτό της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, το οποίο έχει σημειώσει σε πολλές ομιλίες του και στο οποίο καθορίζεται το καθεστώς και τα σύνορα στο Αιγαίο.

«Πρώτα και κύρια, η Συνθήκη της Λωζάννης δεν περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω συγχρόνως ότι όλες οι συνθήκες χρειάζονται μία επικαιροποίηση. Και η Λωζάννη σύμφωνα με τα τελευταία γεγονότα, χρειάζεται επικαιροποίηση», χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο σε ποια τελευταία γεγονότα αναφέρεται.

Σε ερώτηση για τα ελληνικά νησιά και τη σχετική του ομιλία, ο Τούρκος, πρόεδρος έκανε ότι δεν θυμάται τονίζοντας πως:

«όταν μιλάω για επικαιροποίηση των συνθηκών, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα. Από το Α ως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με ορισμένα θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε», είπε ο Ερντογάν ο οποίος ως «συζήτηση» αντιλαμβάνεται μόνο ένα πράγμα: Την υποχώρηση της Ελλάδας.

Είναι φανερό ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να βάλει στην ατζέντα των επίσημων συζητήσεων το θέμα της αναθεώρησης-επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης, φανερώνοντας τους σκοπούς της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την υπόθεση των 8 Τούρκων φυγάδων, αλλά είναι κάτι που δεν επιβεβαίωσε ποτέ η ελληνική πλευρά.

«Ο Αλέξης Τσίπρας μου υποσχέθηκε την έκδοση σε 15-20 ημέρες των οκτώ Τούρκων αξιωματικών», οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό ελικόπτερο μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Ο Ερντογάν,, πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «ακόμα βρίσκονται στην Ελλάδα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου