MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η γερμανική μοναρχία καταλύθηκε και, από το 1919, εγκαθιδρύθηκε η Δημοκρατία της Βαϊμάρης

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΑΙΜΑΡΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η γερμανική μοναρχία καταλύθηκε και, από το 1919, εγκαθιδρύθηκε η Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Η Συνθήκη των Βερσαλλιών υπήρξε εξουθενωτική για τη Γερμανία, επιβάλλοντάς της σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις στην Πολωνία και τη Γαλλία, ασφυκτικούς περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις (στράτευμα – Ράιχσβερ (Reichswehr) έως 100.000 στελέχη κατ’ ανώτατο όριο), υπέρογκες πολεμικές αποζημιώσεις, καθώς και την περίφημη παράγραφο περί αποκλειστικής ενοχής της Γερμανίας για το ξέσπασμα του πολέμου.

240 δισ. κέρδισε η Γερμανία από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού!

Η Γερμανία έχει εξοικονομήσει 240 δισ. ευρώ από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 έως και το 2016, χάρη και στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, που επικρίνουν οι Γερμανοί πολιτικοί! Γιατί λοιπόν να βάλει τέλος στην κρίση της ευρωζώνης;

Η πτώση της απόδοσης των γερμανικών κρατικών ομολόγων οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στην επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και στο γεγονός πως τα γερμανικά ομόλογα θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια» σε περιόδους κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί Γερμανοί πολιτικοί, όπως ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζουν ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και το πρόγραμμα αγοράς δημοσίων ομολόγων θα πρέπει να αντιστραφούν, διότι είναι εις βάρος των Γερμανών αποταμιευτών.

Η άυξηση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο σχεδιασμένο να αποτύχει!

Σκοπός της παρούσας ανάλυσης, είναι να αποδειχθεί στο ευρύ κοινό ότι η αύξηση του Φ.Π.Α. δεν πλήττει μόνο τα νοικοκυριά και τους καταναλωτές, αλλά και τα φορολογικά έσοδα του ίδιου του κράτους λόγο μειωμένων εσόδων από την άμεση φορολόγηση.

Άπαντες αντιλαμβάνονται ότι η αύξηση του Φ.Π.Α. μειώνει την αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών και των νοικοκυριών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της «ρευστότητας» - ζήτησης στην πραγματική οικονομία. Η δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι «κυβερνώντες» για την αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α., είναι η προσδοκία για αύξηση των φορολογικών εσόδων. 

Σύγκρουση Γερμανίας και Η.Π.Α.

Η καγκελάριος, μετά το λάθος να υπενθυμίσει την ιστορία της χώρας της που μοιάζει με ποινικό μητρώο στους εταίρους της, με την άθλια συμπεριφορά της προς τα κράτη του Νότου, κινδυνεύει να κάνει ένα ακόμη – το οποίο όμως θα ήταν απόλυτα καταστροφικό.

Άποψη

Η γερμανική οικονομία στηρίζεται κατά 50% στις εξαγωγές – ενώ εκ φύσεως οι Γερμανοί δεν είναι καθόλου ευέλικτοι, όταν τυχόν αλλάξουν οι συνθήκες. Στα πλαίσια αυτά, ο μεγαλύτερος εφιάλτης της χώρας είναι οι δηλώσεις του κ. Trump – αφενός μεν όσον αφορά την Ευρωζώνη, όπου φαίνεται να «πριμοδοτεί» τη διάλυση της, αφετέρου σε σχέση με την επιβολή δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές (άρθρο).