MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Το διπλό πρόβλημα του πλανήτη

Εάν δεν ληφθούν άμεσα ριζικά μέτρα, η παγκόσμια οικονομία θα βυθιστεί στην ύφεση, ενώ προβλέπονται μαζικές αθετήσεις πληρωμών – με αποτέλεσμα πρώτα να καταρρεύσει η πραγματική οικονομία και μετά το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Τα χρέη που δεν μπορούν να πληρωθούν, δεν πληρώνονται – ενώ ένα σημαντικό ερώτημα είναι ο τρόπος, μέσω του οποίου δεν πληρώνονται. Ένα θετικό παράδειγμα του τρόπου μη πληρωμής τους αποτελεί η γερμανική νομισματική μεταρρύθμιση του 1948, κατά την οποία διαγράφηκαν τα εσωτερικά ιδιωτικά χρέη – με άμεση συνέπεια να ήταν τότε οι εταιρείες σε θέση να ξεκινήσουν ξανά την παραγωγή, χωρίς τα βάρη του υπερβάλλοντος κόστους (τόκοι κλπ.) που προκαλούν τα χρέη. 

Βαρουφάκης: Χρειάζεται ένα παγκόσμιο βασικό κοινωνικό εισόδημα

Για μια νέα συμφωνία που πρέπει να υπογράψουν οι δυτικές δημοκρατίες έκανε λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπως φαίνεται σε βίντεο από το BBC. 

Στο βίντεο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών μιλάει για την ανάγκη να καθιερωθεί σε όλο τον κόσμο ένα βασικό εισόδημα για όλους. 

Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι σε Ευρώπη και Αμερική χρειάζεται μια νέα συμφωνία, ενώ υπογραμμίζει ότι «πρέπει να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας με επαρκή μισθό, με πρόσβαση στην υγεία και στην παιδεία, με κοινωνική στέγαση στις κοινότητες όπου ζουν οι ενδιαφερόμενοι».

Περί Προπαγάνδας

Ο Θείος Σαμ είναι ένα εθνικό σύμβολο των ΗΠΑ, η ύπαρξη του οποίου χρονολογείται από τον εμφύλιο πόλεμο του 1812, παίρνοντας τη θέση του προηγούμενου συμβόλου της Αμερικής, του «Αδερφού Τζόναθαν». Σήμερα, με πιθανή εξαίρεση το Άγαλμα της Ελευθερίας, ο χαρακτήρας του Θείου Σαμ είναι πιθανότατα η πιο γνωστή και πιο αναγνωρίσιμη προσωπικότητα στις Η.Π.Α, αλλά και ένα από τα πιο γνωστά και φωτεινά παραδείγματα προπαγανδιστικών τεχνικών εν καιρώ πολέμου. 

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μια διάσημη αφίσα, εμπνευσμένη από τις αφίσες της Βρετανικής στρατολόγησης του 1914, απεικονίζει τον Θείο Σάμ να δείχνει προς τον θεατή με τα λόγια «Θέλω Εσένα» (I WANT YOU). Η αφίσα έχει επανειλημμένα αντιγραφεί και αποτελέσει οδηγό για αρκετές προπαγανδιστικές τεχνικές. 

Μειώθηκε κατά 50% ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων στα χρόνια της κρίσης

ΜΟΝΗ «ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ» Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μείωση, κατά 50% του αριθμού των νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα σε σχέση με το 2008, καταγράφει νέα μελέτη της Endeavor Greece, διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας, με βάση στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Endeavor Greece, ιδρύθηκαν 28.615 νέες επιχειρήσεις το 2016, 33% λιγότερες σε σχέση με το 2012. Αυτή η μείωση είναι η βασική αιτία του αρνητικού ισοζυγίου συστάσεων/διαγραφών, καθώς ο αριθμός των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους εμφανίζεται να μειώνεται, σε σχέση με το 2012, κατά 5.500 περίπου και διαμορφώνεται στις 35.159. Ωστόσο, το 2016 ξεπέρασαν κατά 6.500 τις νέες συστάσεις, οδηγώντας για πρώτη φορά σε αρνητικό ισοζύγιο συστάσεων/διαγραφών.

Μονόδρομοι και «θυσίες»..

Και αφού ρωτήθηκε σε κάποιο πάνελ ο συνεντευξιαζόμενος πολιτικός κάτι για την έξοδο από την κρίση,
..κι αφού αυτός απάντησε κάτι περί ανάγκης εξόδου από την «Ένωση» και εθνικό νόμισμα,
..ο «καλός» δημοσιογράφος του αντέτεινε το προφανώς
συστημικό επιχείρημα: «και να πάνε χαμένες επτά χρόνια θυσίες του ελληνικού λαου;»

Ο πολιτικός βέβαια διόρθωσε τον δημοσιογράφο πως δεν πρόκειται για θυσίες αφού δεν γίνονται οικειοθελώς, παρά πρόκειται για ληστεία,
..ο δημοσιογράφος όμως συνέχισε απτόητος το συστημικό παραμύθι: «και να πάνε χαμένες;» 

Δραματική εξέλιξη: «Κελάηδησαν» οι «8» φυγάδες Τούρκοι αξιωματικοί όλα τα σχέδια εισβολής στην Ελλάδα!

ΘΡΑΣΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ: «ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ»

του Γιάννη Πετρίδη 

Σημαντικές πληροφορίες και πακέτο επιθετικών σχεδίων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κατά της Ελλάδας σε στικάκια μετέφεραν κάποιοι από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι δραπέτευσαν μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος στην χώρα μας και στους οποίους δόθηκε τελικά πολιτικό άσυλο με απόφαση του Αρείου Πάγου!

«Το ευρώ είναι πιθανό να καταρρεύσει σε 1,5 χρόνο», υποστηρίζει ο επικρατέστερος για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ε.Ε.

( Σ.Σ. : Βέβαια όλα αυτά δεν έχουν σημασία, γιατί η Γερμανία και η ντόπια Ελίτ έδωσαν εντολή στους βουλευτές όλων των κομμάτων να μην σκέφτονται ένα Plan B για αυτή την περίπτωση, και έτσι οι βουλευτές και τα κόμματα δεν το σκέφτονται. Και όλοι είναι χαρούμενοι που μέσα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της παγκόσμιας οικονομίας... υπάρχουν κάποιοι που τους δείχνουν τον δρόμο....) 

Απαισιόδοξος για το μέλλον του ευρώ εμφανίζεται ο Τεντ Μάλοχ, ο επικρατέστερος νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο κ. Μάλοχ, ο οποίος είναι καθηγητής στο Henley Business School, δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ότι «μέσα στους επόμενους 18 μήνες το ευρώ θα καταρρεύσει».

Ο οικονομικός ιμπεριαλισμός της Γερμανίας

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ (πηγή), ο πρόεδρος Trump ξεκίνησε τον εμπορικό πόλεμο με τη Γερμανία – εν πρώτοις με επιθετικές, «σκληρές» δηλώσεις, τις οποίες θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα πράξεις, ενώ η Γερμανία δεν είναι καθόλου καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο.