MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Θέλουν να κάψουν τα στοιχεία της Εξεταστικής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ!

Το ενδεχόμενο ακόμη και να κάψουν τα στοιχεία της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια στα κόμματα και τα Μ.Μ.Ε συζητούν οι βουλευτές –μέλη της. Τα ντοκουμέντα φυλάσσονται –επτασφράγιστο μυστικό- στην αίθουσα 162, στον 1ο όροφο του κτιρίου της Βουλής. Παραστατικά, καταθέσεις... 

πορίσματα που αποδεικνύουν τα περίφημα «θαλασσοδάνεια» και το αμαρτωλό τρίγωνο κομμάτων-τραπεζών-ΜΜΕ πρέπει να «χαθούν από προσώπου γής». Αυτό είναι το πνεύμα. Ποτέ να μην εκτεθούν στα ...αδιάκριτα μάτια των πολιτών. Αυτών δηλαδή που θα πληρώσουν τα σπασμένα. 

Χάθηκε εισόδημα 600 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2016

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ

Συνεχίζεται η δραματική πτώση των εισοδημάτων στα νοικοκυριά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, καθώς μειώθηκαν κατά 600 εκατ ευρώ, επιδεινώνοντας την αγοραστική δύναμή τους. 

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο, το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά (ΜΚΙΕΝ) μειώθηκε κατά 2,3% ή 600 εκατομμύρια ευρώ

Διαβάστε τι έγραφε ένας Αμερικανός για την Ελλάδα 66 χρόνια πρίν… Θα εκπλαγείτε!!

Το 1947, ο Πωλ Πόρτερ, επικεφαλής της Επιτροπής για την Αμερικανική βοήθεια στην Ελλάδα, επισκέφθηκε τη χώρα προκειμένου να υποβάλει τα συμπεράσματά του. Συνέταξε τη γνωστή έκθεση ή Μνημόνιο Πόρτερ.

Σε αυτή την έκθεση, περιγράφεται η Ελλάδα πριν από 66 χρόνια. Οι πολιτικοί, οι επιχειρηματίες, οι εφοπλιστές και βέβαια ο απλός κόσμος. Διαβάστε τα συμπεράσματα του Πόρτερ και βρείτε τις διαφορές με σήμερα. Η Ελλάδα είναι 66 χρόνια πίσω. 

Παγκόσμιος Πόλεμος, Οικονομία και Κύκλοι Κοντράντιεφ

Φωτεινή Μαστρογιάννη
Οικονομολόγος, καθ.ΜΒΑ, συγγραφέας

Ο Νικολάι Κοντράντιεφ ήταν ένας Ρώσος οικονομολόγος ο οποίος εκτελέστηκε από τον Στάλιν το 1938 λόγω της εναντίωσής του στην κολεκτιβοποίηση της γης και για το ότι υποστήριξε ότι ο καπιταλισμός θα επιστρέφει πάντα και δεν θα πεθάνει.

Ο Κοντράντιεφ έγινε γνωστός για τους περίφημους κύκλους του διάρκειας 50-60 ετών και οι οποίοι αποτελούνται από την επέκταση, την κρίση και τη συστολή και βάσει των οποίων ο καπιταλισμός ανανεώνεται.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ…

ΑΝΑΠΤΥΞΗ… ΑΝΑΠΤΥΞΗ… ΑΝΑΠΤΥΞΗ…

O δείκτης ανισότητας επιδεινώθηκε την περίοδο 2011 – 2016, στην Ελλάδα. Αυτό ανέφεραν στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) παρουσιάζοντας σήμερα την Έκθεση για τη Μετάβαση 2016-17.


Η διαπίστωση αυτή εναρμονίζεται με τα ευρήματα σχετικής έρευνας που περιλαμβάνονται στην Έκθεση «Η ζωή στη Μετάβαση» (Life in Transition).

