MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Η σπηλιά του Πλάτωνα

Μέχρι στιγμής η κατάσταση στην Ελλάδα έχει διατηρηθεί σχετικά ήρεμη – η κοινωνική συνοχή υπάρχει, αναταραχές δεν διαπιστώνονται, ενώ έχουν σταματήσει ακόμη και οι αρχικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, απέναντι στην εισπρακτική, «αιμοχαρή» και βίαιη πολιτική που επιβάλλεται από τους δανειστές της χώρας. 

Παρά το ότι οι μισθοί έχουν «κατακρεουργηθεί», οι συντάξεις επίσης, η ανεργία μαίνεται, οι χρεοκοπίες ιδιωτών και επιχειρήσεων μεσουρανούν, τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων έχουν σχεδόν εντελώς απαξιωθεί, η υγεία καταρρέει, η παιδεία επίσης, ενώ δεν φαίνεται καμία προοπτική, καμία ελπίδα για το μέλλον ή, έστω, ένα «αμυδρό φως στην άκρη του τούνελ», συνεχίζει να επικρατεί η ησυχία και η τάξη – γεγονός που είναι αρκετά παράδοξο για μία χώρα, η οποία δεν φημίζεται για την υπομονή, για την παθητικότητα ή για την «ανεκτικότητα», τη δουλικότητα της ίσως, απέναντι σε ξένους κατακτητές. 

ΒΟΜΒΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ! «Το ΕΥΡΩ είναι σαν την ΕΙΣΒΟΛΗ ΧΙΤΛΕΡ στη ΡΩΣΙΑ»…

Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Dave Rubin έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

Στο πρώτο απόσπασμα της συνέντευξης (δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα το δεύτερο) ο κος Βαρουφάκης ξεκινά με μία ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στη Νομισματική Ένωση και το Ευρώ. 

Είναι πολύ χαρακτηριστικό πως παραλληλίζει την Ένωση αυτή με την Εισβολή του Ναπολέοντα και του Χίτλερ στη Ρωσία. Όλα ξεκινούν όμορφα και καταλήγουν με «αίμα στο χιόνι». 

Η αυτοκρατορία της Lidl

Η ευρωπαϊκή περιφέρεια μετατρέπεται σταδιακά σε μία περιοχή χαμηλού εργατικού κόστους, με τους Πολίτες της σκλάβους χρέους, προς όφελος κυρίως των βιομηχανικών και λοιπών επιχειρήσεων της Γερμανίας – μεταξύ άλλων με τη βοήθεια των εκπτωτικών αλυσίδων λιανικής.

Άρθρο

Ένα από τα μεγαλύτερα «όπλα ειρηνικής διείσδυσης» της Γερμανίας σε άλλα κράτη είναι ασφαλώς οι εκπτωτικές αλυσίδες της – ειδικά στον κλάδο των Σούπερ Μάρκετ. Οι αλυσίδες αυτές εισβάλλουν και εγκαθίστανται σε διάφορες χώρες, οδηγώντας τους εγχώριους ανταγωνιστές τους στη χρεοκοπία – με τελικό αποτέλεσμα να επιβάλλονται σταδιακά τα γερμανικά προϊόντα.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Ράδιο Κρήτη

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Ράδιο Κρήτη σχετικά με τις Κυπριακές Διαπραγματεύσεις

12/01/2017



ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΑΜΕΣΩΣ ΕΑΝ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ;

Ένα νέο κίνημα είναι δημοκρατικό μόνο όταν αγωνίζεται για την χειραφέτηση του λαού. Εάν αντίθετα προσπαθεί να πείσει ότι αυτό έχει την καλύτερη λύση, τότε είναι συστημικό. Δηλαδή δεν αμφισβητεί το σύστημα, αλλά προβάλλει τον εαυτό του ως καλύτερο διαχειριστή του συστήματος. 

Και ο αγώνας αυτός, ενός φερόμενου ως δημοκρατικού νέου κινήματος, δεν πρέπει φυσικά να είναι μόνο λεκτικός, με ρηματικές διακηρύξεις, συνθήματα και τσιτάτα, ενώ στην πράξη είναι ένα αρχηγοκεντρικό προσωποπαγές κίνημα. 

Κυπριακό, ο εξευτελισμός της «νομιμότητας»

Στην ανθρώπινη ιστορία είναι άπειρα τα παραδείγματα επιβολής του «δικαίου του ισχυρότερου» σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης

Ρωμαίους και Σαρακηνούς, Τούρκους και Φράγκους γνώρισες! 

Ω, Ροδαφνούσα εσύ,
Από τη Δύσι ο βασιληάς κι’ ο Ρήγας σ’ ερωτεύτηκαν
Απ’ την Ανατολή.
Κι’ απ’ τον καιρό που σε ηύρανε θαλασσομάχοι Φοίνικες,
Ως τώρα που σοφά
Πατάει σ’ εσένα ο Βρετανός,
πολλούς αφέντες άλλαξες. Δεν άλλαξες καρδιά.

(Απόσπασμα από το ποίημα ΚΥΠΡΟΣ του Κωστή Παλαμά που δημοσιεύτηκε στις 15 Απριλίου του 1901)