MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΙΖΕΡΙΑΣ

του Νίκου Λυγερού 

Όσο δεν βλέπουμε την ελληνική ΑΟΖ ως εργαλείο ανάκαμψης και ανάπτυξης για την πατρίδα μας κι επιμένουμε σε ιδεολογικά κολλήματα που ανήκουν στο παρελθόν, δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά εξέλιξη πριν τις επόμενες εκλογές. Διότι, όταν ένα σύστημα αυτοεγκλωβίζεται με τα λάθη του, δεν αλλάζει και συνεχίζει ως το τέλος τη βαρβαρότητά του, επειδή δεν έχει καμιά στρατηγική να προτείνει για κανέναν. 

Η ανεργία είναι επιλογή της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος Ph.D

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί η ανεργία είναι επιλογή της Κυβέρνησης του Σύριζα αλλά και όλων των κομμάτων που βρίσκονται στη Βουλή, που θέλουν την χώρα στην ευρωζώνη ή αλλιώς που προτιμούν η χώρα να έχει ξένο νόμισμα.

Η βασική τους θέση είναι, ότι αν όλοι επιθυμούσαν να δουλέψουν με χαμηλότερους μισθούς, και σε ένα περιβάλλον χωρίς καμία εργατική προστασία, τότε η ανεργία ως θέμα θα έκλεινε, ανεξαρτήτως της ασκούμενης δημοσιονομικής πολίτικης.

Έρχονται εξελίξεις και ανατροπές στην παγκόσμια οικονομία το 2017

Όλα αλλάζουν με το νέο έτος, που μπήκε υποσχόμενο μεγάλες ανατροπές, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο! Η παγκόσμια Οικονομία, θα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, σε αγορές και αξία παραγώγων, που θα συνοδευτούν από τις μεγάλες πολιτικές αλλαγές, που φέρνουν οι εκλογές σε Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία και ίσως την Ιταλία.

Οριστικά σε τροχιά εξόδου από την Ελλάδα το ΔΝΤ.

Τον Οκτώβριο ο Π. Τόμσεν είχε διαψεύσει -μάλλον χλιαρά...- ότι έχει εισηγηθεί στην Κριστίν Λαγκάρντ την έξοδο του ΔΝΤ από την Ελλάδα. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες, όμως, από την Ουάσιγκτον συγκλίνουν στην ίδια κατεύθυνση: η έκθεση άρθρου 4, που έχουν συντάξει οι υπηρεσίες του Ταμείου, υπό την καθοδήγηση του Δανού τεχνοκράτη, είναι «καταδικαστική» για τη συνέχιση της παρουσίας του στην Ελλάδα -τουλάχιστον με την ιδιότητα του πιστωτή- και αφήνει ελάχιστα περιθώρια για πολιτικά «μαγειρέματα» στο Εκτελεστικό Συμβούλιο.