MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Η διαμόρφωση της κοινής γνώμης

Συχνά βλέπω τον όρο «opinion makers» σε διάφορα έντυπα και ιστότοπους κι αυτό με προβληματίζει. Γιατί το έργο που υποδηλώνει ο όρος αυτός, δεν υλοποιείται μόνο από δημοσιογραφικές πένες, αλλά γίνεται και από επιστήμονες κύρους, και το χειρότερο είναι πως γίνεται και από επιστήμονες, που προσπαθούν να αποκτήσουν κύρος μέσα από την στράτευσή τους σε έναν τέτοιο ρόλο. Γνωστά παραδείγματα έχουν κατακλύσει την πρόσφατη δημόσια ζωή στον τόπο μας.

Οι κύκλοι του διαβόλου

Η ερμηνεία της πιστωτικής επέκτασης και συρρίκνωσης από την πλευρά των τραπεζών, καθώς επίσης τα τρία βασικά στάδια μίας χρηματοπιστωτικής κρίσης – η οποία προκαλεί έναν καθοδικό σπιράλ που μπορεί να ξεκινήσει ξαφνικά, από οπουδήποτε.

Άρθρο

Στην οικονομική θεωρία, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, υπάρχει μία περιγραφή του πιστωτικού φαινομένου, η οποία επεξηγεί το μηχανισμό που οδηγεί στη διαρκή αύξηση της ποσότητας των χρημάτων, καθώς επίσης στη μείωση (κάψιμο) τους. Σύμφωνα με αυτήν έχουμε απλουστευμένα τα εξής:

Οι σύμβουλοι του προέδρου

Εάν οι Η.Π.Α. ακολουθήσουν τη στρατηγική που δήλωσαν, είναι πολύ πιθανόν να ξεσπάσει ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, με καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη – ενώ μάλλον θα εντείνουν, αντί να επιλύσουν τα προβλήματα της οικονομίας τους.

«Ο στόχος του Trump δεν είναι να μειώσει τις συνολικές εμπορικές ροές, αλλά μάλλον να τις αυξήσει. Μέσω σκληρών και έξυπνων διαπραγματεύσεων θέλει να καλυτερεύσει τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες μας, να αυξήσει τις εξαγωγές, καθώς επίσης να αντικαταστήσει ορισμένα προϊόντα από αυτά που εισάγουμε σήμερα, με άλλα που θα παράγονται στις Η.Π.Α.» (P. Navarro, W. Ross, σύμβουλοι του προέδρου, σε μία μελέτη τους τριάντα σελίδων).

Ας μιλήσουμε για την ανεργία...

Γράφει ο Θ. Αθανασιάδης

Δίκην προλόγου, πρέπει να ομολογήσω ότι αιφνιδιάστηκα όταν διάβασα στο διαδίκτυο ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του στην ετήσια έκδοση του Economist «Ο Κόσμος το 2017», που κυκλοφόρησε στα ελληνικά η εφημερίδα Αγορά, τονίζει…». Μάλιστα δε, ο αιφνιδιασμός μου είχε και συνέχεια γιατί πιο κάτω διάβασα ότι η εν λόγω έκδοση περιλάμβανε και άρθρο τού Κυριάκου Μητσοτάκη!

Απίστευτες αποκαλύψεις απο την πρώην του Μπακογιάννη για τις σχέσεις των Μητσοτάκηδων με την Siemens και τον George Soros!

Η αναπλ. Γραµµατέας Στρατηγικού Σχεδιασµού της ΝΔ παραδέχεται δηµόσια πως: «Η Siemens έχει αναλάβει τη χρηµατοδότηση της πολιτικής σταδιοδροµίας του Κώστα Μπακογιάννη» όπως και «τη χρηµατοδότηση του γάµου του και τον εξοπλισµό των οικιών και των γραφείων τόσο του ιδίου όσο και της ευρύτερης οικογένειάς του»!

Τα µέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, τουλάχιστον αυτά που έχουν γνώση του δικογράφου, µετά την ανάγνωση του παρόντος κειµένου, θα πρέπει -κατά την άποψή µας- να κάνουν δύο πράγµατα: Αφενός να αναγνωρίσουν τα αυστηρά όρια που τέθηκαν (αναφορικά µε το καθαρά προσωπικό κοµµάτι της αντιδικίας, που αφορά σε τρίτα πρόσωπα και ανήλικα τέκνα), αφετέρου να δώσουν άµεσα απαντήσεις!