Σύμφωνα με αυτά μόνο το 1% των νοικοκυριών στην Ελλάδα εκτιμά ότι η κατάσταση είναι καλύτερη σήμερα σε σύγκριση με τέσσερα χρόνια πριν. Το αντίστοιχο ποσοστό των νοικοκυριών στη Γερμανία αγγίζει το 33%. 

Ριζική αλλαγή εποχής

Οι Έλληνες είναι εξοπλισμένοι με έναν πολιτισμό, βαθειά ριζωμένο μέσα τους, ο οποίος στο τέλος θα τους επιτρέψει να αφομοιώσουν πρώτοι τη νέα εποχή της ανασφάλειας, των διακυμάνσεων, της αβεβαιότητας και της συνεχούς μεταβλητότητας.

“Δεν είναι τυχαίο το ότι, ο φόβος, η ανασφάλεια, η αστάθεια και η μεταβλητότητα επικρατούν σήμερα σε ολόκληρο τον πλανήτη – παράλληλα και την ίδια χρονική στιγμή. Φοβόμαστε για το κοντινό μέλλον μας, ενώ είμαστε πολύ απαισιόδοξοι, τρομοκρατημένοι ίσως, σε σχέση με το μέλλον των παιδιών μας. Όλα αυτά μας οδηγούν εύλογα στο συμπέρασμα ότι, η παγκόσμια κοινότητα έχει εισέλθει σε μία ιστορική «αλλαγή παραδείγματος» – η οποία συνήθως συνοδεύεται από τον πανικό της απώλειας εκείνης της άγκυρας, η οποία κρατούσε το «πλοίο» μας ασφαλές στο λιμάνι.

Κατά 37,5% μειώθηκε πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών την περίοδο 2008-2015

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο 44ο τέυχος οικονομικού Δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδος 

Κατά 37,5% μειώθηκε ο καθαρός χρηματοοικονομικός πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών, από τις αρχές τους 2008 μέχρι τις αρχές του 2016, λόγω της οικονομικής κρίσης. 

Αυτό διαπιστώνει νέα μελέτη των Κωνσταντίνας Μάνου και Ευαγγελίας Παπαπέτρου η οποία δημοσιεύτηκε στο 44ο τέυχος οικονομικού Δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Η Αξία του Εθνικού Νομίσματος

Σπυρίδων Στάλιας, Οικονομολόγος Ph.D 

Ένα από τα επιτακτικά θέματα που τίθενται από την πλειοψηφία των πολιτών πια, παρά το φόβο που διασπείρουν διάφοροι κύκλοι που ελέγχονται από τους τραπεζίτες και τους πολιτικούς τους, που είναι στη Βουλή, είναι πως καθορίζεται η αξία του Εθνικού Νομίσματος ή γιατί θα έχει αξία το Εθνικό Νόμισμα αν θα φύγουμε από το Ευρώ. 

Χρέος per Deos - εν ονόματι των Θεών

 
“Άνθρωποι διαφορετικού χρώματος, θρησκείας, πολιτισμών που ζουν σε διαφορετικά γεωγραφικά μήκη και έχουν διαφορετικές ιστορίες, όμως μοιράζονται την κοινή αντίληψη της δικαιοσύνης, ψηφίζουν υπέρ της αξιοπρέπειας. Επειδή δεν μπορεί μια φούχτα δισεκατομμυριούχων να πνίγει μια χώρα και να εξοντώνει μια κοινωνία με την απειλή της χρεωκοπίας, βγάζοντάς την από τον κόσμο”. - Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ.

Παύση πληρωμών του εξωτερικού δημόσιου χρέους στους τοκογλύφους δανειστές: η προτεραιότητα στην κυριαρχία, την επιβίωση και τα δικαιώματα της κοινωνίας έναντι των αξιώσεων των δανειστών, είναι αρχή συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο (περί «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» άρθρο 25 παρ. 1 κλπ), πολλές χώρες την έχουν επικαλεσθεί και έχει ενσωματωθεί σε εθνικές νομοθεσίες όπως των ΗΠΑ.